Briuselyje įsikūrusi automobilių gamintojų asociacija ACEA paskelbė, kad spalį pardavimai Vakarų Europoje sumažėjo 0,3 proc. Per dešimt šių metų mėnesių iš viso buvo parduota 12,19 mln. automobilių, o tai yra 1,3 proc. mažiau nei tą patį laikotarpį 2002 m.

Daugiausia automobilių pardavė Japonijos kompanijos "Nissan", "Mazda", "Toyota" bei Pietų Korėjos gamintojos "Hyundai" ir "Kia".

Pastaraisiais metais išaugusios šių įmonių pajamos verčia nerimauti Europos bendroves, kad galiausiai Japonijos ir Pietų Korėjos gamintojos kels Europai tokią pat grėsmę kaip ir JAV. Pirmaujančių Europos automobilių gamintojų "Volkswagen", "PSA Peugeot-Citroen" ir "Ford Europe" pardavimų apimtys bei rinkos dalis gerokai sumažėjo.

Europos automobilių gamintojų akcijų vertė penktadienį sumažėjo 0,6 proc. "Volkswagen" planuoja 10 proc. sumažinti savo penkerių metų kapitalinius įdėjimus.

Ekspertai taip pat patvirtina, kad šiais metais pardavimai dėl silpnos ekonomikos, smukusio vartotojų pasitikėjimo bei naujų produktų trūkumo smuktelėjo 2 proc. Tačiau ateinančiais metais automobilių paklausa turėtų pamažu atsigauti.

"Daugelyje šalių vartotojai yra įvairiomis priemonėmis skatinami pirkti automobilius. Nors tai šiek tiek padidina pardavimus, tačiau skatinimo priemonės neigiamai veikia pajamas", - sakė ACEA atstovas.

Spalį automobilių pardavimai JAV ūgtelėjo 0,2 proc., nes vartotojai buvo aktyviai skatinami. Nors aktyvesnė automobilių prekyba skatina naujų darbo vietų kūrimą bei atlyginimų augimą, kai kurie analitikai mano, jog tokios skatinimo priemonės tik dar labiau slopina paklausą.

Amerikoje Azijos automobilių gamintojos didžiausią grėsmę kelia bendrovėms "General Motors", "Ford" ir "Chrysler".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją