Nuo šių metų kovo 20 d. vadovaujantis Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos oficialiu raštu, bus draudžiama į Rusiją importuoti gyvus galvijus, avis, ožkas ir kiaules iš visų Europos Sąjungos valstybių. Taikant sugriežtintą veterinarinę kontrolę, į Rusiją iš ES bus leidžiama importuoti tik veislinius gyvulius. Naujasis draudimas bus taikomas visoms Bendrijos valstybėms.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išplatintame pranešime atsakingi Rusijos pareigūnai informuoja, kad toks sprendimas priimtas dėl Europoje plintančio Šmalenbergo viruso ir vis daugiau Europos valstybių nustatomos mėlynojo liežuvio ligos židinių.

Draudimo įtaka transporto sektoriui

Šis draudimas ženkliai paveiks įmonių, kurios eksportuoja galvijus ir kiaules, veiklą, nes didžiąją galvijų pervežimų dalį šiose įmonėse sudaro pervežimai į Rusiją. Pakalbinome UAB „Elspeda“ direktoriaus pavaduotoją Tomą Paškevičių, kuris labai neigiamai įvertino naująjį draudimą. Penktadalį visų įmonės vykdomų pervežimų sudaro galvijų ir kiaulių pervežimai ir beveik visi išvežimai vyksta į Rusijos rinką: „99 proc. galvijų pervežimų susiję su Rusija ir šis draudimas praktiškai sustabdo visą mūsų veiklą. Mano nuomone, draudimą įtakojo ne ligos, o politiniai motyvai. Rusijos vietinė rinka dabar sustojusi ir jie negali parduoti savo produkcijos taip, kaip norėtų, todėl visa įvežtinė produkcija jiems kelia dar didesnę konkurenciją“ – savo versiją apie draudimą dėstė T. Paškevičius.

Kaip pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas, naujas Šmalenbergo virusas pirmą kartą nustatytas 2011 m. Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje. Informacijos apie šį virusą kol kas žinoma nedaug, o tarnybos turimais duomenimis, ši galvijų liga būdinga šiltiems kraštams, ją perneša mašalai, o toliau yra atliekami stebėjimai ir tyrimai.

Tik Rusija spręs, kada šį draudimą atšaukti

Draudimas įsigaliosiantis nuo kovo 20 d. taikomas tik neveisliniams gyvūnams, ir pagal skelbiamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimą yra laikinas. Kiek šis laikinumas tęsis ir kiek ilgai stabdys galvijų pervežimo srityje veikiančių įmonių veiklą, pasiteiravome šios tarnybos spaudos atstovės Jurgitos Savickaitės. „Rusijos atstovai pasakė, kad draudimas yra laikinas, tačiau nenurodė tikslaus termino. Tai priklauso nuo Rusijos derybų su Europos Komisija ir nuo ligų plitimo ir nuo daug įvairių faktorių. Kaip Rusija šį draudimą įvedė, taip tik Rusijai ir nuspręsti, kada ji jį ir atšauks“ – drausimo laikinumą komentavo J. Savicakaitė.

Žinodami, kiek laiko trunka derybos su Rusija įvairiais klausimais, galime teigti, kad greito draudimo panaikinimo tikėtis neverta. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, pernai ir 2010 m. iš mūsų šalies buvo išvežta bemaž 130 tūkst., o 2009 m. – apie 150 tūkst. galvijų. Atsižvelgdami į šias galvijų eksporto tendencijas ir vis naujai priimamus draudimus, tikėtina, kad 2012 m. galvijų eksportas iš Lietuvos taip pat mažės.