Pernai birželį Vilniuje pradėjo veikti du modernūs viešieji kanalizuoti tualetai, kuriuos pagal su Vilniaus miesto savivaldybe pasirašytą sutartį savo lėšomis pastatė ir aptarnauja UAB "JCDecaux Lietuva". Transporto laukimo paviljonai su juose integruotais moderniais kanalizuotais tualetais buvo įrengti Maironio gatvės "Dailės akademija" bei Kalvarijų gatvės "Žaliasis tiltas" stotelėse. Įmetus litą, juose bet kuriuo paros metu galima atlikti gamtinius reikalus.

Tualetų sistema prijungta prie inžinerinių tinklų, specialūs davikliai fiksuoja, kada žmogus išeina. Tada viskas karštu vandeniu išplaunama, išdžiovinama karštu oru ir paruošiama naudotis kitam klientui. Valdininkai žadėjo, kad iš viso Vilniuje veiks keturi tokie paviljonai - dar du automatiniai tualetai turėjo išdygti V. Kudirkos gatvėje, M. K. Čiurlionio stotelėje ir prie P. Cvirkos skvero esančios Centro poliklinikos, bet iki šiol dvejojama, kur juos įrengti.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento Komunalinio ūkio poskyrio vedėjo Sauliaus Valicko, tualetai populiarėja, ypač jų poreikis išauga šiltuoju metų laiku. Balandį "Žaliojo tilto" stotelėje buvo atlikta 3, gegužę - 25, birželį - 70 operacijų. Tuo tarpu "Dailės akademijos" stotelės tualete balandį apsilankė 36, gegužę - 67, birželį - 23 asmenys. Iš viso tualetų paslaugomis jau pasinaudojo apie tūkstantį žmonių, paklausesnė yra Kalvarijų gatvės stotelėje esanti išvietė.

"Daugelis gal dar nežino, nedrįsta. Prieina ir klausia: "Kas čia?", - nedidelį automatinių tualetų, turėjusių padėti spręsti Vilniaus viešųjų tualetų problemą, populiarumą aiškino S. Valickas.

Tualetas stotelėje
UAB "JCDecaux Lietuva" generalinė direktorė Žaneta Fomova sako, kad Lietuvoje esantys automatiniai tualetai tokie patys, kokie yra Vakarų Europoje, Skandinavijoje ar Taline. Idėja transporto laukimo paviljonuose įrengti tualetus kilo savivaldybei išreiškus norą juos turėti. Automatiniai tualetai yra numatyti įmonės ir savivaldybės sutartyje, reglamentuojančioje viešo transporto laukimo paviljonų ilgalaikę plėtrą ir aptarnavimą.

"Pagal susitarimą su Vilniaus miesto savivaldybe jų yra numatyti keturi. Dar du turime atsivežę, bet savivaldybė niekaip neišsirenka vietų, kur juos būtų galima įrengti. Iš pradžių buvo numatytos vienos vietos, po to jos lyg ir buvo pakeistos, tai šiai dienai iniciatyvos nėra, visas projektas toliau ir stovi", - Eltai sakė Ž. Fomova.

"JCDecaux Lietuva" vadovė negalėjo atsakyti, ar tokie tualetai Vilniuje pasiteisino. Kita vertus, anot jos, Lietuvoje stokojama kultūros, automatiniai tualetai neretai nukenčia nuo vandalų - į monetoms mesti skirtą vietą dažnai primetama netinkamų pinigų, prikišama kitokių daiktų.

Ž. Fomovos teigimu, Vakaruose automatiniais tualetais daugiausia naudojasi turistai, tad greičiausiai ši tendencija išlieka ir Lietuvoje. Pasitaiko, jog keli žmonės už vieno kainą bando prasmukti ir pasinaudoti tualetu.

Sostinėje šiuo metu taip pat veikia 11 kanalizuotų viešųjų tualetų, priklausančių savivaldybei, už naudojimąsi penkiais reikia mokėti: Bazilijonų, Barboros Radvilaitės, Vokiečių gatvėse, Lukiškių aikštėje, Konstitucijos prospekte. Be to, labiausiai lankomose vietose stovi biotualetai. Nepaisant to, viešieji tualetai Vilniuje išlieka opi problema.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją