Miklusėnų gyventojai, sužinoję, kad už skirtus pinigus bus rekonstruojamos ketu­rios šios gyvenvietės gatvės, kurios asfaltuotos prieš dvejus metus, ėmė piktintis, kodėl netvarkomos kitos duobėtos gatvės. Pasirodo, jog ir dar dviejų Vyriausybės nutarime įvardytų Alytaus seniūnijos gyvenviečių gatvės, kurioms skirta lėšų, jau sutvarkytos prieš dvejus metus.

Nesuprantamas gatvių parinkimas

Vyriausybės nutarime nurodoma, kad už šių metų Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšas bus rekonstruojamos priemiestinės Miklusėnų gyvenvietės Dzūkų, Krėvės, Naujakurių ir Nemuno gatvės. Atvykus į šią gyvenvietę ir apžiūrėjus Vyriausybės nutarime išvardytas gatves, akivaizdu, kad jose asfaltas paklotas neseniai.

Gyvenvietės bendruomenės visuomeninės organizacijos „Miklusėnai” pirmininkė Danutė Truskienė perdavė bendruomenės atstovų susirūpinimą, kodėl vėl bus tvarkomos prieš dvejus metus rekonstruotos gatvės, o ne tos, kurios žvyruotos ir duobėtos, palijus sunkiai išvažiuojamos. Pavyzdžiui, Vytauto ir Žemaitės, vienos iš pagrindinių gyvenvietės gatvių, likusios neasfaltuotos po kanalizacijos nutiesimo. „Šiomis gatvėmis vaikai ne tik iš Miklusėnų, bet ir iš aplinkinių kaimų eina daugiau kaip kilometrą iki mikroautobusų stotelės. Jei šios gatvės būtų sutvarkytos, jomis galėtų važiuoti ir mikroautobusai. Visiškai nesuprantama, kaip parenkamos gatvės asfaltuoti”, – mintimis dalijosi D.Truskienė.

Pirmininkė bendruomenės, kurioje yra 138 nariai, vardu kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, jai pavaldžią Automobilių kelių direkciją ne tik dėl minėtų, bet ir dėl kitų gyvenvietės maždaug dvidešimties gatvių sutvarkymo. Į valstybės institucijas D.Truskienė raštus parašė nesulaukdama Alytaus rajono savivaldybės vadovų atsako į gyventojų susirinkimuose keliamus klausimus.

Kol kas iš ministerijos atsakymų bendruomenės pirmininkė nėra gavusi, bet tiki, jog jie bendruomenei bus palankūs. Pas mus gyvena daug jaunų šeimų. Iš viso gyvenamąją vietą čia deklaravę per tūkstantį gyventojų, tačiau faktiškai gyvena du kartus daugiau. Turi mus kažkas suprasti, o ne pinigus skirti ką tik išasfaltuotoms gatvėms”, – tvirtino „Miklusėnų” bendruomenės pirmininkė.

Pinigai – dar dviem sutvarkytoms gatvėms

Vyriausybė, iš šių metų Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšų skyrusi 755 tūkst. litų Alytaus rajono savivaldybei, nurodė, kad už šiuos pinigus turėtų būti rekonstruojamos ne tik minėtos keturios Miklusėnų gatvės, bet ir Alytaus seniūnijos Praniūnų kaimo Tvirtovės gatvė bei Radžiūnų kaimo Radžiūnų gatvė.

Pasirodo, ir šios gatvės išasfaltuotos prieš dvejus metus. Tai patvirtino Alytaus seniūnijos seniūnas Visvaldas Dumbliauskas. Jei Praniūnuose išasfaltuota Tvirtovės gatvė be­veik iki pabaigos, Radžiūnuose Radžiūnų gatvė, vedanti į „Tarzanijos” nuotykių parką, – gabalais. Seniūno tikinimu, taip padaryta, nes asfaltuoti tik rajono savivaldybei priklausantys gatvės ruožai, o miesto savivaldybei priklausantieji palikti žvyruoti.

Pirmąkart teko išgirsti, kad Radžiūnų kaime Radžiūnų gatvės dalį valdo Alytaus miesto savivaldybė.

„Nieko netvarkysim, tik apmokėsim”

Alytaus seniūnijos seniūnas V.Dumbliauskas sakė žinantis apie Vyriausybės skirtas lėšas išvardytoms Miklusėnų, Praniūnų ir Radžiūnų gatvėms rekonstruoti. „Visos, išskyrus Nemuno gatvę Miklusėnuose, iki galo nėra išasfaltuotos. Gal jos ir bus baigiamos tvarky­ti”, – pabrėžė seniūnas.

Tačiau rajono savivaldybės administracijos direktorius Aurimas Truncė pareiškė: „Nieko tose gatvėse netvarkysim, tik apmokėsim už atliktus darbus „Paramai”.

Vadinasi, Vyriausybė, skirdama lėšų, sukėlė sumaištį dėl gatvių asfaltavimo tarp vietos gyventojų. Nutarime Automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos pavesta kontroliuoti, ar skirtos programos lėšos naudojamos pagal paskirtį, vykdyti darbų kokybės priežiūros kontrolę ir nenustačius pažeidimų sumokėti už atliktus darbus. Alytaus rajono savivaldybėje direkcijai jau teks kontroliuoti, kaip atlikti darbai – sutvarkytos gatvės prieš dvejus metus.

Rajono savivaldybė beveik prieš dvejus metus pasirašė sutartį su Alytaus bendrove „Parama” dėl gatvių ir kelių tvarkymo šioje savivaldybėje. Sutartis galioja iki 2021 metų pabaigos. „Parama” sutartyje numatytus darbus už paimtą daugiau kaip 12 mln. litų paskolą atliko per trumpą laiką – per metus prieš pat savivaldybių tarybų rinkimus. Išvardytų Alytaus seniūnijos gatvių tvarkymas taip pat pateko į „Paramai” numatytus darbus.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius patvirtino, kad Vyriausybės skirtos šių metų Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšos atiteks „Paramai”, nes pagal sutartį iki 2021-ųjų pabaigos savivaldybė šiai bendrovei kasmet turi sumokėti maždaug po 1 mln. litų.