"Pagal paskutinius gautus Londono prognozinius žemėlapius 9 valandai visa Lietuvos oro erdvė yra padengta vulkaninių pelenų debesies. Kiek turime duomenų, Lietuvos oro erdvė tokia išliks iki 21 valandos. Šis debesis juda iš vakarų į rytus ir apima iki 10 kilometrų aukštį. Iki 21 valandos jokių prošvaisčių nesimato", - pirmadienio rytą Lietuvos radijui tvirtino Aviacinės meteorologijos centro sinoptikė Eugenija Kuliešaitė.

Vilniaus oro uoste atšauktas „airBaltic" skrydis į Rygą (15:35 val.), į Londoną (17:05 val.), į „Kopenhagą" (18:15 val.), „Scandinavian Airlines” – skrydis į Kopenhagą (14:50 val.), „Scandinavian Airlines” – skrydis į Kopenhagą (14:50 val.), LOT skrydis į Varšuvą (14:50 val.), „Czech Airlines” skrydis į Prahą (15:00 val.), „Brussels Airlines” – į Briuselį (15.45 val.), „Star1 Airlines” – į Londoną (16:15 val.), „Finnair” – skrydis į Helsinkį (18:05 val.), „Lufthansa” – į Frankfurtą (19:55 val.), „Aer Lingus” – skrydis į Dubliną (21:55 val.).

Kokie skrydžiai atšaukti Vilniaus oro uoste, galite pažiūrėti čia

Kauno ir Palangos oro uostų duomenimis, pirmadienį planuojamas tik vakariniai „airBaltic" skrydžiai į Rygą - abu šie skrydžiai turėtų įvykti 18.30 valandą.

Vilniau oro uoste atšaukti rytiniai skrydžiai į Rygą ir Taliną, skrydžiai į Prahą, Varšuvą, Kopenhagą, Amsterdamą, Milaną, Helsinkį, Stokholmą, Hurgadą, Frankfurtą (14.20 val.), Dubliną (21.55 val.).

Palangos oro uoste atšauktas rytinis skrydis į Rygą bei visi trys planuoti skrydžiai į Kopenhagą, Kauno oro uoste - rytinis skrydis į Rygą bei planuoti skrydžiai į Londoną, Brėmeną, Dubliną bei Frankfurtą.

Lietuvos oro erdvė lieka atvira

Lietuvos oro erdvė lieka atvira, ją prižiūrinti ir skrydžius koordinuojanti įmonė "Oro navigacija" jos neriboja. Tai BNS patvirtino „Oro navigacijos" generalinis direktorius Algimantas Raščius.

"Iš valdymo pusės jokių ribojimų neskelbsime, nes tokio pavojaus nėra", - teigė jis.

Anot A.Raščiaus, sinoptikai remiasi žemėlapiais, jog Lietuvos oro erdvė vėl padengta Islandijos ugnikalnio dulkių. Tačiau „Oro navigacijos" vadovas abejoja, ar jos kelia praktinę grėsmę.

"Perspėjimus orlaivių ekipažams teiksime, tačiau dėl skrydžio jie galės apsispręsti patys", - sakė jis.

Pirmadienį vidurdienį Europos šalių oro navigacijos įmonių vadovai dalyvaus konferencijoje su europine navigacijos institucija „Eurocontrol".

"Jos atstovai irgi turi tam tikrų pasiūlymų, tarp jų ir rekomendacijas nesudaryti kliūčių ribojant skrydžius", - sakė A.Raščius.

Naudojasi Rusijos oro bendrovės

Dėl Islandijos vulkaninių dulkių neuždaryta Lietuvos oro erdve toliau naudojasi Rusijos oro bendrovės. Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktorius Kęstutis Auryla BNS patvirtino, kad pirmadienį apie 8.30 val. Vilniuje nusileido remontui atskridęs Rusijos bendrovės „Rosija" boingas.

Specialistų teigimu, didesniame aukštyje skrendantiems „Boeing" modelio lėktuvams vulkaninės dulkės yra ypač pavojingos.

"Atrodo, kad viskas su boingu yra gerai, tačiau mes jį ketiname apžiūrėti, įvertinti būklę", - sakė CAA vadovas.

Ankstų pirmadienio rytą į Maskvą pakilo turbopropelerinis „UTair" orlaivis, BNS patvirtino Vilniaus oro uosto komunikacijos vadovė Gabrielė Vasiliauskaitė. Anot jos, dar vienas šios įmonės lėktuvas į Vilnių ketina atskristi prieš pietus, o vėliau išskristi atgal į Maskvą.

Pirmadienį iš Vilniaus dar planuojami skrydžiai į Romą, Kijevą ir Vieną. Juos ketina vykdyti atitinkamai Latvijos oro bendrovė „airBaltic", Ukrainos „Aerosvit Airlines" bei Austrijos „Austrian Airlines".

Kaune neatšauktas vakarinis pirmadienio skrydis į Rygą, kurį planuoja „airBaltic". Latvijos oro bendrovė neatšaukė ir pirmadienį vakare pagal tvarkaraštį turinčių įvykti skrydžių į Palangą ir iš jos į Rygą.

Islandijos ugnikalnio išmestos kietosios dalelės skrydžius Europoje sutrikdė nuo praėjusio ketvirtadienio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją