Dabar Aplinkos ministerijos nustatyta senų padangų surinkimo ir utilizavimo tvarka neveikia. Verslininkai negali pasirinkti, ar mokėti taršos mokestį, ar patiems pasirūpinti senų padangų tvarkymu. Ligi šiol nė viena konkursą laimėjusi bendrovė negali realiai įgyvendinti priimtų įsipareigojimų.

Verslo bendrovių teigimu, 2003-iųjų sausio 1-ąją įsigaliojusios Lietuvos Respublikos mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisos, be kita ko, turėjusios išspręsti ir senų padangų problemą, taip ir liko tik popieriuje. Padangas į Lietuvą importuojančios bendrovės, ketinusios pačios aktyviai dalyvauti jau netinkamų padangų surinkimo bei utilizavimo ar perdirbimo programoje, liko tik pasyvios stebėtojos.

Padangų importuotojai nerimauja, kad padėčiai nesikeičiant jie gali taršos mokestį mokėti du kartus - vieną kartą atiduodami senas padangas saugoti šias paslaugas teikiančioms įmonėms, o antrą kartą - jas pradėjus utilizuoti. Be to, kol kas neaišku, kur kasdien kaupiasi vis didesni netinkamų naudoti ir itin degių padangų kalnai.

Pavyzdžiui, UAB "Dormeka", galinti perdirbti senas padangas ir išduoti reikiamas pažymas, padangų nepriima ir neperdirba. Taip pat kol kas elgiasi ir UAB "Transauša", turinti teisę išduoti pažymas, atleidžiančias nuo taršos mokesčio. Be to, pastaroji įmonė netinkamas naudojimui padangas žada supirkti brangiau nei nustatytas mokestis už aplinkos teršimą, todėl teršėjai nėra suinteresuoti patys rūpintis civilizuotu atliekų tvarkymu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją