“Volkswagen” koncerno inžinieriai sukūrė išties unikalią sistemą. Nuo šiol vairuotojas galės balsu užduoti klausimą automobilio elektroninėms smegenims ir beveik akimirksniu gauti teisingą vaizdu bei garsu iliustruotą atsakymą. Tad nebereikės vežiotis nuolat dulkančios ir labai retai naudojamos įprastos, kelių dešimčių lapų popierinės eksploatavimo instrukcijos.

Ši unikali galimybė atsirado inžinieriams pasitelkus ir harmoningai susiejus tris iš pirmo žvilgsnio skirtingas technologijas – kalbos atpažinimą, telekomunikacijos priemones bei internetą. Vairuotojo pateiktas klausimas pirmiausia apdorojamas automobilyje esančia balso atpažinimo įranga. Vėliau ši komanda mobiliuoju ryšiu perduodama į centrinį kompiuterį, saugančiame visas visų “Volkswagen” modelių eksploatacijos instrukcijas. Centrinis kompiuteris pateikia prašomą informaciją, persiunčia į konkretų automobilį ir balsu perskaito per jame esantį garsiakalbį. Be to, kartu su garsu pateikiamos ir vaizdinės iliustracijos.

“Automechanikos” mugėje pateikta sistema dar nėra išbaigtas ir masiniam diegimui bei prekybai paruoštas produktas. Tačiau tai netolimos ateities sistema. Koncerno inžinieriai tikisi, jog prielaidos šios sistemos įdiegimui bei infrastruktūros sukūrimui atsiras savaime – tobulėjant jau įprastoms automobilių technologijoms bei diegiant įvairius plačiai paplitusius prietaisus bei kompiuterinę įrangą, atliksiančią šiai balsu valdomai sistemai reikalingas funkcijas.

Pavyzdžiui, šiuo metu beveik visuose naujuose automobiliuose yra įrengta laisvų rankų mobiliojo ryšio įranga. Norint naudotis pažangiausia balsu valdoma eksploatacijos instrukcija, vairuotojui tereikės įsigyti ir prie laisvų rankų įrangos prijungti delne telpantį kompiuterį (PDA) su integruotu mobiliojo ryšio telefonu arba vieną iš šiuo metu vis labiau populiarėjančių daugiafunkcinių mobiliųjų telefonų.

Žinoma, minėta pažangi technika privalės atitikti tam tikrus suderinamumo kriterijus. Formuojant klausimus bei atsakant į juos bus remiamasi automobilio identifikacijos numeriais. Be to, bus atsižvelgiama ir į automobilio komplektaciją bei jos pakeitimus, kurie bus itin kruopščiai fiksuojami. Todėl vairuotojas gaus išsamią bei aktualiausią informaciją.

Šis “Volkswagen” laimėjimas nėra atsitiktinis. Koncerno inžinieriai jau ne pirmi metai ne tik kuria aukštų technologijų produktus, bet ir diegia juos gamyboje. Minėta pažangi sistema pelnė ir didįjį “Grand Award” prizą šiais metais įvykusiame “WorldMediaFestivals” renginyje, o CD-ROM laikmenoje pateikiama “Volkswagen Touareg” naudojimosi instrukcija apdovanota net dviem “Intermedia – Globe Award” prizais. Frankfurto “IAA’2003” parodos rėmuose vykusiame kino filmų apie automobilius “AutoVision” festivalyje “Volkswagen” laimėjo ne mažiau prestižinį “OttoCar” sidabrinį apdovanojimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją