Šią žiemą po pūgų daugelio miestų gatvės tapo sunkiai išvažiuojamos. Ir ne vien dėl to, kad sniego buvo daug, o pinigų jam valyti mažai, bet ir dėl gatvėse paliktų automobilių.

Kauno meras Andrius Kupčinskas pasiūlė įteisinti nuostatą, kad priverstinai transporto priemonės gali būti nuvežamos iš vietų, kur leidžiama joms stovėti, į kitas, jei jos trukdo tas vietas valyti ir tvarkyti savivaldybių vykdomųjų institucijų prašymu.

Šiuo metu ministerija yra parengusi Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo kelių straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą. Jį ministerija papildys Kauno mero pasiūlymu ir teiks svarstyti Vyriausybei.

„Panevėžio specialaus autotransporto“ bendrovės direktoriaus Valento Bakšio manymu, tai gerokai palengvintų įmonės darbuotojų darbą. Šiuo metu dirbti sudėtinga ir sunku. Kai sniego daug, vairuotojai su greideriais bijo užkabinti paliktus automobilius ir juos apgadinti. Be to, nepavyksta gražiai nuvalyti gatvių, kyla problemų ir dėl sustumdyto sniego. Tuo labiau kad kai kurie vairuotojai mašinas palieka toliau nuo borto ar pastato kreivai. Kai kurie panevėžiečiai, anot V. Bakšio, automobilius pastato gatvėje rudenį, o vėl į juos įsėda tik atėjus pavasariui. Direktoriaus manymu, gal savininkams paranku užkastas sniegu automobilis – bent jau ilgapirščiai taip lengvai neprieis.

Komfortas prieš ženklus

„Reikia to įstatymo. Būtų gerai, kad kas būtų įgaliotas nuvežti automobilį ir saugoti. Mums tai padėtų“, – pakartoja V. Bakšys, bet priduria, kad, kita vertus, tuo turėtų domėtis ir rūpintis Savivaldybė, užsakanti valymo darbus. „Jei jiems gerai, kad taip nuvalyta, koks mums skirtumas?“ – klausė „Panevėžio specialaus autotransporto“ vadovas.

Šiuo metu geresnio gatvių valymo klausimą sprendžia Savivaldybė. Kad būtų lengviau valyti, tam tikrose miesto vietose laikinai pastatomi kelio ženklai, draudžiantys sustoti. V. Bakšio manymu, tai nėra gera priemonė, nes prireikia laiko, kol vairuotojai susigaudo, o dar reikia daugumą jų priversti jų paisyti. Be to, rudenį ar net dieną prieš ženklo pastatymą gatvėje palikęs automobilį žmogus, direktoriaus manymu, gali ginčytis – tuo metu ženklo nebuvo.

V. Bakšio pastebėjimu, žmonės ir šiaip renkasi, kas jiems patogiau. Net jei kitoje gatvės pusėje leidžiama statyti automobilį, vis tiek neretas pastato po draudžiamuoju ženklu – jam taip patogiau, nes kitaip iki namų teks žingsniuoti keliais žingsniais mažiau.

Iš kur pinigai?

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas mano, kad labiau apsimokėtų ne taisyti įstatymus, o tiesiog išvežti sniegą. Juolab kad, jo žiniomis, už automobilio nutempimą siūloma neimti mokesčio.
„Iš kur savivaldybės paims pinigų automobiliams nutempti, jei jų nėra sniegui nuvalyti?“ – klausia jis. Pareigūno manymu, geriau už tuos pinigus sniegą išvežti, o ne užsiimti automobilių nutempimais. „Nuvežti ir dar patiems už tai mokėti?“ – neslepia nuostabos V. Mačėnas. Tuo labiau kad nėra jokių garantijų, kad žmogus savo transporto priemonę atsiims jau kitą dieną. Kas nors gali sumąstyti laikyti ir per visą žiemą, po to atvykti ir sakyti, kad saugojimas turėjo nieko nekainuoti – mašiną juk nutempė dėl gatvių valymo.

Ant stogo nelaikys

Pareigūno manymu, dabar naudojami laikini kelio ženklai taip pat problemos neišsprendžia. Tad jų stengiamasi statyti kuo mažiau. Priežastis paprasta – žmonės neturi, kur statyti automobilių.
„Aikštelių nėra, jos pilnos, gatvėje negalima, kur žmogui laikyti automobilį – ant stogo, į butą įsikelti?“ – neįžvelgė siūlyme logikos V. Mačėnas.

Jo manymu, tokiais atvejais Dievas sutvarko reikalus – per atlydį ištirpdo sniegą. Jei to nebūtų nutikę ir dar snigę, greičiausiai nebepadėtų ir automobilių nutempimas.
Beje, mašinos taip lengvai patraukti į kitą vietą negalima – ji turi būti saugoma specialioje aikštelėje. V. Mačėno teigimu, pajudinusieji privačią transporto priemonę iš jos stovėjimo vietos taptų atsakingi už jos apsaugą. „Jei žmogus pastato automobilį į tam tikrą vietą, mano, kad jis yra saugus“, – sako pareigūnas.
Kai žmogus nesusiduria su tuo kasdien, viskas atrodo labai paprasta“, – apibendrino Kauno mero siūlymą keisti įstatymą V. Mačėnas.