• Draudikai skriaudžia “Audi”?

    Dauguma draudimo bendrovių sakė, jog iš esmės draudžia visų markių ir modelių automobilius, tačiau kai kuriems iš jų, priklausantiems padidintos rizikos grupei, taikomos specialios draudimo sąlygos, nedraudžiant jų nuo vagystės arba draudžiant palyginti ne palankiomis sąlygomis.

    Vagių taikinys – vokiški automobiliai

    Vagystės faktorius yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl vienų markių ir modelių draudimas yra problematiškesnis nei kitų, nes visi draudikai seka vagysčių statistiką ir, atsižvelgdami į ją, nustato atitinkamus draudimo tarifus.

    Draudimo bendrovės “Ergo Lietuva” referentas Giedrius Oitulionis teigė, jog “pagrindiniai vagių taikiniai išlieka tie patys jau ilgą laiką, tai – vokiškų markių automobiliai: “Audi”, BMW, “Mercedes-Benz” bei “Volkswagen”. Šiai nuomonei pritarė ir “Snoro garanto” transporto skyriaus direktorius Danas Gylys: “Pagal statistiką “Audi”, “Volkswagen” ir BMW automobiliai yra vagysčių “lyderiai”, o pagal atskirų modelių vagystes išskiriame “Audi A6” bei A8, prabangiausius “Mercedes-Benz” modelius, prabangius visureigius – BMW X5, “Volkswagen Touareg”, “Infinity FX” ir kt.

    Tačiau UAB “Keturi žiedai”, prekiaujančios “Audi” automobiliais, vadybininkės-pardavėjos Linos Beleckytės manymu, draudimo įkainiai naujiems automobiliams pagal vagystės rizikos laipsnį yra nustatomi ne visai teisingai, nes “galbūt žiūrimas bendras vagysčių skaičius pagal visus automobilius, o kadangi “Volkswagen” ir “Audi” automobiliai sudaro didžiausią Lietuvos automobilių parko dalį, taip ir atrodo, kad jų ir pavagiama daugiausiai. Tačiau iš tiesų naujų “Audi” pavagiama nedaug, pvz. per 2002 m. pavogti tik keli nauji “Audi A4” automobiliai”. (“AutoTyrimų” duomenimis, 2002 m. parduoti 36 “Audi A4” automobiliai).

    Specialios draudimo sąlygos

    Dauguma draudimo bendrovių teigia, kad draudžia visus automobilius, tačiau iš tiesų daromos įvairios išlygos atskiroms markės bei modeliams. Norint KASKO draudimu apdrausti į labiausiai vagiamų sąrašą patenkantį automobilį, reikia įvykdyti draudėjų nustatytus saugumo reikalavimus: “Išskiriame “Mercedes-Benz”, BMW, “Audi” markių automobilių draudimą, t.y. norintys juos apdrausti turi atitikti tam tikrus mūsų keliamus saugumo reikalavimus”, - teigė “BTA draudimo” draudimo departamento direktoriaus Kęstutis Taškūnas.

    “Minimalūs reikalavimai, norint apdrausti padidintos rizikos automobilį – palydovinė sekimo sistema ir kitos apsaugos priemonės”, - aiškino “Lietuvos draudimas” transporto draudimo viršininkas Tomas Rudzkis.

    Draudikai nekelia ypatingų sąlygų “Volvo” automobilių draudimui, nes šiuose automobiliuose, “Sostena” rinkodaros vadybininko L.Rubiko teigimu, “įrengta labai gera gamyklinė signalizacija, atitinkanti draudimo bendrovių keliamus reikalavimus, todėl mūsų “Volvo” pirkėjai nesusiduria su problemomis, kurias patiria kai kurių kitų markių pirkėjai, dėl “užkeltų” draudimo kainų ar specialių techninių reikalavimų”. Tačiau turbūt daug svarbesnis faktorius, kodėl draudėjai palankiomis sąlygomis draudžia “Volvo”, yra ne geros gamyklinės signalizacijos, o tai, kad “Volvo” nepatenka tarp “pirmaujančių” pagal vagystes automobilių.

    Draudžiami ne visų markių modelių automobiliai

    “Lindra” direktorė Asta Andriukaitienė teigė, jog KASKO draudimu draudžia visų markių automobilius. “Be abejo, vagysčių faktorius turi kažkiek įtakos draudimo sąlygoms, tačiau nėra išskirtinis. Drastiškai nesiskiria “Volvo”, BMW, “Mercedes-Benz”, “Audi” ir kitų prabangių automobilių draudimas. Aišku, kiekvienais metais pagal mūsų statistikos bei pardavimų departamentų rekomendacijas peržiūrime draudimo tarifus, tačiau kiekvienu atskiru draudimo atveju atsižvelgiame į kliento draudimų istoriją, pajamas ir kitus faktorius”, - sakė “Lindra” direktorė. “If draudimas” transporto skyriaus ekspertas Mindaugas Baranauskas teigė, jog taip pat iš principo draudžia visų markių automobilius, tačiau “brangiausių mašinų – 7 serijos BMW ar “Audi A8” – draudimo sąlygos yra derybų objektas”.

    “Tačiau iš esmės draudimo sąlygos prabangiems automobiliams perdaug nesiskiria, sakykime jos yra panašios ir “Audi A6”, ir 5 serijos BMW, ir E klasės “Mercedes-Benz”, - sakė M.Baranauskas.

    Kai kurie draudikai atvirai sako, jog nuo vagystės draudžia ne visų markių bei modelių automobilius: “KASKO draudimu draudžiame ne visų markių, teisingiau modelių, automobilius, pvz. nuo vagystės nedraudžiame “Audi A6”, šį automobilį draudžiame tik nuo nelaimingų atsitikimų”, teigė “Ergo draudimas” referentas G.Oitulionis. “KASKO draudimą įvairiems BMW, “Audi” bei kitų padidintos rizikos markių automobilius diferencijuojame pagal modelius”, - teigė ir “Snoro garanto” atstovas D.Gylys.

    Kiek kainuoja draudimas?

    Draudimo bendrovės ir automobilių pardavėjai nelinkę detalizuoti kiek konkrečiai kainuoja “problematiškų” modelių KASKO draudimas. Tačiau galima teigti, kad “Audi”, BMW ar “Mercedes-Benz” draudimas kainuoja ne mažiau 5% automobilio vertės. Dažnai prabangių automobilių draudimo įkainis mažinamas didesne franšize. Visos draudimo bendrovės pabrėžė, jog, draudžiant padidintos rizikos grupei priklausantį automobilį, kiekvienu atveju dėl sąlygų tariamasi atskirai, iš anksto nėra nustatyti konkretūs draudimo įkainiai.

    “Eilinio” automobilio KASKO draudimas kainuoja apie 4,5-5,5%, brangių – ne mažiau 6% automobilio vertės, teigė D.Gylys iš “Snoro garanto”. Bendrovė “If draudimas” automobilį “Volvo S60”, kurio vertė apie 90 tūkst. Lt., kai franšizė – 1,5 tūkst. Lt., apdraustų KASKO draudimu už 4,7 tūkst. Lt.

    “KASKO draudimas kainuoja maždaug nuo 5% iki 8%. Dažnai, draudžiant prabangius automobilius, draudimo suma mažinama didinant franšizę”, - teigė “Nord/LB draudimas” vadybininkas Ruslan Brylov. “Audi A8” KASKO draudimas kainuoja virš 8%”, - sakė Tomas Rudzkis, “Lietuvos draudimas” transporto draudimo viršininkas. Tuo tarpu “Keturių žiedų” teigimu, mažesnio modelio “Audi A4” draudimas kainuoja nuo 5% jo vertės (bazinio modelio kaina – apie 80 tūkst. Lt.).

    Draudikai skriaudžia “Audi”?

    Automobilių pardavėjai sutinka, kad draudimo sąlygos turi įtakos naujų automobilių pardavimui. Kartais pirkėjas, dėl geresnių draudimo sąlygų, gali pasirinkti kitos markės, nei buvo nusižiūrėjęs anksčiau, panašiai kainuojantį modelį. “Krasta Auto” marketingo projektų vadovės Ingridos Andrulytės teigimu, “pirkėjo apsisprendimui draudimo sąlygos daro įtaką, ypatingai tuo atveju, jeigu draudikai siūlo skirtingas sąlygas ne tik skirtingų modelių, bet ir skirtingų prekinių ženklų grupėms”. “Nors draudimo sąlygos nėra pats svarbiausias kriterijus automobilio pirkimo procese, bet negalima teigti, kad įtakos pardavimams nedaro”, - sakė I.Andrulytė.

    Ypač skaudžiai į draudikų siūlomas draudimo sąlygas sureagavo “Audi” importuotojas “Keturi žiedai”, kurios atstovės manymu draudimo bendrovės neatsižvelgia į tai, kad nauji “Audi” automobiliai nėra statistiškai dažnai vagiami. “Taip, pirkėjai didelį dėmesį skiria KASKO draudimo sąlygoms, todėl nepalankios draudimo bendrovių siūlomos sąlygos atbaido dalį mūsų pirkėjų”, - teigė “Keturių žiedų” vadybininkė-pardavėja L.Beleckytė. “Apskritai, draudimo bendrovės atkalbinėja potencialius pirkėjus nuo “Audi” pirkimo, gal būt tą patį jie sako ir pvz. apie BMW, bet šito mes nežinom. Apie draudikų atkalbinėjimą nuo “Audi” pirkimo mums pasako kas antras pirkėjas, o mes dar nežinom kiek potencialių pirkėjų apskritai iki mūsų neateina”, - išreiškė susirūpinimą L.Beleckytė.

    Draudikai taip pat neslepia, kad “Audi” draudžia bene nepalankiausiomis sąlygomis. “BMW ir “Mercedes-Benz” draudžiame lengviau nei “Audi” ir “Jeep” markių automobilius”, - sakė Tomas Rudzkis iš “Lietuvos draudimas”.