Didmeninė dyzelino kaina, kuria šiuos degalus parduoda naftos perdirbimo bendrovė "Mažeikių nafta", 10 centų už litrą didesnė nei populiariausio 95 markės benzino ir siekia 2,13 lito už litrą.

"Dyzelinas brangsta, nes pasikeitė jo pasiūlos ir paklausos santykis Europoje", - Eltai sakė "Mažeikių naftos" atstovas Giedrius Karsokas. Jo teigimu, Europoje per paskutinius kelerius metus gerokai išaugo dyzelino vartojimas, o benzino vartojimas nedidėja.

"Mažeikių nafta" dyzeliną brangino 68 litais už toną, buvo sutrikę apkrovimai, todėl turime dyzeliną pirkti tiesiai iš didmenininko", - brangimo priežastis aiškino "Lukoil Baltija" generalinio direktoriaus pavaduotojas Romas Turlinskas.

"Mes jau kreipėmės į Vyriausybę, nes kai kurių užsienio šalių vyriausybės savo vežėjams žada padėti peržiūrėdamos akcizus ir galimybes", - sakė asociacijos "Linava", vienijančios 1,4 tūkst. įmonių, krovininio transporto skyriaus vedėjas Gintautas Ramaslauskas.

Nuo 2004 metų pradžios akcizas dyzelinui siekia 1002 litus už toną. Nuo 2001 iki 2004 metų rugsėjo pabaigos dyzelinas pabrango maždaug ketvirtadaliu. Asociacijos duomenimis, kuriuos ši 2004 metų lapkričio mėnesį buvo pateikusi Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, vežėjų sąnaudos kurui sudaro apie trečdalį visų sąnaudų.

Kitos šalies degalinės kol kas sprendžia dyzelino kainų didinimo klausimą. "Lietuva Statoil", valdanti 59 degalinių tinklą, kol kas dyzelino kainos nekeitė, bendrovės atstovai negalėjo atskleisti, ar šią savaitę žengs šį žingsnį.

"Neste Lietuva", turinčios 28 degalines, mažmeninės prekybos vadovas Rimgaudas Steikūnas sakė, kad "tikėtina, kad kainos kils", bet negalėjo prognozuoti tikslaus laiko ir teigė, kad tai priklausys nuo konkurentų veiksmų.

"Mažeikių nafta" prognozuoja šią savaitę išlaikysianti stabilias didmenines kainas.

Vilniaus degalinėse pirmadienį 95 markės benzino kainos siekė nuo 2,39 lito už litrą ("Neste", "Uno X") iki 2,40 lito už litrą ("Lukoil") ir 2,44 lito už litrą ("Statoil"), dyzelinas visose degalinėse kainavo tiek pat, kiek šis benzinas, tik "Lukoil" pabrango iki 2,46 lito už litrą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją