Šakių rajone įsikūręs žemės ūkio kooperatyvas "Sūduvos biokuras" artimiausiais metais užsimojo statyti bioetanolio gamyklas Marijampolėje ir Šakiuose, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Biodegalų gamyklos statyba Marijampolėje kartu su įrengimu bei infrastruktūros pritaikymu kainuotų apie 250 mln. litų, bioetanolio gamybos įrenginiai, kurie leis perdirbti apie pusę milijono tonų žaliavos, į Marijampolę bus atgabenti iš Amerikos.

Per metus tikimasi pagaminti apie 140 tūkst. tonų etanolio ir didžiąją dalį produkcijos parduoti Europos Sąjungoje (ES).

Suvalkiečiai puoselėja planus pradėti biodegalų gamybą tada, kai veikiančios gamyklos Šilutėje ir Mažeikiuose neranda galimybių parduoti pagamintų degalų.

Šiemet pradėjęs prekiauti biodegalais degalinių tinklas "Lukoil Baltija" vėliau šio sumanymo atsisakė, nes klientai juos pirko labai nenoriai - . Mažeikių įmonės "Rapsoila" gaminamo biodyzelino "Lukoil" tinkle pavyko parduoti vos 500 tonų, o įmonė teigia esanti pajėgi per metus pagaminti 10 tūkst. tonų šių degalų.

Į stringantį bioetanolio gamybos projektą Kauno alkoholio bendrovė "Stumbras" šių metų pavasarį investavo apie 8 mln. litų ir nuo kitų metų galėtų dvigubai padidinti gamybos pajėgumą.

Per aštuonis šių metų mėnesius "Stumbro" Šilutės gamykloje buvo pagaminta 175 tūkst. dekalitrų bioetanolio, tačiau pavyko parduoti mažiau nei pusę minėto kiekio - beveik visą parduotą produkciją įsigijo užsienio klientai, o likusį bioetanolį bendrovė priversta krauti į sandėlius.

Įgyvendinant ES rekomendacijas, kitų metų pabaigoje mažiau taršūs biodegalai - etanoliu skiestas benzinas ir su rapsų metilo esteriu maišytas dyzelinas - Lietuvoje turėtų sudaryti ne mažiau kaip 2 proc. šalyje transporto sunaudojamų degalų.

Pagal Vyriausybės planus kitais metais Lietuvoje numatoma pagaminti apie 7,2 tūkst. tonų benzinui skirto etanolio ir apie 13,8 tūkst. tonų dyzelinui skirto rapsų metilo esterio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją