Lietuvos verslo "rykliai", kaip ir daugelis užsienio kolegų, nelinkę važmėti prastais automobiliais. Visiškai suprantama - tokios yra etiketo ir rinkos žaidimo taisyklės. Žinoma, pasitaiko ir išimčių, tačiau gana retai", - sako vienos solidžiais automobiliais prekiaujančių įmonių vadybininkas Vitalijus Konovalovas.

Kuklūs, bet modernūs

Bendrovės "Palink" vadovas Aidas Mackevičius sako, kad tapęs solidžios įmonės direktoriumi liko ištikimas savo 4 metų automobiliui "Citroen C5". Apie 35 tūkst. litų vertės prancūziškas automobilis, A.Mackevičiaus nuomone, atitinka visus dabarties reikalavimus. "Tapęs įmonės vadovu tikrai nepamečiau galvos ir nepuoliau ieškoti prabangaus automobilio. Maniškis "Citroen C5" irgi geras. Galiu pridurti tik tiek: šio automobilio kainos ir kokybės santykis iš tiesų puikus", - savo transporto priemonę gyrė A.Mackevičius.

Bendrovės "Sanitex" finansų direktorius Algis Pakalnis pirmenybę teikia švediškiems SAAB automobiliams. Šios markės 2000 metų laidos automobiliu Pakalnis važinėja ne vienerius metus ir tikina, kad tai saugi ir kokybiška transporto priemonė. "Automobiliu SAAB kol kas nusivilti neteko. Tai elegantiškas, patogus, manevringas, kokybiškas, o svarbiausia - saugus automobilis. Juo važiuodamas nejaučiu jokio diskomforto ir apie kitą automobilį tikrai negalvoju", - atviravo finansų direktorius A.Pakalnis.

Bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" generalinis direktorius Jonas Biržiškis darbo reikalais vyksta prabangiu 1998 metų limuzinu "BMW 740iL". Panašiais limuzinais važinėja daugelio užsienio kompanijų vadovai, įtakingi politikai. J.Biržiškio "BMW 740iL" nėra naujas, tačiau priekaištų šiam automobiliui "Lietuvos geležinkelių" generalinis direktorius neturi.

Vertina švedišką saugumą

Antanas Zabulis, bendrovės "Omnitel" prezidentas, darbo reikalais į įvairius susitikimus vyksta 2001 metų laidos automobiliu "Volvo S80". Tokiu pat, tik šiek tiek naujesniu, važinėja ir Vilniaus banko prezidentas Julius Niedvaras. Abu vadovai tikino įvertinę švedišką saugumą, todėl važiuodami "Volvo" automobiliais kelyje jaučiasi saugūs ir tvirti. Tiesa, Vilniaus banko prezidentas nėra išrankus automobiliams - jis naudojasi tokia transporto priemone, kokią išrinko ir patarė naudotis patyrę specialistai. Pastarųjų teigimu, apie 70 tūkst. litų kainuojantis "Volvo S80" pasaulyje vertinamas ne už prabangos akcentus, bet dėl nepaprasto saugumo.

Bendrovės "VP Market" valdybos pirmininkas Baltijos šalyse Ignas Staškevičius šiuo metu geriausiai jaučiasi važinėdamas 2003 metų laidos visureigiu "Mitsubishi Pajero". Specialistų teigimu, per 100 tūkst. litų kainuojantis visureigis jau 21 metus simbolizuoja modernią technologiją, patikimumą ir komfortą. Be to, tai visureigis-legenda, devynis kartus laimėjęs vieną sunkiausių pasaulyje ralių Paryžius-Dakaras.

2003 metų "Mitsubishi Pajero", palyginti su pirmtaku, patobulintas ir dizainas, ir konstrukcija. Atsirado nauju salono apdailos detalių, dėl kurių šis visureigis tapo dar prabangesnis. Gal dėl šių priežasčių "VP Market" valdybos pirmininkas ir pasirinko japonišką visureigį?

Kainos ir kokybės santykis

Bendrovės "Tele2" generalinis direktorius Lietuvoje Petras Masiulis važinėja japonišku 2003 metų laidos "Toyota Camry" automobiliu. Beje, tokią pat transporto priemonę laisvalaikiu vairuoja ir šalies premjeras Algirdas Brazauskas.

Apie 60 tūkst. litų kainuojantis automobilis, P.Masiulio teigimu, atitinka kainos ir kokybės santykį ir kelyje yra patikimas partneris. "Esu patenkintas šiuo automobiliu. Jame puikiai dera limuzino ir veržlaus automobilio savybės. Apie kitą, prabangesnę ir galbūt geresnę mašiną kol kas negalvoju. Be to, mūsų įmonės produkcija orientuota į vidurinę visuomenės klasę, todėl aš, įmonės vadovas, negaliu važinėti šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais. Tai peržengtų mūsų bendrovės politikos ribas", - savo pasirinkimą komentavo "Tele2" vadovas P.Masiulis.

Banko "Nord/LB" prezidentas Thomas Buerkle pirmenybę teikia vokiečių gamybos "Volkswagen Touareg" automobiliui. 2003 metais nuo konvejerio nuriedėjęs apie 140 tūkstančių litų kainuojantis automobilis, specialistų teigimu, išsiskiria puikiomis savybėmis. Be to, pusiau lengvasis, pusiau visureigis "Touareg" įkūnija tikslią ir patikimą vairavimo kokybę. Šį automobilį galima drąsiai vadinti madą sekančio ir technikos subtilybes išmanančio bankininko automobiliu.

Itin solidžiais ir prabangiais automobiliais važinėja didžiulių bendrovių "Lietuvos telekomas" ir "MG Baltic" vadovai. Abu jie kasdien sėda į naujutėlaičius "BMW 735" limuzinus. Per 170 tūkst. litų vertės automobiliai, anot ekspertų, bene geriausiai reprezentuoja ne tik klestinčią įmonę, bet ir jos vadovą. Specialistai pripažįsta, kad 7-os klasės "BMW" automobilių veržlumas kelia jaudulį, o grakštumas ir išvaizda tiesiog pakeri. Tokiais pačiais "BMW" naudojasi įtakingi Lietuvos Seimo ir Vyriausybės atstovai.