Pasak savivaldybės administracijos atstovo, šiuo metu nagrinėjama situacija, susijusi su elektroninio bilieto įvedimu ir bandoma „kompleksiškai spręsti šią problemą“.

„Suprantu, kad nereikia imti iš žmonių pinigų, be kurių galima apsieiti“, – sakė vicemeras, tačiau interneto svetainėje neužsiregistravę vartotojai už e-bilieto papildymą administracinį mokestį kaip mokėjo, taip moka.

Pabrangsta nuo 1 iki 4 litų

UAB „ImoxLT“ svetainėje transportobilietas.lt nurodyta, kad šio internetinio portalo paslaugos neregistruotiems vartotojams yra apmokestinamos aptarnavimo mokesčiais. Priklausomai nuo pasirinktos e-bilieto papildymo rūšies ir mokėjimo būdo, aptarnavimo mokestis svyruoja nuo 1 iki 4 litų už kiekvieną papildymą atskirai.

Elektroniniams bilietų papildymams, kurių vertė neviršija 19 Lt, taikomas 1 lito aptarnavimo mokestis, neviršijantiems 40 Lt, taikomas 2 litų aptarnavimo mokestis, neviršijantiems 84 Lt, taikomas 3 Lt aptarnavimo mokestis ir kurių vertė 85 Lt ir daugiau – 4 litų aptarnavimo mokestis.

Bendrovės „Susisiekimo paslaugos“ direktorius Gintas Bliuvas pabrėžė, jog užsiregistravusiems minėtoje svetainėje nėra jokio aptarnavimo mokesčio. „Aš pats savo vaikams jau du metus pildau ir nemoku“, – DELFI sakė buvęs verslininkas.

Galimybė norintiems brangiau mokėti?

Paklaustas, kam ta registracija padaryta ir kodėl negalima tiesiog internetu be mokesčio pasipildyti elektroninio bilieto, „Susisiekimo paslaugų“ vadovas aiškino: „Jeigu jūs norite mokėti, yra toks pasirinkimas. Registracija užima vieną minutę. Nenorite registruotis – mokėkit“.

Tačiau kam ta registracija reikalinga, jei iš principo administracinio mokesčio rinkimas prieštarauja savivaldos įstatymams, įmonės vadovas nepaaiškino.

Nenori viešinti savo duomenų

Atrodo, pildant e-bilietą visai nesunku užsiregistruoti. Tačiau dauguma DELFI kalbintų žmonių sakė net nežinoję apie galimybę užsiregistravus svetainėje nemokėti administravimo mokesčio, nors apie tai tinklalapyje parašyta.

Keli žmonės tvirtino iš principo nesutinkantys registruotis, nes nenori be būtino reikalo viešinti savo duomenų. Registruojantis minėtoje interneto svetainėje būtina nurodyti slaptažodį, vardą, pavardę ir elektroninio pašto adresą, bilieto ID. Kiti duomenys neprivalomi.

Nenaudinga keleiviams

Savivaldybės auditorių teigimu, įmonės ir UAB „ImoxLT" tarpusavio susitarimu nustatytas mokesčio dydis už elektroninio bilieto pirkimą keleiviams, neregistruotiems UAB „ImoxLT” internetinėje svetainėje, neatitinka Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 37 punkto reikalavimų.

Paklaustas, kodėl po audito išvadų paskelbimo praėjus mėnesiui neregistruotiems e-bilieto pirkėjams nepanaikinti administraciniai mokesčiai, vicemeras R. Adomavičius sakė: „Sutartyje buvo numatyta, kad „Susisiekimo paslaugos“ gali imti administracinį mokestį ir ta sutartis dar metams pratęsta“.

DELFI primena, jog viešojo transporto keleiviams nenaudingą sutartį su bendrove „ImoxLT“ buvo sudariusi elektroninio bilieto projektą įgyvendinanti savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“.

Spalį paskelbus audito ataskaitą, savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas teigė, jog administravimo mokesčio rinkimas yra neteisėtas ir pareikalavo per mėnesį nutraukti tokią veiklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją