Praėjusį savaitgalį nemaža ir gili įgriuva atsivėrė Katedros gatvėje. Anksčiau privačių namų kvartale, vadinamame „rožyne“, vienas gyventojas, iš vakaro palikęs savo automobilį gatvėje prie namo, ryte ji rado persikreipusį ant šono. Pasilenkęs pasižiūrėti, kas atsitiko, jis pamatė, kad po automobiliu atsivėrė duobė.

Įgriuvų ir duobių būta J.Urbšio, J.Basanavičiaus, Smėlynės, Sirupio ir kitose gatvėse, ne tik važiuojamoje dalyje, bet ir ant šaligatvių.

„Gatvių ir kelių dangai priešas ir didelis karštis, ir smarkus lietus“, – sakė G.Petrauskas.

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ specialistai svarsto, ar nevertėtų riboti į didžiuosius prekybos tinklus prekes atvežančių sunkiasvorių automobilių eismo miesto gatvėmis. Pasak jų, esant tokioms oro sąlygoms galbūt prekės galėtų būti vežiojamos mažesniu ir lengvesniu transportu.

Prekybininkai teigia, kad tokie apribojimai jiems sudarytų daug nepatogumų, tačiau jie neatsisako kartu ieškoti išeities.

Situacija išties sudėtinga. Visą praėjusią savaitę nuo karščio alpėjo žmonės ir lydėsi asfaltas.

Sekmadienį Panevėžyje užfiksuotas šios vasaros karščio rekordas – 32,6 laipsnio. Pasak sinoptikų, kadangi oro drėgnumas siekė 53 procentus, realiai jutome 43 laipsnių karštį, o vakare, 18 valandą, – net 48 laipsnių.

Daugelis gyventojų tą dieną dangaus meldė lietaus, kad bent kiek atvėsintų įkaitusį orą. Po pietų jau rodėsi, kad tuoj prapliups: dangus apsiniaukė, pakilo vėjas.

Panevėžio hidrometeorologijos tarnybos meteorologė Loreta Adomavičiūtė sakė, kad škvalo nebuvo, pūtė tik labai stiprus vėjas – iš pradžių 13 metrų per sekundę, praėjus pusvalandžiui sustiprėjo iki 16, o dar po tiek pat laiko – iki 17 metrų per sekundę. Tačiau netrukus jis susilpnėjo ir lietaus debesų neatpūtė.

Šios savaitės antroje pusėje prognozuojama dar viena karščių banga. Žadama ir kritulių – penktadienį trumpų liūčių, o šeštadienį – jau ilgiau trunkančio lietaus. Sinoptikai įspėja, kad kai kur gali kilti škvalas, krūša.

Ketina barstyti gatves

G.Petrauskas teigia, kad įgriovos ir duobės nepaliekamos žiojėti, joa taisomos iš miesto Savivaldybės lėšų, skirtų gatvėms prižiūrėti. „Panevėžio gatvėms“ didelė paguoda, kad daugelio įgriuvų ir duobių bendrovei neprivalu taisyti.

Tai daro vandens tiekėjai, ryšininkai, dujininkai – tie, kuriems priklauso toje vietoje esantys tinklai.

Savaitgalį į Katedros g. atvykę „Panevėžio gatvių“ darbuotojai konstatavo, kad čia – bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ galvos skausmas. Jie tik aptvėrė įgriuvą.

G.Petrauskas sakė, kad gelbėjant asfaltą nuo irimo tam tikri kelio ruožai S.Kerbedžio, J.Basanavičiaus, Smėlynės gatvėse, kur intensyviausias eismas, buvo laistomi vandeniu.

Jeigu ir toliau tvyros dideli karščiai, ketinama gatves barstyti atsijomis – specialiu mišiniu, saugančiu asfaltą. Taip buvo daroma užpraeitais metais.

Direktorius, kalbėdamas apie galimą prekes vežiojančių sunkiasvorių automobilių eismo apribojimą, svarstė, kad būtų gerai didelius automobilius pakeisti mažesniais.

Panevėžyje daugelio didžiųjų prekybos tinklų – „Maximos“, „Iki“, „Norfos“ parduotuvės yra išsidėsčiusios miesto centre ar netoli jo. 

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad parduotuvėms prekės pristatomos samdomu transportu arba tai daro patys tiekėjai. Ji teigė, kad vasarą krovininio transporto, kuris pristato prekes, važiavimo grafikai pakoreguoti, taip, kad mašinos atvyktų kuo anksčiau ryte, kai dar nebūna labai karšta.

Taip pat rūpinamasi, kad automobiliai nevažinėtų ne visai pakrauti. Kita vertus, nėra galimybių per kartą suvežti daug prekių, nes nėra tiek šaldytuvų.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta tikino, kad kol kas jie nė iš vienos savivaldybės nėra gavę prašymų riboti prekes parduotuvėms pristatančių krovininių automobilių eismo.

Jo teigimu, jeigu tokių pageidavimų sulauks, tarsis, ką galima padaryti.

Pradėjo lopyti duobes

Panevėžio rajono keliais važiuojantiems gyventojams netrukus nebebarškės dantys. Praėjusią savaitę duobės pradėtos lopyti. Rajono Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Albertas Činikas sakė, kad iš Automobilių kelių direkcijos rajono kelių duobėms tvarkyti gauta 523 tūkstančiai 700 litų.

Darbus atlieka konkursą laimėjusi valstybės įmonė „Panevėžio regiono keliai“.

Rajono Savivaldybė iš Finansų ministerijos tikisi gauti pinigų Paliūniškio ir Karsakiškio lieptams, kuriuos nunešė potvynis, atstatyti.