"Sakėme, jog jeigu padėtis oro uostuose nesinormalizuos, skelbsime nepaprastąją padėtį. Aišku, kad padėtis nesinormalizavo", - vicepremjeras Alfredo Perezas Rubalcaba sakė per skubiai sušauktą ministrų kabineto posėdį.

Jeigu dispečeriai dabar negrįš į darbą, tai bus laikoma įstatymų pažeidimu, nurodė jis.

Ispanijos kariuomenė perėmė oro kontrolę

Ispanijos kariuomenė perėmė susisiekimo oru kontrolę, nes civiliai oro uostų dispečeriai surengė masinį streiką, skelbia BBC. Tokio žingsnio ėmėsi šalies vyriausybė, nes keletas Ispanijos oro uostų buvo uždaryti dėl nesankcionuoto dispečerių streiko.

Ispanijos oro erdvė lieka uždaryta ir dešimtys tūkstančių keleivių palikti likimo valiai.

Dispečeriai nesutaria su Ispanijos oro uostus valdančia bendrove „Aena“ dėl darbo valandų ir darbo sąlygų.

„Aena“ skaičiuoja, kad streikas gali sujaukti iki 250 tūkst. keliautojų planus.

„Iberia“ atidėjo lėktuvų skrydžius iki sekmadienio ryto

Ispanijos aviakompanija "Iberia" šeštadienį paskelbė dėl dispečerių streiko atidedanti visus skrydžius iki sekmadienio.

Pigių skrydžių bendrovė "Ryanair" nurodė esanti priversta atidėti visus skrydžius į Ispaniją ir iš Ispanijos (įskaitant ir Kanarų salas) taip pat visus Portugalijos oro uostus. Skelbiama, jog atnaujinta informacija apie padėtį bus paskelbta 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Aviakompanijos "Air France", KLM, "Thai Airways" ir kitos bendrovės šeštadienį atidėjo skrydžius iš Madrido oro uosto "Barajas", pranešama oro uosto švieslentėje.

Kitos skrydžius atidėjusios bendrovės yra šios: "Spanair", "Ryanair", "Easyjet", "Aegean".

"Užsidarius Ispanijos oro erdvei dėl skrydžių dispečerių streiko, "Iberia" priversta atšaukti visus skrydžius iki sekmadienio 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku", - sakoma "Iberia" pranešime.

Ši oro susisiekimo bendrovė prašo keleivių nevažiuoti į oro uostus, nes jos darbuotojai negalės jiems padėti ir paprašė oro uostuose esančius savo keleivius grįžti namo.

Kaip pranešė Ispanijos oro uostų ir oro transporto valdyba (AENA), dėl penktadienį vakare prasidėjusio dispečerių streiko Ispanijos oro erdvė lieka uždaryta iki 13 val. (14 val. Lietuvos) laiku.

Dispečeriai apsimeta susirgusiais
Dispečeriai seniai nesutaria dėl atlyginimų ir darbo sąlygų su valstybine oro uostų valdyba AENA, o dėl jų streiko pagrindiniuose Ispanijos oro uostuose laineriai nebegalėjo nei tūpti, nei kilti. 

Šis neoficialus streikas buvo paskelbtas, kai ministrų kabinetas patvirtino naujus oro dispečeriams taikomus metinius darbo valandų apribojimus, taip pat įstatymą, pagal kurį armija įpareigojama perimti oro erdvės kontrolę, paskelbus nepaprastąją padėtį. Vyriausybė taip pat pritarė planams parduoti 49 proc. AENA akcijų, o profesinės sąjungos pasmerkė šį sprendimą.

Dispečeriai neperspėję pradėjo palikinėti darbo vietas, sakydami, jog susirgo; galiausiai buvo uždaryta visa Ispanijos oro erdvė, išskyrus pietinį Andalūzijos regioną.

Oro dispečerių profesinė sąjunga USCA pareiškė, kad jos nariai nestreikuoja, tačiau jiems jau įgrisę vyriausybės veiksmai. 

"Tai liaudies sukilimas", - USCA vadovas Camilo Cela sakė naujienų agentūrai "Reuters".

AENA tinklalapyje sakoma, kad Ispanijos oro erdvė liks uždaryta iki šeštadienio vidurdienio Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku. Oro uostų valdyba patarė keleiviams nevykti į jos oro uostus ir susisiekti su oro bendrovėmis dėl tolesnės informacijos.

"Buvau lėktuve su vaiku, kai jie mums pranešė, kad lėktuvas neskris, nes dispečeriai nusprendė streikuoti", - į savo motinos laidotuves Maljorkos saloje ketinęs skristi Madrido gyventojas, vardu Ramonas, pasakojo "Reuters".

Ispanija vykdo didelio masto reformas, mėgindama sumažinti biudžeto išlaidas ir atgaivinti apmirusią ekonomiką, taip pat išsklaidyti nerimą, jog šaliai prireiks finansinio gelbėjimo paketo, koks anksčiau buvo skirtas Airijai.

Darbo ir susisiekimo ministras Jose Blanco pasmerkė šį neoficialų streiką, vadindamas jį šantažu. Dispečerių akciją taip pat peikė daugelis Ispanijos laikraščių.

Jei esate užstrigę Ispanijos oro uoste, pasidalinkite savo įspūdžiais - atsiųskite pasakojimą ir nuotraukų el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją