Vakar Biudžeto ir ekonomikos komiteto posėdyje išklausę Savivaldybės kontrolierės Reginos Viškelienės pranešimą rajono Tarybos nariai Rimas Girštaustas, Violeta Grigienė ir Jonas Katinas dar labiau pasišiaušė. Tarp politikų bei kontrolierės įsiplieskė aistros.

Išvadose teigiama, kad kelias į vietos aerodromą sutvarkytas beveik prieš porą metų. Darbams skirta 73 tūkst. litų – toks buvo Tarybos sprendimas. Tačiau politikai, atsinešę brėžinius ir savo akimis pamatę, kur kelias sutvirtintas, žadėjo kreiptis į STT pareigūnus.

Opozicija ne kartą pabrėžė: Taryba balsavo už tai, kad būtų tvarkomas kelias iki aerodromo, o ne jo gale, kaip padaryta šiuo atveju.

„Aiškinamajame rašte aiškiai buvo nurodyta, kad reikia asfaltuoti kelią iki aerodromo, o dabar išeina, kad išasfaltuota nuo Tvanksties kaimo kelio sankryžos Dubulių užtvankos link“, – vienas per kitą pasipiktinę kalbėjo politikai.

Asfaltavimo darbų neaptiko

Lėšos tam keliui tvarkyti buvo patvirtintos 2008 metų gegužės 29 dieną vykusiame Tarybos posėdyje, prieš prasidedant Rojūnuose pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatui – kad į šventę vykstantiesiems kelias nedulkėtų. Tačiau paaiškėjo, kad tas ruožas, vedantis nuo Upytės kelio iki aerodromo nesustiprintas asfaltbetonio trupinių mišiniu bei bitumino emulsija, o visi darbai atlikti prie aerodromo šeimininko Aurimo Bezaro sodybos.

„Apsilankę supaprastintos asfalto dangos neradome, todėl ieškojome asfaltbetonio trupinių mišinio. Tačiau panašų aptikome ant kelio netoli aerodromo viršininko A.Bezaro sodybos. Kas gali paneigti, kad mišinys buvo išpiltas ne toje vietoje, kur priklauso?“ – įsiaudrinęs kalbėjo J.Katinas.
Kadangi tais metais pinigų keliui tvarkyti biudžete nebuvo, už atliktus darbus buvo nuspręsta sumokėti iš 2009-ųjų kelių priežiūros ir plėtros tikslinių lėšų. Keliui į Rojūnų aerodromą sutvarkyti skirta 73 tūkstančiai litų. Už tuos pinigus numatyta sustiprinti kelio žvyro dangą asfaltbetonio trupinių mišiniu ir bitumo emulsija.

Pasinaudojo spraga?

Savivaldybės kontrolierė aiškino, kad Tarybos sprendimas nenurodo vietos, kur tiksliai turi būti atliekami aerodromo žvyro dangos stiprinimo darbai, taigi lėšos panaudotos pagal paskirtį.
„Kas pakeitė sprendimo raštą? Juk aiškiai buvo balsuota, kad kelią sustiprinti reikia ties įvažiavimu į aerodromą, o ne ties A.Bezaro sodyba. Kas dabar už tai atsakingas?“ – karščiavosi V.Grigienė.
J.Katinas teigė, kad buvo kreiptasi į Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėją Albertą Činiką, bet nesulaukta logiško paaiškinimo, kur dingo asfaltas, jei iš tiesų jis buvo.

„Asfaltas išgaravo po dviejų mėnesių, nors sutartyje aiškiai parašyta, kad garantija – penkeri metai“, – kalbėjo J.Katinas.

Pasak A.Činiko, yra visi reikiami dokumentai, nuotraukos, tai įrodo, kad asfaltavimo darbai buvo atliekami. O projekte užrašytas ne toks kelio pavadinimas – jį neva sumaišiusi nepatyrusi darbuotoja.

Kelio į Rojūnų aerodromą žvyro dangos stiprinimo darbus atliko bendrovė „Panevėžio keliai“.

Iškėlė naują versiją

Komiteto posėdyje A.Činikas teigė, kad buvo sustiprintas per pusantro kilometro kelio ruožas. Darbams atlikti išleista 73 tūkst. 442 litai. 60 tūkst. tikslinių lėšų gauta iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos, o kita dalis pinigų pridėta iš Savivaldybės biudžeto.

Be to, A.Činiko teigimu, „Panevėžio kelių“ darbuotojai perspėjo, kad sustiprinta kelio žvyro danga išlaikys tik keturis mėnesius. Todėl kelyje Rojūnų aerodromo link asfaltbetonio trupinių mišinio bei bitumo emulsijos liekanų ir negalėjo būti.

Jausdamas politikų spaudimą Vietinio ūkio skyriaus vedėjas iškėlė naują versiją, kodėl buvo tvarkomas kelias šalia A.Bezaro sodybos.
„Jo sodyboje apsigyveno komandos, todėl reikėjo sutvarkyti privažiavimą iki jo“, – kalbėjo A.Činikas. Kaip tikino vedėjas, kam skirti lėšas ir kur atlikti darbus jam nurodęs Upytės seniūnas Albinas Skeiverys ir ūkininkas A.Bezaras, kaip varžybų organizatorius.
Politikai laidė replikas ir nutarė, kad A.Činikas tik vykdė kažkieno įsakymus.
„Pinigai yra pavogti dėl A.Bezaro asmeninių poreikių“, – padarė išvadą J.Katinas.

Kaltų ieškos teisme?

Komiteto posėdyje dalyvavęs Tarybos narys Osvaldas Dirsė, kartu su politikais apžiūrėjęs daug ginčų sukėlusį kelią, pabrėžė, kad projektu pasijuokta iš Tarybos narių.
„Vagystė vidury baltos dienos. Manau, kad padaryta dovana A.Bezarui. Reikėtų griebti tuos, kurie tai padarė, ir atiduoti teisėsaugai“, – sakė Tarybos narys.

Kad išaiškintų susiklosčiusią situaciją, J.Katinas teigė išsiuntęs raštus Susisiekimo ministerijai, Valstybės kontrolės tarnybai, tačiau gautu atsakymu neliko patenkintas.

„Pamačiau, kad ministerija nesusipažinusi su esama padėtimi, todėl dar kartą kreipiausi į susisiekimo viceministrą Rimvydą Vaštaką. Jis pasiūlė, kad šį klausimą pirmiausia reikia apsvarstyti Taryboje ir jei daugumos bus tokia pati nuomonė, pakartotinai kreiptis į jį. Viceministras pažadėjo, kad tada peržiūrės dokumentus“, – sakė J.Katinas. Visi komiteto nariai balsavo, kad šiuo klausimu reikia kreiptis į Tarybą. Keturi buvo už tai, kad reikia kreiptis į teismą, du komiteto nariai buvo prieš ir vienas susilaikė.