Transportas važiuos ir per streiką?

Ankstų pirmadienio rytą viešojo transporto paslaugas teikiančioje bendrovėje „Vilniaus viešasis transportas“ prasidėjo darbuotojų balsavimas dėl streiko organizavimo. Balsuojama autobusų parke bei pirmame ir antrame troleibusų parkuose, iš viso bendrovėje dirba 2140 darbuotojų.

„Šiuo metu apie 40 proc. darbuotojų balsavo ir balsavimas vyksta toliau. Jeigu 50 proc. plius 1 pritars streikui, lapkričio 14-ąją skelbsime įspėjamąjį 2 val. streiką. Jeigu niekas nepadės – tuomet terminuotą“, – LRT.lt konstatavo Jonas Dekaminavičius, Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas. Tai jau būtų antrasis viešojo transporto darbuotojų streikas – 2000-aisiais darbuotojai reikalavo pakelti atlyginimą.

Tuo metu bendrovės direktorius Gintaras Nakutis nedrįsta prognozuoti, ar streikas įvyks, tačiau pats juo per daug nesužavėtas: „Dėl streiko pinigų neatsiranda, čia nėra koks nors loto, kad išridenai kamuoliuką ir laimėjai. Bus matyt, sunku prognozuoti.“

Tuo metu Algirdas Šešelgis, savivaldybės Miesto Ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas, aiškino, kad įspėjamasis streikas būtų labai trumpas, siekiant atkreipti dėmesį į vežėjų problemas. „O šiaip nebus kažkas tokio, kaip būna ES šalyse. Jie planuoja valandą ar dvi ir tam tikra dalis transporto vis tiek važiuos“, – patikino A. Šešelgis.

Nesutaria dėl kolektyvinės sutarties

Vakar įvyko susitikimas, kuriame dalyvavo „Vilniaus viešojo transporto“ bei profsąjungos atstovai, taip pat miesto savivaldybės darbuotojai. „Buvo masinis susirinkimas, bet jie nieko negalėjo prižadėti ir pasidarė neįgalūs“, – sako J. Dekaminavičius. Pasak A. Šešelgio, susitikime bendrovės direktorius dar kartą supažindino su esama situacija ir finansiniais sunkumais. „Tokio tikslo, kad ką nors nutarti, nebuvo. Tiesiog žinome, kad jie pradėjo balsuoti dėl įspėjamojo streiko“, – aiškino A. Šešelgis.

Kalbama, kad darbuotojams skola siekia 25 mln. Lt. Tuo metu „Vilniaus viešojo transporto“ skolos iš viso šiuo metu yra daugiau kaip 100 mln. Lt. „Mes turime sumokėti darbuotojams pagal kolektyvines sutartis, o pinigų neturime, nes mums yra skolinga savivaldybė, o jai skolinga Vyriausybė“, – skaičiavo G. Nakutis.

Kaip teigiama, įsipareigojimams, numatytiems kolektyvinėje sutartyje, įvykdyti reikia 8 mln. Lt. Derybų tarp profsąjungų ir darbdavių metu pastarieji informavo, jog gali skirti dalį sumos – 2,6 mln. Lt. Dėl kitų išmokų darbdavys siūlė susitarti, kad bus išmokėta iki 2013-ųjų pabaigos. Tačiau garantijos, kad pažadas bus įvykdytas, nedavė, nes neaišku, ar savivaldybė perves pinigus.

A. Šešelgio įsitikinimu, „kolektyvinėse sutartyse praktiškai viskas gerai, išskyrus du punktus, dėl kurių jie ir kelia ginčą (dėl indeksavimo ir priemokų išmokėjimo)“. „Savivaldybė pasiūlė išmokėti, tai jų netenkina ir nori greičiau bei daugiau. Man asmeniškai tas grafikas ir galimybės, kaip mokėti ir kitais metais galutinai atsiskaityti, tikrai nebūtų blogas“, – teigė A. Šešelgis.