Vieni ekspertai Kauno logistikos centrą siūlo kurti Karmėlavoje. Esą čia yra laisvoji ekonominė zona (LEZ), šalia Kauno oro uostas, intensyvūs transporto srautai. O kiti sako – geriau Palemone: čia centrą įkurti būtų kelis kart pigiau ir greičiau, be to, yra dalis reikalingos infrastruktūros, o ir iki oro uosto – vos devyni kilometrai, praneša LTV „Panorama“.

Europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“, kuri po trejų metų turėtų pasiekti Kauną, atstovai Lietuvai sako negalintys patarti, kuri vieta patogesnė. Tačiau siūlo kompromisą – viešąjį logistikos centrą kurti Palemone ir plėsti Karmėlavoje.

„Galvokite strategiškai. Jūs turite galimybes vystyti didelį projektą ir tai bus ne tik svarbi politinė žinia, bet dar svarbesnė ekonominė žinia. Jūsų konkurentams ji turėtų pagadinti nervus“, – tvirtina „Rail Baltica“ projekto koordinatorius Pavelas Telička.

Kauno miesto ir rajono valdžiai, kuri dar pernai vienbalsiai pritarė, kad viešasis logistikos centras būtų Karmėlavoje, toks kompromisinis pasiūlymas tinka.

„Pasižiūrėjus iš šalies, iš Europos taško, iš pasaulio taško, tikrai mes neturėtumėm užsidaryti vien tuo, kad įsteigtume kažkurioje vietoje viešąjį logistikos centrą. Mes turėtumėme įvertinti, kad čia jau Kaunas konkuruoja ne tik su Vilniumi, bet ir su kitais regionais – Rygos, Prahos ir panašiai“, – kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Tai, ką mes darome su Kauno miestu investuodami į Kauno oro uostą, į LEZ, leidžia manyti, kad šitas susitarimas turėtų ir eiti ta kryptimi, kad kiek galima išnaudoti tai, ką galima, Palemone, bet labiausiai orientuoti į LEZ teritoriją, būtent į tas erdves, kurios leidžia turėti modernų, efektyviai dirbantį, šiuolaikišką, patrauklų Baltijos šalių logistikos centrą“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Merai viliasi, kad Vyriausybė Kauno logistikos centro vietą patvirtins dar šįmet. Trims centrams kurti (be Kauno, jie bus statomi Vilniuje ir Klaipėdoje) Vyriausybė iš biudžeto ir Europos Sąjungos fondų ketina skirti 300 mln. litų.