Dangus maišėsi su žeme

„Velniava darosi, liaudiškai kalbant“, – paklaustas apie vakarykštę padėtį keliuose atvirai sakė Panevėžio regiono kelių direktorius Rolandas Žagaras. Specialisto teigimu, ne tik pūga buvo didelė, bet ir vėjo greitis kone didžiausias visoje šalyje – aplink Panevėžį „sukosi“ 16 m/s greičiu pučiantys vėjai.

Ir prognozės kelininkų nedžiugina: panašūs orai turėtų laikytis dvi tris dienas.

Vakar apie pietus magistraliniai keliai, anot R. Žagaro, jau buvo valyti kelis kartus, ištisai barstomi, tačiau Panevėžio regiono kelių direktorius vis tiek būgštavo, ar tai nepablogins eismo sąlygų. Tirpstant sniegui ir susidarant ledui gali pablogėti sąlytis su kelio danga.

Po pietų išvažiuota valyti ir rajoninių kelių.

R. Žagaras, remdamasis ankstesnių metų patirtimi, teigė, kad viena dvi tokių pūgų kaip vakar dienos gali „suvalgyti“ viso mėnesio finansavimą.

Ne geresnė padėtis buvo ir miesto gatvėse. „Panevėžio specialaus autotransporto“ Miesto tvarkymo viršininkas Kęstutis Olišauskas sakė, kad miestas valomas nesustojant – vakar dirbo visi darbuotojai. Pasak jo, trečią nakties buvo barstyta, kad sniego danga taip nesušoktų ir nesusidarytų storas sniego sluoksnis; nuo pusės dešimtos ryto šluojama gatvėse susidariusi košė ir barstoma. Į gatves buvo papildomai išsiųstas ir greideris, kad nuvalytų gatvių pakraščius, kur daugiausia pustoma.

K. Olišauskas pabrėžė, jog stengiamasi miestą sutvarkyti prieš piko valandas, kad automobiliai išvažiuotų. Vėliau, pailsėję bendrovės darbuotojai, turėjo vėl kibti į valymo darbus.

Kartu priminė, kad valoma tik maždaug trečdalis miesto, tai yra tiek, kiek užsakyta Savivaldybės.
„Gal tik prieš penkerius metus buvo taip užspaudę ir tai tik vieną dieną“, – pripažino vakar K. Olišauskas.

Darbo stygiumi nesiskundžia

Bene didžiausia pastarųjų savaičių problema – neužsivedantys, dėl didelių šalčių gendantys automobiliai. Tagi autoservisai sulaukė daugiau klientų.

Bendrovės LM autocentro direktorius Alvydas Bersėnas sako, jog spaudžiant šalčiams klientų autoservise padaugėjo maždaug 20–30 procentų. Didžiajai daliai automobilių šalčiai sukėlė gedimus. Pasak direktoriaus, šiomis dienomis autoservisas ypač užkrautas darbu: norintieji patekti pas meistrus turėtų net registruotis. Pagrindinės problemos susijusios su aušinimo skysčiais, vidaus šildymu, dėl šalčio genda ir automobilio elektros dalys, signalizacijos.

A. Bersėno teigimu, nemažai automobilių iš miesto į servisą teko atsitempti ir patiems, kitiems klientams teko gabenti akumuliatorius tiesiai į „įvykio vietą“. Ypač operatyviai, LM autocentro vadovo tikinimu, reaguota į moterų pagalbos skambučius. „Vyrai kūliais lėkdavo joms pagelbėti“, – šypsosi jis.

Ir dabar, pasak A. Bersėno, kone kasryt jų darbuotojų laukia 3–4 automobiliai, kuriuos reikia atsitempti.

Beje, miesto taksi bendrovės klientų stygiumi irgi nesiskundžia, bet keleivių pagausėjimą ir preliminarų pelną sako skaičiuosiantys po geros savaitėlės, kai gamta aprims.

Mieliau sėdi namuose

Prekybininkai taip pat pajuto, kad seniai beregėti šalčiai gerokai išaugino kai kurių prekių pardavimą.

„Maxima LT“ bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė „Panevėžio balsui“ patvirtino, jog kelis kartus išaugo akumuliatorių, valiklių stiklams, gremžtukų, kitų automobiliams skirtų žiemos prekių pardavimas.

Tačiau neatsilieka ir buities prekių pardavimas – dėl akivaizdžių priežasčių daugiau perkama kastuvų sniegui.

Praėjusiais metais, kai dažnai būdavo plikšala, pasak R. Saulytės, parduota daug druskos. Manoma, kad žmonės ja barstė takus.

Kaip niekad šiemet populiarios ir slidės, rogutės, čiuožynės, kitos žiemos pramogoms skirtos prekės. Perkami ir pramogauti namuose skirti daiktai: stalo žaidimai, dažniau į rankas imama knyga, tačiau jų pardavimo augimo prekybininkai su prastais orais nesieja. Pasak R. Saulytės, čia bus labiau nagus prikišęs sunkmetis – žmonės nebeišgali skirti pinigų ypatingesniems laisvalaikio užsiėmimams, tad daugiau laiko praleidžia su šeima namuose. „Knyga, viena iš nedaugelio prekių, kurios pardavimas išlieka stabilus“, – sakė ji.

Užtat tikrai pastebimai išaugo maisto užsakymų į namus skaičius. Panevėžiečių bendrovės „XXL pica“ direktorius Andrius Vitulskis sako, kad vien tomis dienomis, kai vaikams dėl šalčių nereikėjo eiti į mokyklą, jų apyvarta išaugo apie 40 procentų. Tačiau ir šiaip maisto po namus išvežiojama daugiau nei, pavyzdžiui, vasarą. Užsisakoma, anot A. Vitulskio, paprastai picos ir kokakolos, bet vykstant krepšinio varžyboms neišvengiamai pageidaujama alaus.

Tiesa, maisto išvežiotojai ir patys susiduria su šalčių ir sniego sukeltais padariniais. Bene didžiausia problema – nevalomi ankšti daugiabučių kiemai. A. Vitulskio teigimu, įvažiavus į tokį siaurą, automobilių pilną kiemą dažnai išvažiuoti tepavyksta tik atbulomis. O klientams kartais dėl tokių problemų reikia ilgokai palaukti užsakyto maisto.

Žiema skurdina draudikus

Viena Lietuvos draudimo bendrovė pranešė, kad šį savaitgalį tvyrant šalčiams techninės pagalbos kelyje tarnyba, teikianti pagalbą jos klientams, sulaukė keturis kartus daugiau iškvietimų dėl užšalusių automobilių ir neužvedamų variklių.

Kita šalies draudimo bendrovė paskelbė, kad sniegas gerokai padidino nelaimių keliuose skaičių ir patiriamų nuostolių dydį. Per tris dienas nuo pirmadienio, sulaukta du kartus daugiau nei įprasta pranešimų apie patirtus nuostolius automobiliams, tačiau dėl tebesiaučiančios pūgos nuostoliai gali būti dar didesni. Prognozuojama, jog šios bendrovės klientams dėl sniego ir pūgos šią savaitę bus kompensuota mažiausiai 0,5 mln. litų nuostolių. Be to, šią savaitę užregistruotas ne tik pastebimai didesnis avarijų skaičius, bet ir gerokai – apie 30 procentų – išaugusi vidutinė per jas patiriamų nuostolių suma. Tai reiškia, kad nelaimės keliuose šią savaitę buvo skaudesnės.