Mažmeninės prekybos degalais bendrovių atstovai sutinka, kad benzinas artimiausiu metu neturėtų labai brangti, tačiau laukia didesnio dyzelino kainų šuolio.

"Mažeikių naftos" parduodamas 95 markės benzinas per praėjusį dešimtadienį kiek atpigo - didmeninė šios markės benzino litro kaina rugpjūčio 3 dieną buvo 2,3 lito, o liepos 22 dieną litras benzino kainavo 2,37 lito.

"Mažeikių naftos" dyzelino litras antradienį kainavo 2,1 lito, kai liepos 22 dieną jo kaina siekė 2,7 lito, rugpjūčio 2 dieną - 2,9 lito už litrą.

"Mūsų skaičiavimu, mažmeninėje rinkoje parduodama apie 30 proc. importinio dyzelino", - teigė "Mažeikių naftos" komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas.

Kad artimiausiu metu benzino kaina turėtų išlikti maždaug stabili, o dyzelinas gali pabrangti, įsitikinęs bendrovės "Neste Lietuva" didmeninės prekybos ir tiekimo vadovas Audrius Miežys.

"Benzino kaina mažėja ir ji neturėtų kilti. O kiek gali pabrangti dyzelinas - sudėtinga prognozuoti. Jo kaina gali kilti daugiau nei 5 centais", - mano A. Miežys. Jo įsitikinimu, dyzelino brangimą iki šiol pristabdė importas.

"Hydro Texaso", valdančio automatinių degalinių tinklą, vykdančiosios direktorės Astos Šidlauskaitės įsitikinimu, per artimiausias 10 dienų gali kiek paaugti ir benzino, ir dyzelino kaina, tačiau pastarojo kils smarkiau nei benzino - daugiau nei 5 centais už litrą.

Pirmadienį Lietuvos degalinėse dyzelinis kuras vidutiniškai pabrango 3 centais.

"Dyzelino kaina padidėjo dėl to, kad išaugo tiekėjų kainos", - patikino "Lietuva Statoil" mažmeninės prekybos vadovė Daiva Jokšienė.

Jos manymu, dyzelinio kuro kaina šią savaitę dar gali didėti, benzino kainos taip pat turėtų pakilti artimiausiu metu.

"Pagrindinė kainų augimo priežastis - pasaulinių naftos kainų kilimas: metų pradžioje nafta kainavo 29-31 dolerių už barelį, o šiuo metu ji pasiekė rekordą ir perkopė net 42 dolerių ribą", - pabrėžia D. Jokšienė.

Naujienų agentūros praneša, kad JAV žaliavinės naftos kaina antradienį šoktelėjo 42 centais - iki 44,24 JAV dolerio už barelį. Tai yra aukščiausias lygis nuo 1983 metų, kai Niujorko vertybinių popierių biržoje buvo pradėta prekiauti ateities naftos sandoriais. Vėliau jos kaina šiek tiek smuktelėjo iki 44,05 JAV dolerio.

Nuo 2003 metų pabaigos, baiminantis dėl kylančios pasaulinės paklausos, naftos kainos išaugo daugiau nei trečdaliu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją