Savivaldybės atstovų teigimu, šiuo metu 4 taksi vairuotojai yra patvirtinę, kad nuo pirmadienio jungsis prie taksi dispečerinės. Savivaldybė tvirtina, kad jau baigiami tvarkyti jų dokumentai. „Dar su maždaug 15 susidomėjusių intensyviai dirbama, jie konsultuojami, kaip greičiau sutvarkyti visus leidimus, kad taip pat galėtų pradėti darbą“, – teigiama savivaldybės atsakyme DELFI.

Planuojama, kad dispečerinė darbą pradės vėliausiai pirmadienį. Savivaldybės taksi įmonė turėtų vadintis „Start Vilnius“. Steigimo sutartyje numatyta, kad savivaldybė įsipareigoja įnešti 500 tūkst. Lt steigiamąjį įnašą dalininkų kapitalui suformuoti. Savivaldybės taksi įmonę steigia kartu su bendrove „Vilniaus viešasis transportas“. „Start Vilnius“ steigimui turės pritarti miesto taryba.

Vilniuje išsikviesti taksi galima bus trumpuoju telefono numeriu 1450. Visi taksistai, kuriuos suvienys nauja dispečerinė, keleivius veš fiksuotu 1,80 lito už kilometrą tarifu, taip pat bus skaičiuojamas 2 litų įsėdimo mokestis. Prastovos tarifas bus 30 litų už valandą.

Visi taksi naudosis visuotine padėties nustatymo – GPS – sistema, kuri, anot savivaldybės, užtikrins, kad nebūtų sukčiaujama.

Asociacija: tuo turėtų susidomėti Konkurencijos taryba

Tuo metu sostinės taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ vadovui Romualdui Bieliauskui savivaldybės sumanymas kelia klausimų.

„Man apskritai kol kas šitie reikalai neaiškūs. Visų pirma, dispečerinių pas mus yra, firmų yra. Suprantu, kai į verslą ateina žmogus, tačiau šiuo atveju į rinką eina valstybinė struktūra, kuri dotuojama, turi neribotas galimybes“, – aiškina R. Bieliauskas.

R. Bieliausko teigimu, numatoma taksi reklamuoti savivaldybės stenduose, miesto viešajame transporte, sudaryti sutartis su savivaldybės įmonėmis. Tuo esą turėtų susidomėti Konkurencijos taryba.

R. Bieliauskas klausia, už ką savivaldybė išlaikys dispečerinę, mokės atlyginimus. „Pagalvokite patys – jeigu bus savivaldybės dispečerinė, bus jos vadovas, pavaduotojas, buhalteris. Jau iškart kiek žmonių reikia išlaikyti, jiems mokėti atlyginimus. Minimalaus atlyginimo juk nemokės. Už kokius pinigus dirbti, jeigu savivaldybė viską dalija už ačiū. O savivaldybė gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų, mes jiems mokesčius mokame. Kur teisybė?“, – retoriškai klausė „Sosvetos“ vadovas.

Jis kol kas aiškino nežinantis, kodėl savivaldybė taip elgiasi.

DELFI primena, kad savivaldybė kurti savo taksi dispečerinę sumąstė po prieš keletą savaičių Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Kriminalinės policijos biuro atliktų kratų, kurios palietė daugiau nei 30 sostinės taksi įmonių, užimančių iki 70 proc. visos rinkos. Pareigūnai įtaria, kad taksi įmonės nuslepia milžiniškas mokesčių sumas.

Šiuo metu Vilniuje veikia apie 60 taksi vežimo įmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją