Draudimo kompanijos, draudžiančios ekspeditorių atsakomybės draudimu, apie tikslias kainas kalba mažai jas pateikdamos tik individualiuose pasiūlymuose. Įprastai šios kainos svyruoja nuo kelių tūkstančių iki kelių tūkstančių dešimčių litų, todėl domimės, kas lemia tokį kainų skirtumą ir nuo ko priklauso ekspeditorių atsakomybės draudimo kainos?

Draudimo brokerių kompanija UADBB ,,Legator” atstovas Tadas Volbikas

Atstovaujame daugiau nei 10 draudimo kompanijų ne gyvybės draudimo srityje. Ekspeditorių atsakomybės draudimo kainos nustatomos, kai ekspeditorius užpildo anketas, draudimo kompanija įvertinta riziką. Kaina priklauso nuo įmonės apyvartos dydžio, franšizės, ekspedijuojamų krovinių grupių, draudimo sumų, vienkartinės žalos išmokos limito ir daugybės kitų faktorių.

„Lietuvos draudimas“ atstovė ryšiams su visuomene Rūta Apeikytė

„Lietuvos draudimas" ekspeditoriams siūlo civilinės atsakomybės draudimą nuo paties ekspeditoriaus padarytos žalos. Kainos dydis priklauso nuo ekspeditoriaus pajamų, gaunamų iš ekspedijavimo veiklos (apyvartos).

„Ergo Lietuva“ Krovinių, technikos ir garantijų draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis

Ekspeditorių atsakomybės draudimo kaina skaičiuojama individualiai, įvertinus įmonės veiklos pobūdį, kompetenciją, istoriją, žalų statistiką, veiklos apimtis, darbuotojų patirtį, ekspedijavimo rūšį, multimodalinių krovinių ekspedijavimo procesų skaičių, vežamų krovinių rūšį, veiklos specifiką ir t.t. Draudimo įmokos dydis taip pat priklauso ir nuo to, kokios draudimo sumos bei draudimo rizikų apimties pageidauja klientas.

Svarbu paminėti, kad draudžiantis ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas draudžiamųjų įvykiui pasirinkimui – kiekviena bendrovė turėtų tinkamai įvertinti, dėl kokių priežasčių žalos patiriamos dažniausiai ir kokios žalos skaudžiausiai paveikia verslą. Jeigu pasirenkama per siaura draudimo apimtis, ji minimizuoti verslo riziką gali nepakankamai.

Draudimo bendrovės ,,Ergo Lietuva”statistika atspindi, kad draudimo išmokos dažniausiai mokamos, kai žalos kyla dėl krovinių apgadinimų, vagysčių krovinio pervežimo metu, draudžiamieji įvykiai taip pat registruojami, kai ekspeditoriai vežėjams pateikia neteisingus duomenis, pvz., nurodo neteisingą krovinio temperatūrinį rėžimą ar gavėją. Tarp dažnai pasitaikančių draudžiamųjų įvykių patenka ir krovinių apgadinimai ar praradimai dėl gaisro, kuris kyla dėl neatsargumo ir kitų žmogiškojo faktoriaus aplinkybių.

Kaip sumažinti riziką?

Ekspeditoriai, siekdami sumažinti riziką ir nuostolius pirmiausiai, turi sudaryti gerą sutartį, o ne pasirašinėti standartines. Kirill Beriozovas, Tarptautinės draudimo kompanijos ,,TT Club” direktoriaus pavaduotojas atkleidė, kad standartinės sutartys įprastai yra dirbtinės ir labai griežtos ekspeditoriaus atžvilgiu, į tai reikia atkreipti dėmesį ir susitarti dėl individualių sąlygų. Taip pat svarbu neprisiimti neįvykdomų įsipareigojimų bei visiškos atsakomybės. t. y. iš galimų atsakomybės lygių – bazinės atsakomybė, sutartinės (atsakomybė kylanti iš konvencijų, tarptautinių susitarimų) ir už „visas rizikas – pasirinkti priimtiniausią.