„Mes dar tokių stebuklų nesam matę. Taip mums ruošiami „saldainiai” prieš rinkimus, gal todėl ir skubama. Bet reikia galvoti ir apie išasfaltuotų gatvių kokybę, ir apie racionalų lėšų panaudojimą, kai asfaltuojama po nedidelį gatvių ar kelių galiuką, net ne per visas gyvenvietes”, - mintimis dalijosi Alytaus rajono žmonės.

Atėjus pavasariui, akivaizdu, kad rinkimų „saldainiai” - išasfaltuotų gatvių ruožai per kai kurias rajono gyvenvietes - jau ima apkarsti.

Surastas išskirtinis būdas

2010-ieji buvo paskutiniai dabartinių savivaldybių tarybų kadencijų metai. Todėl visose savivaldybėse, tarp jų ir Alytaus rajono, stengtasi nuveikti kuo daugiau matomų darbų rinkėjams. Šie dažniausiai vietos valdžios prašo tvarkyti kelius, ypač gatves per gyvenvietes.

Alytaus rajono savivaldybėje rastas išskirtinis būdas, iš kur paimti lėšų gatvėms, keliams per didesnes gyvenvietes išasfaltuoti. Supaprastintų skelbiamų derybų būdu buvo ieškoma paslaugos teikėjo, kuris sutiktų imti paskolą gatvėms asfaltuoti, o savivaldybė per dešimt metų dalimis jai atiduotų paskolą su suderintomis palūkanomis.

Taip vienu šūviu nušaunami keli zuikiai: paskolą savo rizika pasiima paslaugos teikėjas, savivaldybė limituotą kiekį paimtų paskolų gali panaudoti kitiems poreikiams, greitai patenkinamas žmonių noras turėti išasfaltuotas gatves per gyvenvietes. Tačiau savivaldybės biudžetui išskirtiniu būdu prisiimti finansiniai įsipareigojimai užkraunami ilgam - net pustrečios kadencijos savivaldybių taryboms.

Rajono savivaldybės supaprastintas skelbiamas derybas dėl kelių ir gatvių asfaltavimo laimėjo Alytaus bendrovė „Parama”. Išvardytiems darbams atlikti jie paėmė daugiau kaip 12 mln. litų paskolą, sutartos metinės palūkanos neturi viršyti 5 procentų. Rajono savivaldybė įsipareigojo su „Parama” atsiskaityti nuo šių metų antro ketvirčio iki 2021-ųjų pabaigos.

„Alytaus naujienų” duomenimis, dėl gatvių tvarkymo panašiomis sąlygomis įsipareigojusi grąžinti paslaugos teikėjui paskolą ir Druskininkų savivaldybė.

Darbų atlikimo terminas - ribotas

Daugiau kaip 30 kilometrų gatvių, kelių rajono gyvenvietėse išasfaltuoti iš naujo, apie 60 tūkst. kvadratinių metrų asfalto dangos rajono gyvenvietėse atnaujinti buvo reikalaujama per trumpą laikotarpį. Darbai prasidėjo pernai pavasarį, o juos buvo prašoma baigti iki 2010-ųjų gruodžio 31-osios. Kiek metrų ar kilometrų asfaltuoti, kur dėti ir kur nedėti pralaidas, kelininkams vadovavo rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus specialistai.

Kad gatvės ir keliai per gyvenvietes buvo asfaltuojami jau krintant sniegui, paliudijo Simno seniūnijos Ponkiškių kaimo žmonės: „Dabar pasižiūrėkit, kelkraščiai jau važiuoja į griovius, net ima byrėti plonas asfalto sluoksnis kraštuose, pralaidos, kur reikia, neįdėtos. Kol nebuvo asfalto, žmonės nesiskundė dėl apsemtų daržų. Žadėjo broką tvarkyti pavasarį, bet ar reikėjo taip skubėti tiesti asfaltą. Suprantam tik tiek, kad valdžiai prieš rinkimus reikėjo pamėtyti „saldainių”. Prieš rinkimus ir konservatoriai, ir socialliberalai vienodai gyrėsi, kad bus išasfaltuotas kelias per Ponkiškius, bet dabar patys matot, kad ne per visus”.

Čia gyvenantys Nijolė ir Zenius Janciulevičiai, Algimantas Miškinis, pasipiktinę rajono valdančiųjų pagyromis, pareiškė: „Pro mus ne asfalto, o arimų kelias. Palijus sunkiai išvažiuosi. Gal reikėjo ne gatvės galą per gyvenvietę siaurai išasfaltuoti, o visą žvyro kelią per kaimą iš naujo sutvarkyti.”

Aplink šį Simno seniūnijos kaimą daug kas ūkininkauja, darbymečiu per patį kaimą važinėja sunki technika, kuri greitai suniokos išasfaltuoto kelio galą, sunku bus apsilenkti tokiai technikai, o užvažiavus ant kelkraščių iškyla grėsmė juos suardyti.

„Paramos” atstovai ketina netrukus pradėti tvarkyti po žiemos atsiradusius rajone asfaltuotų gatvių trūkumus. Ar reikėjo taip skubėti asfaltuoti kelių ir gatvių galiukus, gal ne atkarpas, o geriau keletą kelių ar gatvių imti ir visiškai sutvarkyti? Į šiuos klausimus kelininkai turi vienintelį atsakymą: „Tiksliai vykdyti savivaldybės užsakymai.”