„Neseniai Rusijos draudimo kompanija „Twenty first century“ raštu informavo tris Lietuvos vežėjų bendroves, kad jos yra įsigijusios šios kompanijos vardu platinamų falsifikuotų „žaliųjų kortelių“. Buvo pasiūlyta jas sugrąžinti ir kompensuoti visas sumokėtas draudimo įmokas“, - rašoma TPDB atsiųstame rašte Lietuvos vežėjų asociacijai „Linava“.

Anot TPDB atstovų, mažai tikėtina, kad po tokių įspėjimų Rusijos draudimo kompanija sutiktų atlyginti galimas būsimų žalų išlaidas pagal jos vardu išduotus draudimo dokumentus.

Vis dėlto tai dar ne pats blogiausias variantas. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai Lietuvos vežėjams nelegaliai parduotos rusiškos „žaliosios kortelės“ Rusijoje yra įtrauktos į duomenų bazę, kaip išduotos visiškai kitoms, Rusijoje registruotoms transporto priemonėms. Tokiu atveju draudimo dokumentų rekvizitai būna suklastoti.

„Žinomas ir atvejis apie ikiteisminį tyrimą, kai fiktyvias rusiškas „žaliąsias korteles“ išrašę asmenys tiesiog pasisavino draudėjų sumokėtus pinigus“, - sako TPDB direktorius Algimantas Križinauskas.

Net ir nesuklastotą kitos valstybės „žaliąją kortelę“ nelegaliai įsigijęs vežėjas neturi jokių garantijų, kad ją išdavęs užsienio draudikas atlygins padarytą žalą.

„Norime įspėti Lietuvos vežėjus, kad kilus teisminiams ginčams, jie liktų vieni kovoti su Rusijos draudikais“, - apibendrina A. Križinauskas.