Vilniaus miesto taryba nuo kovo 1-osios 49 proc. vežėjams padidino atliekų vežimo į sąvartyną tarifą. Nuo 46,80 Lt/t jis išaugo iki 69,60 Lt/t.

Atsižvelgdama į šį padidinimą, atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugas teikianti įmonė „VSA Vilnius“ savo interneto puslapyje pranešė esanti priversta perskaičiuoti šiukšlių išvežimo įkainius. Naujas tarifas bus taikomas nuo kovo 1 d.

„Konkrečiai atsakyti, kiek kam didės, labai sudėtinga. Galioja savivaldybės sprendimas, kuriuo numatyti maksimalūs leistini tarifai. Šie tarifai nesikeičia. Tai reiškia, kad jei klientas jau mokėjo leistiną maksimalią kainą, jam niekas nesikeis“, – sakė įmonės atstovė spaudai Jūratė Antanaitytė-Voldemarienė.

Tačiau iki šiol mokėjusieji ne maksimalią leistiną kainą, gali gauti didesnes sąskaitas. Bendrovės skaičiavimais, maksimaliai išvežimo kaina daliai vilniečių gali išaugti 20-23 proc.

Rūšiuosi – mokėsi mažiau

Įmonės „Ecoservice“ direktorius Saulius Budrevičius taip pat tvirtina, kad nebus peržengtos maksimalios leistinos kainos. Tačiau klientai, iki šiol mokėję ne pagal maksimalius leistinus įkainius, gaus didesnes sąskaitas.

„Pabrangimas gali būti kelių procentų ribose, 1-2 proc. Daugiabučio namo gyventojui, vieno buto savininkui gali pakilti galbūt 10 ct, o gal ir tiek nepakils. Tačiau sąvartyno „vartų“ mokestis didėja 50 proc. – tai labai didelis pabrangimas, jis atliekų tvarkytojams bus didžiulė našta. Beveik esu tikras, kad po šito pakėlimo gali būti bankrotų ir visokių kitų dalykų“, – kalbėjo S. Budrevičius.

Pasak S. Budrevičiaus, įmonė ieško būdų, kaip sumažinti į sąvartyną patenkančių komunalinių atliekų srautą, taip pat aktyviai siūlo rūšiavimo paslaugą.

„Visos šiandien galiojančios kainos gali būt išlaikytos, jeigu klientai taip pat prisidės atsakingai elgdamiesi su atliekomis ir naudosis mūsų siūloma paslauga rūšiuoti. Reikia visiems suprasti, kad ne atliekų tvarkytojų pareiga dengti sąvartyno kainos pabrangimą. Tai daryti turėtų atliekų turėtojas“, – sakė „Ecoservice“ vadovas.

Savivaldybė įkainių kol kas nedidins

„Taryba yra nustačiusi 21 cento be PVM už kvadratinį metrą maksimalų tarifą. Nė vienas vežėjas jo kelti negali. Dauguma Vilniuje moka apie 21 centą, nebent kai kur laimėti konkursai už 19-20 ct.“, – teigia Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Pasak J. Pinskaus, kad gyventojams padidėtų sąskaitos už šiukšlių išvežimą, taryba turėtų pakelti šiukšlių vežimo įkainių lubas. „Tokio tarybos sprendimo nėra ir kol kas nenumatoma. Kalbėjome su vežėjais – jie turi rezervą – jei pakyla sąvartyno „vartų“ mokestis, atsiranda poreikis arba ekonominis naudingumas komunalinį srautą rūšiuoti. Tada į sąvartyną vežamas mažesnis atliekų kiekis“, – kalbėjo J. Pinskus.

Atliekų vežėjai savivaldybės paprašė peržiūrėti ir jų paslaugų įkainius, tačiau tai padaryti atsisakyta. J. Pinskaus manymu, vežėjai padidėjusias sąnaudas gali padengti iš per didelių gaunamų pelnų.

Vicemero teigimu, sąvartyno „vartų“ mokestis vežėjams padidintas, nes Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui reikia pinigų antrosios Kazokiškių sąvartyno sekcijos statyboms. Lėšų taip pat reikia rūšiavimo gamyklos statybai.

Vilniaus atliekų vežėjai dėl padidinto mokesčio savivaldybę padavė į teismą. Teismas buvo pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, pagal kurias didinti tarifo neleido. Tačiau po kurio laiko vežėjai prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių atsiėmė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)