Akcija “Per Lietuvą – pagal kelių eismo taisykles” prasidėjo penktadienio popietę Vilniaus Katedros aikštėje. Netoli Gedimino paminklo suvažiavo pora dešimčių perdarytų automobilių, grojo muzika, būriavosi žmonės. Renginio vėdėjas susirinkusiems pasakojo apie saugaus eismo akciją, priminė kelių eismo taisykles, kvietė išbandyti Susisiekimo ministerijos atgabentą įrenginį, kuris imituoja automobilių susidūrimą ir leidžia pajusti, kokį smūgį tektų patirti, jei būtum neprisisegęs saugos diržais. Smalsuoliai buvo apdovanoti kelių eismo taisyklių knygutėmis, tušinukais, kitais suvenyrais.

Akcijos dalyvių bei susirinkusius žiūrovų pasveikinti atėjo ir Susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis. Jis akcijos organizatoriams linkėjo sėkmės ir skatino tokią akciją padaryti tradicine, kuri vyktų kasmet. „Akcijos „Per Lietuva – pagal kelių eismo taisykles“ yra dar vienas žingsnis padedant visuomenei įsisamoninti savo pačios atsakomybę už tai, kad žmogaus gyvenimo kelias nesibaigtų kelyje“, - sakė Z. Balčytis per renginio atidarymą.

Po akcijos pristatymo, renginio dalyviai, lydimi policijos, patraukė per miesto centrą link Trakų plente esančios “Lukoil” degalinės. Ten prasidėjo saugaus eismo ralis.

Akcijos “Per Lietuvą – pagal kelių eismo taisykles” nugalėtojai paaiškėjo šeštadienį Klaipėdoje. Daugiau nei dešimt ekipažų finišavo „Klaipėdos Vista” aikštelėje. Nugalėtojus nuo kitų akcijos dalyvių skyrė tik kelios minutės, kadangi dauguma važiavo labai tiksliai. „Po šios akcijos pradėjau geriau pastebėti kelių ženklus, dabar vairuodamas visada atkreipsiu į juos dėmesį“, - sakė renginio dalyvis Remigijus Golubevas.

Per dvi dienas akcijos dalyviai aplankė 36 Lietuvos miestus ir miestelius. Renginio maršrutui buvo pasirinktas senasis kelias į pajūrį.

Pirmąją vietą užėmė “BMW 325i” vairavęs Dainius Vaitkevičius, antrąją – su “BMW 320” važiavęs Kęstutis Gvegždic, trečiąją – už “Eagle Talon” vairo sėdėjęs Vidimantas Gečiauskas. Beje, pastarojo automobilyje neveikė spidometras. “Tiesiog jaučiau savo automobilį”, - šypsojosi laimėtojas, džiaugdamasis savo sėkme. Akcijos nugalėtojams atiteko Susisiekimo ministerijos įsteigtos taurės, suvenyrinės lėkštės. “Vista” laimėtojus apdovanojo suvenyriniais “Mazda RX- 8” automobilio modeliukais bei kita atributika.

“Kiekvieną dieną Lietuvos keliuose įvyksta autoįvykių, kuriuose nukenčia ne tik automobiliai, bet ir žmonės. Dažniausia avarijų priežastis - didelis greitis ir kelių eismo taisyklių nepaisymas”, - taip renginio idėją aiškina “TR” klubo prezidentas Robertas Daskevičius.

Jo teigimu, „TR“ klubas siekia atkreipti visuomenės dėmesį ir parodyti, kad kelių eismo taisyklių žinojimas ir vadovavimasis jomis gali ne tik išsaugoti gyvybę, bet ir suteikti tiek pat adrenalino ir azarto.

Ralio tikslas – laikantis kelių eismo taisyklių nurodytas atkarpas įveikti kuo arčiau teisingo laiko. Šį laiką žinojo tik akcijos organizatoriai, tad dalyviai neturėjo galimybės viršyti tam tikroje atkarpoje leistino greičio, sustoti ar atkarpą įveikti kitu keliu. Ralio dalyviai turėjo stebėti visus kelių ženklus ir ženklinimus, nes kitu atveju jų laikas nebūtų buvęs lygus teisingam laikui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją