Anot vežėjų, pralaukę eilėje beveik parą ir per keletą minučių praėję Lietuvos pasienio bei muitinės tarnybų patikrą vėl įstringa – Rusijos pareigūnai per valandą įsileidžia tik po 5–6 krovininius automobilius.

Paklaustas, kiek galvoja praleisiąs laiko Rusijos muitinėje, vairuotojas iš Lietuvos, sakė: „Gali būti aštuonios valandos, dvylika, gali būti trys paros“.

Tačiau pagrindinę Kybartų gatvę užtvindę vairuotojai pretenzijų Lietuvos pareigūnams neturi.

„Kalta Rusijos pusė. Nuo liepos 1-osios, kai įsigaliojo Rusijos, Kazachstano ir Baltarusijos muitų sąjunga, su naujais aktais ir dokumentais mūsiškiai nesusitvarko. Todėl didžiuliai trukdžiai, kartais Rusijos muitinėje užtrunkame aštuonias valandas“, – sakė vairuotojas iš Rusijos.

„Lietuvai per ES reikia kažkaip bandyti paveikti Rusiją, kitaip viskas beviltiška. Du miesteliai užgriozdinti. Terminalo juk nėra“, – mano kitas Rusijos vairuotojas.

Lietuvos pasieniečiai sako patikrinantys per parą pusketvirto šimto automobilių – galėtų ir daugiau, bet šie užstringa Rusijos pusėje.

„Negaliu pasakyti, kiek laiko užtrunka tikrinimas, bet jie (rusai – lrt.lt) paima 160–170 krautų automobilių per parą“, – pasakoja Linas Svitojus, Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto viršininkas.

„Su Rusijos puse teko bendrauti, sako, kad pas juos yra numatyti tikrinimo reikalavimai ir jie „atsiremia“ į šiuos reikalavimus“, – teigia Audrius Šantaras, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės Kybartų užkardos vadas.

Lietuvos vidaus reikalų ministras kaltina Susisiekimo ministeriją netesint pažadų Kybartuose įrengti naują automobilių stovėjimo aikštelę.

„Problema yra ne pralaidumas. Problema – ta, kad Lietuvos pusėje sunkvežimiams nėra sudaryta pakankama infrastruktūra, kad jie kažkur galėtų laukti kirtimo per sieną. Visos tos mašinos stovi miesto gatvėse. Ir oras yra teršiamas, ir gyventojams nepatogu“, – tvirtina vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Kybartų bendruomenė nekart kreipėsi į aukščiausias valdžios institucijas, tačiau lig šiol pagalbos nesulaukė.