Pagal galiojančius teisės aktus, jeigu žmogus iškviečia taksi, tačiau vėliau jį atšaukia ir nenori sumokėti iškvietimo mokesčio, jam gali būti skirta bauda nuo 50 iki 100 litų.

„Tokių atvejų nėra buvę. Kad žmonės taksi išsikviestų, bet juo nevažiuotų, pasitaiko, tačiau mes į tai žiūrime atlaidžiai. Būna visokių priežasčių – kad žmogus negalėjo, kažkas jam sutrukdė ar į kitą taksi įsėdo, tačiau ką padarysi – toks gyvenimas“, - DELFI teigė „Martono taksi“ vadovas Valdimantas Rudys.

V.Rudys nėra girdėjęs, kad numatyta baudų galimybe naudotųsi ir kitos bendrovės. „Manau, niekas šiais dalykais ir nesinaudos, nes neverta – ne tiek daug tokių atvejų, nereikia pykdyti žmonių. Kam reikalingas konfliktas“, - kalbėjo pašnekovas.

Taksi įmonių „Romerta“ ir „Romnida“ direktorius Romualdas Bieliauskas DELFI yra pasakojęs, kad kartais įmonės netikrų iškvietimų išvengia sudarinėdamos juoduosius skambintojų telefonų sąrašus.

„Galima įvesti į programą, kad šitas telefonas ar keleivis yra nepatikimas. Visą laiką kai toks klientas skambina, automobilis nesiunčiamas“, - teigė R. Bieliauskas.

Dėl kelių litų tektų nueiti kryžiaus kelius

„Pagal taksi taisykles, jeigu keleivis nusprendžia nesinaudoti taksi paslauga, privalo sumokėti už taksi iškvietimą. Šiuo metu skirtingų įmonių mokestis svyruoja nuo 2 iki 5 litų. Atvykęs taksi privalo keleivio laukti 15 minučių. Už atsisakymą sumokėti už taksi paslaugą ar taksi iškvietimą, keleivis traukiamas administracinėn atsakomybėn. Bauda siekia nuo 50 iki 100 litų“, - aiškino Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Anulis.

Tačiau per 6 metų darbo praktiką E. Anuliui dar neteko tirti bylos, kurioje keleivis būtų kaltinamas atsisakęs sumokėti už taksi iškvietimą. Tokią situaciją lemia tai, kad sunku įrodyti iškvietimo atsisakymą – užsakymo telefonu negalima laikyti sutarties sudarymu.

Be to, pastebi pašnekovas, nerealu baudą išsireikalauti: nukentėjusi taksi bendrovė su pareiškimu turėtų kreiptis į savivaldybę, ši turėtų pradėti tyrimą. Nuo to, kad keleiviui bus skirta administracinė nuobauda, įmonei ekonominės naudos nebus – pinigai patektų į valstybės biudžetą. Skolą taksi bendrovė turėtų išsireikalauti teisme. „Tai be galo ilgas sudėtingas procesas“, - kalbėjo E. Anulis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)