Jei nafta ir toliau brangs kaip per pastaruosius mėnesius, nauja psichologinė riba – 5 litai už litrą – degalinėse bus pasiekta jau balandį. Tokia neguodžianti žinia skamba iš analitikų lūpų. Bet tuo pat metu girdėti ir prognozės, kad kaina turėtų smukti.

Savo prognozes gali pateikti kiekvienas, stebintis rusiškos naftos „Urals” kainos pokyčius. Šią naftą perdirba ir „Orlen Lietuva”, todėl bet kokie kainų svyravimai lemia nuotaikas Mažeikiuose ir visoje šalyje.

Penktadienį kai kuriose Lietuvos degalinėse litras 95 markės benzino kainavo 4,82–4,87 lito. Tai beveik 40 centų daugiau nei sausio 1-ąją. Vien savaitės pokytis – 5–6 centai už litrą.

Nuo metų pradžios „Urals” nafta pabrango 17 proc. Dar pernai šios naftos barelis kainavo mažiau nei 110 JAV dolerių už barelį. Penktadienį kaina jau siekė 121,56 JAV dolerio.

„Kad benzinas kainuotų 5 litus mūsų šalies degalinėse, „Urals” nafta turėtų dar brangti 12–13 procentų”, – skaičiavo banko „Finasta” Kapitalo rinkų departamento analitikas Tadas Povilauskas.

„Šiuo metu dolerio kursas daro netgi didesnę įtaką nei naftos kaina. Jei pigs doleris, nafta irgi pigs”, – įsitikinęs „Lukoil Baltija” vadovas Ivanas Paleičikas.

Pasak jo, jei Artimuosiuose Rytuose nekils naujo karo, 5 litų už litrą riba Lietuvoje nebus pasiekta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją