Skiriasi kainos

Prieš pasirašant automobilio nuomos sutartį, dar būnant namuose ar jau užsienyje – viešbutyje, verta palyginti įvairių automobilių nuomos paslaugas teikiančių bendrovių kainas. Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse vyrauja dideli automobilių nuomos kainų skirtumai. Paprasčiausia palyginti kainas internete. Čia sužinosite ir apie automobilių nuomos įmonių teikiamas paslaugas.

Būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kas įeina į kainą. Kai kurios nuomos bendrovės nuomoja tik civilinės atsakomybės draudimu apdraustus automobilius, kitos – visu kasko draudimu apdraustas transporto priemones. Kartais reikia papildomai sumokėti oro uosto mokestį, jei automobilis nuomojamas oro uoste, neretai, mokant bazinę nuomos kainą, ribojamas kilometrų skaičius. Todėl būtina viską atidžiai išanalizuoti.

Europos vartotojų centras taip pat įspėja, kad daug paslaugų neįeina į bazinę automobilio nuomos kainą. Už kėdutę vaikui, žiemines padangas ar stogo bagažinę mokėsite papildomai. Nuoma gali brangiau kainuoti ir tuomet, jei automobilis nuomojamas traukinių stotyje, jei jis pristatomas į nustatytą vietą arba iš ten paimamas, taip pat jei nuomojamas vienoje vietoje, o grąžinamas kitoje, nei buvo išnuomotas. Teks daugiau pakloti ir tuo atveju, jei nuomotu automobiliu keliausite į tam tikras šalis, nuvažiuosite labai didelius atstumus arba pageidausite, kad teisę vairuoti turėtų ir kitas kartu keliaujantis asmuo.

Nemažai automobilių nuomos įmonių dažnai teikia specialių pasiūlymų, leidžiančių sutaupyti: paprastai tai būna savaitgalio pasiūlymai, specialūs vasaros arba atostogų pasiūlymai, ypatingos kainos kelionėms į užsienį, valandiniai tarifai, specialūs tarifai užsisakantiesiems iš anksto ar ypatingi pasiūlymai tam tikriems (pvz., naujausiems) automobilių modeliams.

Tiesa, nesigundykite itin pigia nuoma. Vis daugiau automobilių nuomotojų siūlo labai mažas nuomos kainas, pvz., 5 eurai per dieną. Tačiau reikia būti atsargiems. Tokie pasiūlymai paprastai būna tik su minimaliu draudimu ir be jokių papildomų paslaugų. Be to, tokie pasiūlymai dažniausiai siejami su tam tikrais apribojimais, pvz., automobilio modeliu, jo paėmimo vieta, leistinu kilometrų skaičiumi ar mokėjimo būdu. Tai, žinoma, gali būti ne itin saugu.

Išnagrinėkite draudimą

Draudimo sąlygas reikėtų perskaityti labai atidžiai. Jeigu vairuodami išsinuomotą automobilį pateksite į avariją ir joje nukentės žmonių, jums tai gali labai brangiai kainuoti, jei jūsų automobilis bus nepakankamai apdraustas.

Į automobilio nuomos kainą bet kuriuo atveju įeina civilinės atsakomybės draudimas. Tačiau būtinai reikėtų išsiaiškinti, kokio dydžio yra maksimali draudimo suma, kurią sumokės draudimo bendrovė eismo įvykio atveju. Kadangi atskirose Europos šalyse įstatymų įtvirtintos minimalios draudžiamosios išmokos smarkiai skiriasi, gali atsitikti taip, kad įvykus avarijai automobilio draudimo nepakaks visiems nuostoliams padengti, tad jūs turėsite atsakyti ir savo asmeniniu turtu.

Jeigu draudimo suma yra per maža (pvz., Vokietijoje įstatymų nustatyta minimali draudimo suma asmenų sužalojimo atveju yra 2,5 milijono eurų vienam asmeniui, materialinių nuostolių atveju – 500 000 eurų), patartina apsidrausti papildomu vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu. Toks draudimas gali būti vadinamasis „Maljorkos polisas“ – jis padengia tą nuostolių dalį, kurios neapima civilinės atsakomybės draudimas. Šis draudimas galioja visoje Europoje.

Europos vartotojų centras taip pat rekomenduoja visą kasko draudimą, ypač atostogų turistiniuose regionuose metu. Juose gyvenimas paprastai verda, o jeigu išsinuomojote automobilį, tikriausiai juo daug važinėsite.

Kai kuriose automobilių nuomos bendrovėse visas kasko draudimas įeina į nuomos kainą. Tačiau dažnai galima rinktis arba dalinį, arba visą kasko. Kasko draudimo atveju paprastai yra numatyta franšizė, kurios dydį jūs galite sumažinti sumokėję papildomą draudžiamąją įmoką. Kartais kasko draudimu galima apsidrausti ir be franšizės. Tokios galimybės taip pat teiraukitės automobilių nuomos įmonėje.

Draudimo sąlygos gali skirtis priklausomai nuo nuomotojo. Jis taip pat gali būti siejamas su tam tikromis sąlygomis, pvz., pranešimo apie eismo įvykį laiku. Jums gali būti pasiūlytas ir draudimas nuo vagysčių. Atkreipkite dėmesį į tai, ar šis draudimas galioja tik automobiliui ar ir automobilyje esantiems jūsų daiktams. Jeigu jūsų kreditinę kortelę išdavusi įstaiga teikia draudimo paslaugas automobilio apgadinimo ar vagystės atveju ir jūs nusprendžiate pasinaudoti šiuo draudimu, reikia turėti omenyje, kad tokiu atveju nuomotojui galioja kitokios nuostolių išieškojimo taisyklės.

Prieš sėsdami prie vairo

Prieš pasirašydami nuomos sutartį būtinai patikrinkite, ar automobilio kėbulas nesubraižytas ir neįlenktas. Grąžindami automobilį negalėsite įrodyti, kad šie trūkumai atsirado ne dėl jūsų kaltės. Prieš grąžinant transporto priemonę taip pat būtina ją patikrinti dalyvaujant automobilių nuomos bendrovės darbuotojui. Reikalaukite, kad jums būtų raštiškai patvirtinta, jog automobilis grąžintas nepriekaištingos būklės. Kai kurie nuomotojai gali jums pateikti sąskaitą už tariamus trūkumus, kurių nė neregėjote ir kurie atsirado ne dėl jūsų kaltės.

Būkite atidūs ir dėl kuro. Paprastai nuomojamas automobilis būna su pilnu baku kuro. Tokį jūs privalote ir grąžinti. Patartina laikytis šio reikalavimo ir turėti su savimi kuro čekį. Priešingu atveju jums gali būti pateikta sąskaita už nepilną baką arba įpilta kuro kur kas didesnėmis kainomis.

Po eismo įvykio

Paprastai eismo įvykio ar vagystės atveju jūs privalote nedelsdami iškviesti policiją, informuoti apie įvykį automobilių nuomos bendrovę ir pateikti jai įvykio aprašymą. Kai kurie nuomotojai šiam atvejui turi parengę specialius formuliarus.

Konkrečias sąlygas galite rasti automobilių nuomos bendrovių automobilių nuomos taisyklėse.