Baltarusija ketina perorientuoti geležinkeliais gabenamus naftos krovinius iš Latvijos į Lietuvą, į Kaliningradą ir į Ukrainą, buvo pranešta tarptautinės konferencijos „Naftos perdirbimas ir Baltarusijos naftos produktų eksportas“, informuoja DELFI.lv.

Baltarusijos geležinkelių atstovas Aleksndras Jevsiukas paaiškino, kad tokia padėtis susidarė todėl, kad Latvijoje apribotos galimybės priimti naftos krovinius iš Baltarusijos. 2012 m. sausį – vasarį žymiai padidėjo eksportuojamų krovininių pervežimų apimtys į Latvijos uostus – lyginant su analogišku 2011 m. laikotarpiu, jų padaugėjo dvigubai.

Be to, 2012 m. Latvijos geležinkeliai įvedė konvencinį mokestį naftovežių kroviniams uostuose. Po šio mokesčio įvedimo sausį – kovą daugiau nei 200 cisternų su naftos produktais, priklausančiais Baltarusijos vežėjams, Latvijos uostuose ir prie įvažiavimų laukė, kol bus iškrauti.

„Dėl 2012 m. padidėjusių eksporto pervežimų apimčių Latvijos uostuose (du kartus, lyginant su 2011 m.), Estijoje (1,6 karto), taip pat atsižvelgiant į apribojimus, priimant Latvijos geležinkelių traukinius per pasienio geležinkelio pervažą „Bigosovo/Indra“ Baltarusijos geležinkeliuose susiklostė nepalankios aplinkybės praleidžiant krovininius traukinius į Latvijos geležinkelius. Krovininių traukinių kiekis du kartus viršija per parą pervažiavimo punkto galimybes“, – pabrėžė A. Jevsiukas.

A. Jevsiuko teigimu, kad situacija normalizuotųsi ir nenutrūktų eksporto tiekimas, balandžio 2 d. Baltarusijos geležinkeliai suorganizavo susirinkimą ir nusiuntė kreipimąsi koncernui „Belneftechim“ su prašymu apsvarstyti galimybę pirmiausiai per tris paras iškrauti naftos produktus vidaus rinkai, taip pat perorientuoti dalį planuotų apimčių Lietuvos, Kaliningrado, Ukrainos ir kitomis kryptimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją