Policija prašo tėvus priminti savo atžaloms Kelių eismo taisykles, paaiškinti, kad jų reikia laikytis, o pirmaklasius bent kurį laiką lydėti į mokyklą.

Pernai vien per rugsėjį Vilniuje automobilių buvo sužaloti 23 vaikai. Beveik pusė jų sužalojimus patyrė dėl savo neatsargaus elgesio gatvėje.

"Rugsėjo 1-oji ir visas mėnuo yra ypač sunkus policijai, įvyksta daug nelaimių, susijusių su vaikais. Mes puikiai suprantame, ką kiekvienam tėvui reiškia jo vaikas, jo gyvybė ir sveikata. Tai reikalauja didelių jėgą, kad neįvyktų nelaimės", - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Erikas Kaliačius.

Pareigūnas teigė pats esąs trijų sūnų tėvas ir jiems augant išgyveno nerimą dėl jų asmeninio saugumo. Trečiadienį Vilniaus keliuose prasidėjo saugaus eismo akcija "Kelyje esi ne vienas".

Iki pat mokslo metų pradžios vyksiančia akcija siekiama skatinti eismo dalyvių saugų elgesį keliuose.

Policininkai stebės nereguliuojamas pėsčiųjų perėjas, kontroliuos vairuotojus bei pėsčiuosius, kaip jie vykdo Kelių eismo taisyklėse nustatytas pareigas, fiksuos kelių eismo taisyklių pažeidimus, taikys prevencinio ir administracinio poveikio priemones.

Nuo rugsėjo 1-osios automobilių vairuotojai privalės važinėti įsijungę trumpųjų šviesų žibintus.

Didelis dėmesys bus skiriamas dviratininkams bei motociklininkams. Pareigūnais stebės, ar motociklininkai ir motorolerių vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių, ar važinėja su šalmais.

Policininkai neužmerks akių ir prieš pėsčiųjų daromus pažeidimus.

"Visi matome, kad ne tik vairuotojai nepraleidžia pėsčiųjų, bet ir pėstieji nenusileidžia savo išradingumu - lipa per tvoras, per krūmus, lekia, laviruoja tarp mašinų, kaip tik tai gali", - spaudos konferencijoje kalbėjo Kelių patrulių rinktinės vadas Vytautas Černevičius.

Pareigūnai nebus atlaidūs ir mobiliojo ryšio telefonais be laisvų rankų įrangos kalbantiems bei neblaiviems už vairo sėdantiems vairuotojams.

Kelių patrulių rinktinės pareigūnai organizuos specialius reidus, kurių metu tikrins vairuotojų blaivumą, dokumentus, ar neviršijamas leistinas greitis.

"Sklandus ir sėkmingas akcijos vykdymas, pasiekus visų eismo dalyvių, miesto bendruomenės supratimą ir palaikymą, sumažins eismo keliamus pavojus bei galimas skaudžias ir žalingas pasekmes", - pabrėžė sostinės policijos vadovas E.Kaliačius.

Kaip ir kasmet, visos pagrindinės pėsčiųjų perėjos šalia mokyklų bus apdraustos, ir jeigu vaikas nukentės jose eidamas į mokyklą, jam bus išmokėta draudimo išmoka. Prie perėjų budės policijos studentai, policijos rėmėjai.

Pasak Kelių patrulių rinktinės vado V.Černevičiaus, jau dabar, kada vilniečiai grįžta į miestą po atostogų, sostinėje daugėja transporto priemonių ir autoavarijų. Vien trečiadienį Vilniuje eismo įvykiuose nukentėjo 4 pėstieji.

Pernai Vilniaus policija užregistravo 129 eismo įvykius, kuriuose nukentėjo pėstieji vaikai.

Šiemet per pusmetį užregistruoti 76 tokie įvykiai, vienas pėstysis vaikas žuvo. Ši skaudi avarija įvyko dėl jo paties neatsargumo.

Pernai sostinėje avarijose buvo sužaloti 137 vaikai, iš jų 74 į eismo įvykius pateko ir buvo sužaloti dėl savo neatsargumo. Šiemet per šešis mėnesius jau sužaloti 76 vaikai, iš jų 44 automobilių buvo sužaloti dėl savo neatsargumo.

Policininkai sako, kad išvengti tragiškų įvykių keliuose yra paprasta - reikia tik laikytis Kelių eismo taisyklių, neskubėti, gerbti save ir kitus eismo dalyvius, ypač vaikus, kurie po vasaros atostogų būna išsiblaškę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją