Populiariausio 95 markės benzino ir dyzelino kainos Lietuvoje vėl viršijo visų laikų rekordus. Didžiausio Lietuvoje mažmeninės prekybos degalais tinklo "LUKoil" degalinėse litras 95 markės benzino Vilniuje kainuoja 2,76-2,77 lito, litras dyzelino - 2,63-2,65 lito. Antrame pagal dydį "Statoil" tinkle 95 markės benzinas Vilniuje kainavo 2,8 lito už litrą, 92 markės benzino litro kaina buvo 2,75 lito, dyzelinas kainavo 2,67 lito už litrą.

“Degalai brangsta todėl, kad degalai brangsta visame pasaulyje. Ir brangs toliau. Todėl, kad paskutiniu metu pokyčių naftos rinkoje, kad matytų, jog degalų kainos mažės, bent jau mes nematome. O pas mus Lietuvoje brangsta dėl to, kad degalus brangina “Mažeikių nafta”. Į dieną po 1-2 centus. Atitinkamai mažmenininkai reaguoja truputį pavėluotai. Brangina atitinkamai, bet, žinoma, ne po vieną, iš karto po 3 centus. Nematau pokyčių, kad degalų kainos pradėtų mažėti,” – Žinių radijui sakė “Lukoil Baltija” generalinio direktoriaus pavaduotojas Romas Turlinskas.

Jis sakė, kad degalai dar brangs ir šią savaitę. “Šią savaitę ir vėl tikriausiai 2-3 centais degalai turėtų pabrangti dėl to, kad žiūrint Roterdamo biržos kainą, ji didėja. Katastrofiškai didėja,” – sakė R.Turlinskas.

"Mažeikių naftos" komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas Eltai teigė, kad pasaulinėje rinkoje jaučiamas benzino ir dyzelino trūkumas. Įtampą padidino žinios iš Nigerijos apie streiką, kuris gali sutrukdyti naftos gavybą toje šalyje.

Neseniai JAV nusiaubęs uraganas "Ivanas" sutrikdė naftos gavybą toje šalyje ir padidino naftos produktų poreikį. Į tai sureagavo ir Europos degalų pardavėjai. "Dėl didėjančios benzino ir dyzelino paklausos auga šių produktų kainos. Jų kilimas pasiekia ir Lietuvą", - sakė G. Karsokas.

Reaguodama į pasaulines tendencijas, "Mažeikių nafta" mažmenininkams už parduodamą dyzeliną po vieną du centus už litrą prideda kas dvi trys dienos nuo rugsėjo 10-osios - tada šis kuras kainavo 2,16 lito, trečiadienį bus parduodamas po 2,36 lito už litrą. Šį mėnesį šis kuras jau pabrango 8 centais.

Rugsėjo 9-15 dienomis "Mažeikių naftos" parduodamo 95 markės benzino kaina laikėsi 2,28 lito už litrą, nuo tada iki šiol jo kaina padidėjo 13 centų ir trečiadienį jau bus 2,41 lito. Šį mėnesį 95 benzino kaina padidėjo 5 centais.

"Mažeikių naftos prekybos namai" kiekvieną dieną internete skelbia produktų pardavimo (didmenines) kainas. Atskiro produkto kainą sudaro praėjusių 10 dienų kainų Roterdame vidurkis, akcizas bei 18 proc. pridėtinės vertės mokestis.

Naftos ir naftos produktų verslo valiuta yra JAV doleris, todėl nustatant 10 dienų vidurkį, naudojamasi taip pat 10 praėjusių dienų Lietuvos lito ir JAV dolerio kursų vidurkiu. O šių kursų pokytis (svyravimas) taip pat turi įtakos "Mažeikių naftos" pardavimo kainoms.