Pasak renginio sumanytojo Eugenijaus Malinausko, šiemet parade užsiregistravo 120 dalyvių, tačiau pasirodė dar bemaž apie dvidešimt retų automobilių savininkų.
Bandydami užfiksuoti įspūdingiausiai atrodančius automobilius, žiūrovai lakstė nuo vienos pravažiuojančios mašinos prie kitos.

Pranešdamas apie atriedančias legendas, buvęs Lietuvos senovinės automototechnikos mėgėjų klubo prezidentas E. Malinauskas ragino susirinkusiuosius nepražiopsoti pravažiuojančių sovietinių moskvičių, volgų, amerikietiškų linkolnų, kadilakų, „vabalų“, karinės technikos.

„Štai štai atrieda dar „dardalietų“. Va ir „kaliošai“ važiuoja. Pasitikite Bonę ir Klaidą, paskui atvažiuoja „sportbačiai“. Kaži kam šachta dega – kaip skuodžia gaisrinė. Garo traktoriui,
matyt, pritrūko garo, kad mieste nepasirodė. Bet nieko, galėsite pamatyti ekspozijoje“, – pravažiuojančius senus automobilius žiūrovams linksmai pristatė E.Malinauskas.

Fiestos pasižiūrėti atvykusių vyrų akis ne ką mažiau nei senosios legendos traukė kabareto šokėjomis persirengusios keleivės. Moterys galėjo akis paganyti nužvelgdamos simpatiškus kareiviais persirengusius karinės technikos vairuotojus.

Rinko gražiausią

Susirinkusiuosius sveikino senučiu „Mercedes-Benz“ į Pasvalį atriedėjęs Seimo narys Antanas Nedzinskas, „Retromobile“ asociacijos lyderis Ramūnas Kardelis.

Pastarasis, pristatęs savo 1940 metų automobilį džiaugėsi, kad jam labai daug rekonstruoti savo transporto priemonės nereikėjo, kadangi ankstesnis šeimininkas ja gerai pasirūpino.

„Kelias detales reikėjo pakeisti, tačiau tikrai džiaugiuosi, kad pirmasis jos savininkas buvo sąžiningas, kruopštus, labai prižiūrėjo automobilį. Kai jį pirkau, man net pasakė, kokias detales reiktų pakeisti, kurios jau beveik visai susidėvėjo, net benzino buvo įpylęs“, – prisiminė „Retromobile“ asociacijos lyderis.

Renginio svečiai galėjo ne tik pasigrožėti senoviniais automobiliais, tačiau ir išrinkti jiems labiausiai patikusį. Pats E.Malinauskas prisipažino negalintis išrinkti gražiausio automobilio.
„Kadangi jų yra tiek daug ir visi su sava istorija, būtų sudėtinga jį išrinkti“, – pabrėžė vienas
organizatorių.

Seniausias parodoje eksponuojamas automobilis, anot E.Malinausko, 1924 metų.
Gana reto Lietuvoje „Mercedes Benz EHL 545“ dalyvavusio renginyje ekipažas išrinktas gražiausiu šventėje.

Plūdo minios

Aplink garo mašiną rikiavęsi smalsuoliai neatitraukdami akių stebėjo, kaip išmanantieji savo darbą paduoda kurą į automobilį. Aikčiodami iš nuostabos vienas kitam jaunieji senųjų automobilių mėgėjai įrodinėjo, kodėl vienas ar kitas automobilis geresnis, gražesnis.

Penkiolikmetis šiaulietis Tadas kartu su tėčiu Algiu trečius metus atvykęs pasižiūrėti automobilių atskleidžia ketinantis ateityje prisidėti prie klubo narių. Vaikiną itin žavi mersedesai.
„Ateityje ketinu vieną senesnių nusipirkti ir bandyti restauruoti“, – savo planus atskleidė Tadas.

Anot Algio, sūnus nuo mažų dienų mėgo išardyti žaislines mašinas ir jas sutaisyti. Jau dabar, šiauliečio teigimu, jo atžala geriau suremontuoja ir žino, kokią detalę reikia pakeisti dešimties metų šeimos automobiliui.

Įdėmiai karinę techniką apžiūrinėjanti vyresnio amžiaus panevėžietė Marytė sakė esanti be galo susižavėjusi senoviniais automobiliais.

„Nežinau, kodėl mane jie traukia, bet jaučiu jiems kažkokią silpnybę. Galbūt mane traukia automobilių masė, jėga. Dailių formų nei vyrais, nei automobiliais niekada nesižavėjau. O gal
patinka kareivėliai, dėl to ir automobiliais žaviuosi“, – juokavo 65-erių metų senovinių automobilių gerbėja.

Šventė pavyko

„Mes važiuojam 2010“ renginys, prasidėjęs paradu mieste, persikėlė į netoliese esančių Kiemelių kaimą, kur visi norintieji galėjo iš arčiau pačiupinėti automobilius, juose pasėdėti, pabendrauti su automobilių savininkais.

Artėjant vakarui renginio organizatoriai padovanojo automobilių mėgėjams Antrojo pasaulinio karo mūšio spektaklį – inscenizavo aviacijos mūšį. Renginį vainikavo įspūdingai įžiebtas taikos laužas.
Vos prieš mėnesį naujuoju Lietuvos senovinės automototechnikos mėgėjų klubo prezidentu tapęs Gitautas Žičkus „Sekundei“ sakė, kad tai labiausiai vykęs renginys per trejus metus.

„Nei pernai, nei užpernai nebuvo rodomas joks spektaklis, kuris iš tiesų labai pasiteisino – žiūrovai liko sužavėti pasirodymo“, – pridūrė naujasis prezidentas.

„Šventė tikrai pavyko. Susirinko gausus būrys dalyvių, smalsuolių. Trečius metus organizuojamas senovinių automobilių paradas įgauna pagreitį. Smagu, kad žmonės domisi senoviniais automobiliais, juos prižiūri ir neslepia nuo žiūrovų“, – džiaugėsi E.Malinauskas.

Jis įsitikinęs, kad toks renginys ne paskutinis, nes, anot jo, visuomet rasis senovines mašinas dievinančių kolekcionierių.

Pasak vieno iš renginio organizatorių pasvaliečio, Lietuvos klasikinių automobilių klubo nario Sigito Zajarsko, šių metų reginys neprilygsta pirmiesiems.

„Nekalbant apie tai, kad šiais metais susirinko kone dvigubai daugiau žiūrovų ir dalyvių, visus labai sužavėjo lazerių, šviesos ir garso šou, naktinio karo mūšio inscenizacija. Labai įspūdingai atrodė laužo įžiebimas, apipintas teatrinių elementų, – prisiminė dar šviežius įvykius pasvalietis. – Tas, kas matė, tikrai žavėjosi.“

Anot S.Zajarsko, jam didelį įspūdį paliko biržiečių senoviniai automobiliai.