Kompanijoje „airBaltic“ tam tikri apribojimai norinčioms skristi besilaukiančioms moterims taikomi nuo 28 nėštumo savaitės. „airBaltic“ korporatyvinės komunikacijos koordinatorė Lietuvoje Rosita Sakalauskaitė DELFI sakė, kad esant nuo 28 iki 35 savaičių nėštumui, privaloma pateikti gydytojo patvirtintą pažymą dėl leidimo skristi lėktuvu.

Pažyma turi būti išduota ne anksčiau kaip 2 savaitės iki skrydžio dienos. Jei besilaukianti kūdikio keleivė kitoje šalyje vieši ilgiau nei dvi savaites, grįžtamajam skrydžiui taip pat reikia turėti gydytojo patvirtintą pažymą.

Rekomenduojama, kad pažyma būtų išduota anglų kalba - tuomet kyla mažiau nesklandumų pateikiant ją užsienio šalių oro uostuose registruojantis skrydžiui. Pasak R. Sakalauskaitės, gydytojo išduotos pažymos atidžiai tikrinamos tiek prie skrydžio registracijos punktų oro uostuose, tiek lėktuve.

„Nuo 36 nėštumo savaitės keliauti lėktuvu jau yra draudžiama. Jei moteris laukiasi dvynukų, tuomet skristi neleidžiama nuo 34 nėštumo savaitės. Yra buvę keletas atvejų, kai nėščiosioms buvo neleidžiama išskristi, tačiau dažniausiai moterys pasirūpina reikiamomis pažymomis ir didesnių nesklandumų nekyla“, - aiškino „airBaltic“ atstovė.

Esant nekomplikuotiems nėštumams, kompanija „Ryanair“ draudžia kelionę toms nėščiosioms, kurios laukiasi daugiau nei 36 savaitės. Kada laukiamasi dvynukų, trynukų ar daugiau kūdikių, be apribojimų skristi galima iki 32 savaitės.

Kai nėštumas pasiekia 28 savaites, „Ryanair” reikalauja su savimi turėti anglų kalba akušerio išduotą pažymą. Joje turi būti pažymima, kad nėštumas nekomplikuotas. Pažymoje taip pat turi būti nurodyta prognozuojama gimdymo data. Gydytojas turi konstatuoti, kad nėščioji gerai jaučiasi ir kad nėra priežasčių jai neskristi.

Transatlantiniais maršrutais nėščiosios neskraidinamos nuo 32 savaičių.

Profesorė: lėktuvas – ne pati smagiausia vieta gimdyti

Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė aiškina, kad nėštumas – išskirtinis laikotarpis moters ir šeimos gyvenime – tikrai nėra geriausias laikas kelionėms. Pasak gydytojos, senoji išmintis saugo moterį nuo stresų, ligų, tad visais laikais rekomenduojama pagalvoti ir nėštumo metu nekeliauti.

„Visų pirma moteris turi labai gerai pagalvoti, ar tai tikrai toks laikas ir tai tikrai tokia didžiulė būtinybė keliauti nėštumo metu“, - sakė R. Nadišauskienė.

Jei nėštumas normalus, keliaujant reikia žinoti pagrindines grėsmes. Pavyzdžiui, nuo ilgo sėdėjimo, skysčių netekimo nėštumo metu didesnė tikimybė kojų ir dubens venų trombozėms. Tai gali grėsti rimtomis komplikacijomis, tad, sako gydytoja, moterys turi gerti pakankamai daug skysčių ir būtinai prieš tolimą kelionę pasitarti su gydytoju.

„Moteris tikrai neturėtų sėdėti šalia kosinčių ir čiaudinčių. Ir apskritai kelionės metu ar būnant kitoje uždaroje patalpoje didelė oro lašeliniu būdu plintančių ligų rizika“, - kalbėjo profesorė. Galimos gripo epidemijos metu R. Nadišauskienė moterims pataria pasiskiepyti. Kadangi lėktuvas skrenda aukščiau jūros lygio, nepatogumų gali patirti sergančios mažakraujyste.

Pašnekovė primena, kad nėštumas – ne išimtis, ir lėktuve moteris privalo užsisegti saugos diržą.
„Visų pirma ir moteris, ir šeima turi labai pagalvoti, ar tikrai reikia skristi. Suprantu, kad tai gali būti atostogos, bet visada reikėtų labai vertinti nėštumo eigą, riziką ir pasitarti su gydytoju“, - kalbėjo R. Nadišauskienė.

Nors paprastai lėktuvų palydovai moka gimdymo metu suteikti pagalbą, gydytojos teigimu, lėktuvas nėra pati smagiausia vieta gimdyti. „Dėl to kompanijos ir laikosi politikos nėštumų atžvilgiu kuo labiau sumažinti gimdymo riziką“, - sakė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją