„Sekundės“ kalbinti autotransporto bendrovių vadovai teigė kol kas nėra susipažinę su šviečiamąja iniciatyva, tačiau patikino būtinai tai apsvarstysią ir pranešę tolimųjų reisų vairuotojams.
Vis dėlto dauguma susigėdę ir prisistatyti nepanorę pašnekovai mano, kad tuo turėtų pasirūpinti patys pavaldiniai ir šia tema nereikėtų kalbėti.

„Kol kas neteko girdėti apie vykdomą projektą. Tačiau pranešiu vadybininkui, kad paklaustų vairuotojų nuomonės. Tačiau manau, kad pats darbuotojas turėtų tuo pasirūpinti. Jis jau išvykdamas žino, ar užsuks pas merginą, ar ne“, – samprotavo savo įmonę turintis Audrius Rasalas.
Jis įsitikinęs, kad iš įvairaus amžiaus pavaldinių turėtų išgirsti skirtingų nuomonių.

Rekomenduoja saugotis


Šviečiamąja iniciatyva siekiama vežėjus saugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų ir ŽIV.
„Projektas „Saugumas kelyje“ vykdomas nuo rugsėjo mėnesio. Jo užduotis – informuoti ir apsaugoti vieną iš rizikos grupių, tolimųjų reisų vairuotojus, nuo lytiškai plintančių infekcijų ir ŽIV. Šis projektas jau įvertintas organizacijos „AIDS healthcare foundation“ ir pripažintas geros praktikos pavyzdžiu“, – sako Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ komunikacijos skyriaus vadovas Gytis Vincevičius. 


Pasak jo, siekiant sumažinti ŽIV ir kitas per lytinius santykius plintančias ligas, rekomenduojama įmonių vadovams užtikrinti, kad automobilių pirmosios pagalbos vaistinėlėse nuolat būtų prezervatyvų.


„Pasaulinė sveikatos organizacija tolimųjų reisų vairuotojus priskiria prie rizikos grupės ŽIV infekcijai plisti. Vairuotojai – tarsi klajokliai. Nemažai jų – nevedę, šeimų neturintys vyrai. Jie po pasaulį važinėja net kelis mėnesius ir kartais net neįtaria, kokios ligos gali jų tykoti“, – pažymi pašnekovas.
Nors tai jautri tema ir vairuotojams gali būti nejauku apie tai kalbėti, tačiau, pasak G.Vincevičiaus, negalima tylėti. 


Beveik visi keliai, vedantis į Vakarus ar Rytų Europą, eina per šalis, kurios yra epideminiai ŽIV infekcijos plitimo židiniai. Tai sudaro palankias sąlygas įvairioms lytiškai plintančioms infekcijoms (LPI), tarp jų ir ŽIV, AIDS.

Amžiaus maras


„Demetra“ ir Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ išleido specialius lankstinukus, informuojančius tolimųjų reisų vairuotojus apie lytiškai plintančias ligas ir ŽIV. Jiems išdalintas specialus klausimynas, kuris leidžia vairuotojams įvertinti savo riziką užsikrėsti ŽIV. 


„Reakcijų sulaukėme įvairių, tačiau to ir tikėjomės. Su gydytojais asociacija šia tema yra vykdžiusi ir kitų akcijų. Kad ir kaip tai atrodytų asmeniška, tačiau žmonės turėtų daryti išvadas. ŽIV – XXI amžiaus maras ir nematyti šios problemos būtų nelogiška“, – sako G.Vincevičius. 


Jo tikinimu, nereikia laukti, kol žmogus susirgs, o būtina stengtis užkirsti ligai kelią.
„Pavyzdžiui, užsienyje kiekviename tualete yra prezervatyvų aparatas, ir žmonės dėl to nejaučia jokių kompleksų. Galbūt mūsų katalikiškame krašte tai nepriimtina, tačiau būtina“, – įsitikinęs atstovas spaudai.


Pirmosios pagalbos automobilio vaistinėlėms papildyti perduota 7200 prezervatyvų.
Gruodžio pabaigoje tolimųjų reisų vairuotojai dar bus testuojami greitaisiais testais dėl ŽIV. Projektą remia UAB „Transmitto“ – oficialus IVECO atstovas Lietuvoje. 


Nuo rugpjūčio mėnesio ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ Lietuvoje koordinuoja pasaulinį projektą „Testuokime milijoną“. Lietuvai suteikta 3000 greitųjų ŽIV nustatymo testų. Nuo liepos pabaigos testavimas vykdomas stambiausiuose Lietuvos miestuose.