Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, ši antklodė labai patogi, nes telpa saujoje. Priklausomai nuo to, ant kurios pusės guldomas nukentėjęs asmuo, antklodė skirtingai veikia organizmą: arba šildo, arba šaldo.

Rinkinyje taip pat bus specialios pirmosios pagalbos žirklės (atitinkamai išlenktos), įvairių dydžių tvarsčiai, vienkartinės pirštinės ir kitos medicinos pagalbos priemones.

Pasak SAM pranešimo spaudai, patvirtinti du skirtingi pirmosios pagalbos rinkiniai. Patys vartotojai galės nuspręsti, kurį pasirinkti. SAM teigimu, taip naikinamos galimybės korupcijai ir atveriamas kelias sąžiningai konkurencijai.

Minimaliame rinkinyje, kuris skirtas važinėjantiems tik Lietuvoje, nėra specialios antklodės, o įvairių skysčių, nesterilių medicininių vienkartinių pirštinių, kitų medicinos pagalbos priemonių kiekis sumažintas iki saugaus minimumo.

Šį rinkinį rekomenduojama turėti vairuotojams, kurie važinėja rečiau, pavyzdžiui, tik vasarą, nevyksta savo transportu į užsienio valstybes. Važinėjantiems į užsienio valstybes rekomenduojama įsigyti visiškai sukomplektuotą pirmosios pagalbos rinkinį.

Pasak pranešimo spaudai, nors rinkiniuose nėra vaistų, tačiau kai kuriuos jų, pavyzdžiui, žaizdų dezinfekavimo tirpalą, medikai rekomenduoja turėti.

Taip pat rekomenduojama turėti vienkartinę dirbtinio kvėpavimo kaukę, natrio chlorido 0,9 proc. sterilaus tirpalo pažeistoms akims arba žaizdoms plauti, šaldantįjį maišelį, kuris naudojamas po sausgyslių, raumenų patempimo, sumuštų kūno vietų atšaldymui, perkaitus saulėje.

Vairuotojai, turintys senojo pavyzdžio vaistinėlę, gali kreiptis į bet kurią vaistinę ir paprašyti jam sukomplektuoti rinkinį - išimti vaistus ir skysčius ir sudėti reikiamus tvarsčius ir medicinos pagalbos priemones.

Ketvirtadienį vykusiame pirmosios pagalbos rinkinio pristatyme Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos kelių patrulių rinktinės komisaras inspektorius Vytautas Černevičius teigė, kad drausmingas vairuotojas yra ne tik tas, kuris laikosi eismo taisyklių, bet ir turi savo transporto priemonėje pirmosios pagalbos rinkinį.

Pasak SAM, Lietuvoje gyventojų mirtingumas dėl nelaimingų atsitikimų, nuo traumų ir apsinuodijimų sudaro apie 13 proc. viso mirtingumo. Nemažai žmonių galima išgelbėti laiku suteikus pagalbą.

Vilniaus Greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Traumatizmo punkto vedėjas Balys Vaitekonis sakė, jog kasmet dėl traumų ir nelaimingų atsitikimų į jų ligoninę patenka apie 30 tūkst. pacientų. Neretai dėl nesuteiktos pirmosios pagalbos jie gali tapti invalidais.

Todėl B.Vaitekonis atkreipė dėmesį, kad visi asmenys, įsigiję pirmosios pagalbos rinkinius, turi būti susipažinę su rinkinyje esančiomis medicinos priemonėmis bei pirmosios pagalbos teikimu.

Naujausiais pirmosios pagalbos rinkiniais be papildomų leidimų gali prekiauti automobilių salonai, automobilių detalių parduotuvės, degalinės, prekybos ir techninės apžiūros centrai bei vaistinės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją