"Toyota Motor Corp" pagal automobilių prekybos apimtis užima trečiąją vietą pasaulyje po GM ir "Ford Motor Co". "Toyota" tikslas yra kada nors kitą dešimtmetį padidinti užimamą pasaulio rinkos dalį iki 15 proc., palyginti su dabar turima 10 proc. dalimi. Tuomet ji greičiausiai pralenktų GM.

"Mes iš tikrųjų neketiname ir nesiekiame pralenkti GM", - teigė F. Cio (Fujio Cho) pramonės konferencijoje Tokijuje, kurioje taip pat dalyvavo GM, "Ford" ir kitų automobilių gamintojų vadovai. Greitas "Toyota" augimas, ypač svarbiausioje JAV rinkoje vietinių kompanijų sąskaita, labai išryškėjo. Neseniai pateikti duomenys rodo, jog "Toyota" rugpjūčio mėnesį pirmą kartą Jungtinėse Valstijose pralenkė vieną iš Detroito "Didžiojo trejeto" kompanijų -"Chrysler". Kitos dvi trejeto atstovės yra "Ford" ir GM.

"Mums GM ir "Didysis trejetas" visą laiką atrodė nepasiekiamas pavyzdys, o dabar mes jaučiame, jog pagaliau pasiekėme vietą, iš kurios galime pažvelgti į juos iš arčiau", - pareiškė F. Cho. Šis žmogus yra žinomas kaip kuklus asmuo ir geriausiai išreiškiantis kompanijos šūkį "Nuolatinis tobulėjimas".

Tačiau būnant kukliu galima ir persistengti. "Toyota" neabejotinai yra pelningiausia automobilių gamintoja pasaulyje. Praėjusiais metais jos grynasis pelnas sudarė 8,6 mlrd. JAV dolerių. "Toyota" taip pat nenuginčijamai pirmauja pagal akcijų vertę.

Jos rinkos vertė yra daugiau nei 110 mlrd. JAV dolerių, palyginti su GM 24 mlrd. JAV dolerių, "Toyota" kainuoja daugiau nei kartu sudėjus GM, "Ford" ir "DaimlerChrysler" vertę.

Praėjusią savaitę GM paskelbė, jog jos trečiojo ketvirčio pelnas iš pasaulio automobilių rinkos nusmuko 91 proc. - iki 34 mln. JAV dolerių, kadangi iš Šiaurės Amerikos verslo ji uždirbo 76 proc. mažiau nei pernai. Tam turėjo įtakos gamybos nuosmukis ir didelės nuolaidos siekiant paskatinti pirkimą. GM grynasis pelnas padidėjo iki 425 mln. JAV dolerių, palyginti su daugiau 804 mln. nuostolių praėjusiais metais. Tačiau geresnius rezultatus lėmė tik stipri finansų padalinio veikla.

Paklaustas, kieno rezultatais labiausiai žavisi pasaulinėje automobilių pramonėje, F. Cho išskyrė GM. Jis konkurentę pagyrė už tai, kad po tiek daug veiklos metų ji išliko stipria kompanija. "Mes ilgą laiką dirbome kartu su GM Amerikoje ir nors neturime bendro kapitalo, aš manau, jog tai yra nuostabi kompanija, - teigė "Toyota" vadovas. - Išlaikyti tokį mastą taip ilgai kaip ji, yra tikrai nepaprastas sugebėjimas".

"Toyota" ir GM turi bendrą kompaniją Kalifornijoje, žinomą kaip NUMMI, arba "New United Motor Manufacturing Inc". Ji buvo įkurta 1984 metais ir gamina automobilius bei sunkvežimius "Toyota Tacoma", "Toyota Corolla" ir GM modelį "Pontiac Vibe".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją