Sostinės valdžia lig šiol nustatytiems galimiems dingusio grindinio šeimininkams siūlo susimokėti pagal 2006 m., vykdant Gedimino prospekto rekonstrukciją, atliktą įkainojimą.

Už bazalto ir granito trinkeles siūloma susimokėti po 130 Lt už kvadratinį metrą. Susimokėję tokią kainą, grindinio savininkai įgys sąskaitas, liudijančias, kad turtas įsigytas teisėtai ir, negana to, pripažįstamas autentišku senuoju pagrindinės sostinės gatvės grindiniu.

Vievio užeigos vadovė: kol kas nieko negalime spręsti

Kol kas didžiausią kiekį galimai neteisėtai parduoto senojo Gedimino prospekto grindinio savivaldybės specialistai rado Vievio užeigos „Keturios sostinės“ kieme. Kavinės vadovė Roberta Bareikaitė DELFI teigė dėl šio turto jau lankiusis pas ikiteisminį tyrimą vykdančius policijos pareigūnus. Situaciją komplikuoja ir tai, kad „Keturių sostinių“ administracija kol kas neranda jokių dokumentų, liudijančių, kaip ir iš ko buvo įsigytas šis grindinys.

„Jau bendravome su teisėsauga, su Vyriausiuoju policijos komisariatu. Antradienį dar buvau tenai. (...) Kol kas (grindinio įsigijimo dokumentų – DELFI) neradome. Jeigu surasim, pateiksim Vyriausiajam policijos komisariatui“, - sakė „Keturių sostinių“ vadovė.

Tiesa, apie galimybę legalizuoti užeigos kiemo dangą R. Bareikaitė teigė kol kas negalinti galvoti. Mat žemė, ant kurios paklotos trinkelės, priklausė „Keturių sostinių“ savininkui, verslininkės seneliui Jonui Bareikai. Jis išėjo Anapilin pora dienų prieš tai, kai Vilniaus savivaldybės specialistai apsilankė užeigos kieme, ieškodami istorinio grindinio. Dabar sprendžiami paveldėjimo klausimai, tad teisiškai nėra aišku, kas bus žemės, o sykiu – ir grindinio savininkas.

„Šiuo klausimu aš negaliu nieko spręsti. Kadangi mūsų bendrovė „Keturios sostinės“ atsidarė tik 2007 m. vasarą. Mes nuo tada nuomojame tas patalpas. O savininkas J. Bareika yra miręs. Dabar vyksta paveldėjimo procedūros, taigi spręsti turėtų savininkai. Mano senelis mirė balandžio 17 d., o jau balandžio 19 d. pas mus buvo žurnalistai. Taip nelaimingai sutapo. Po šermenų grįžome, žiūrim – jau per LNK žinios, rodo mūsų restoraną“, - prisiminė R. Bareikaitė.

Kancleris nusiteikęs susimokėti

SAM kancleris R. Remeika, kaip ir „Keturios sostinės“, jokių grindinio, pakloto jo uošvio sodyboje, įsigijimo dokumentų pareigūnams nepateikė. Politikas prisipažįsta jų ir neturintis. Jis DELFI teigė esąs linkęs, kaip ir žadėjo, susimokėti už savo žioplumą.

„Iš esmės nematau jokios problemos. Jei iš tikrųjų tas grindinys yra iš Gedimino prospekto, tai visiškai normaliai, civilizuotai elgiamasi. (...) Įsigijau seną dalyką be jokių dokumentų. Jeigu jie priims kažkokį sprendimą, aš manau, kad tai vienas iš civilizuotų būdų“, - sakė R. Remeika.

130 Lt už „kvadratą“, kanclerio nuomone, yra tikrai nemaža kaina. „Manau, kad daug“, - atsiduso R. Remeika.

Vis dėlto jis teigė esąs nusiteikęs pakloti tiek, kiek reikės. Uošvio sodyboje Utenos rajone, anot jo, paklota apie 10-11 kvadratinių metrų grindinio. Taigi jo „legalizavimas“ kanclerio šeimai atsieitų bent 1,3 tūkst. Lt.

„Galima ginčytis teisme. Gal vertėtų man susimokėti, o po to galbūt daryti tyrimus tam tikrus. Jei paaiškės (kad grindinys ne iš prospekto – DELFI), taigi grąžins, ar ne?“ - svarstė pašnekovas.

Beje, SAM kancleris, įsisukus grindinio detektyvui, pradėjo savarankišką tyrimą. Jis įtaria radęs vietą, kur senasis grindinys tiesiog išverstas ir užpiltas žemėmis. Kaip statybinis laužas.

„Žmonės Pilaitėje aptiko žvyrduobes, užverstas tuo grindiniu. Pats turbūt suorganizuosiu kokį traktoriuką, kad atkastų. Tada iškiltų klausimas apskritai, kaip jį pajamavo 2002 m. Aš taip įsivaizduoju, kad niekas jo nepajamavo, o vertė, kur norėjo. Ir aplinkiniai žmonės kalba apie tai. Tą grindinį krovė ir vežė kaip statybinį laužą“, - teigė R. Remeika.

Anot jo, jeigu paaiškės, kad senoji prospekto danga buvo paprasčiausiai išmetama, bus pagrindo manyti, kad trinkelių medžioklė tebuvo dūmų uždanga, kuria siekta nukreipti dėmesį nuo broko, padaryto rekonstruojant Gedimino prospektą.

„Limetos“ savininkas K.Kutkauskas: savivaldybė kreipiasi ne tuo adresu

Farmacijos kompanijos „Limeta“ valdybos pirmininkas Kęstutis Kutkauskas taip pat minimas tarp asmenų, kurie galimai priglobė dingusį Gedimino prospekto grindinį. Ar bent jau toks įspūdis savivaldybės specialistams susidarė pamačius, ko grįstas turtingo verslininko namo Vilniuje kiemas.

Tačiau galimybė „legalizuoti“ trinkeles K. Kutkausko nedomina.

„Kodėl aš turėčiau sutikti? Aš pats sumokėjau. Pirkau iš žmogaus. Kodėl aš turiu? Tegul tas žmogus moka. Tegul ieško, aš nieko prieš. Tuo labiau, kas pasakė, kad jos iš Gedimino prospekto? Prieš 10 metų dar nebuvo rekonstrukcijos ten“, - DELFI sakė „Limetos“ akcininkas. Tiesa, Gedimino prospekto rekonstrukcija prasidėjo 2002 m., kaip tik prieš 10 metų.

„Ne tuo adresu kreipiasi“, - pridūrė K. Kutkauskas.

A.Zuoko kaimynas: grindinį klojau ne aš

Trinkelėmis, panašiomis į senąją Gedimino prospekto dangą, vaikšto ir Vilniaus mero Artūro Zuoko kaimynas, advokatas Antanas Vainauskas. Tokiu grindiniu išgrįsta verslininko namo Užupyje, šalia Zuokų namo, terasa.

Tačiau advokatas neketina priimti savivaldybės pasiūlymo ir už kiekvieną „kvadratą“ susimokėti po 130 Lt.

„Nedalyvavau grindinio dėjime. Tai galbūt domintų savininką, kuris tuo rūpinasi“, - DELFI sakė A. Vainauskas.

Tuo tarpu buvęs namo savininkas, advokatui jį pardavęs Mindaugas Jonutis teigia grindinį klojęs 2001 ar 2000 m., dar iki Gedimino prospekto rekonstrukcijos, prasidėjusios 2002 m. Taigi esą neabejotina, kad grindinys su pagrindine sostinės gatve nieko bendro neturi.

DELFI primena, jog policija dėl galimai pavogto senojo Gedimino prospekto grindinio atlieka ikiteisminį tyrimą. Jis pradėtas po to, kai A. Zuokas pranešė, jog savivaldybės sandėliuose pasigestas apie 9 tūkst. kvadratinių metrų senosios prospekto dangos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)