Jos įkūrimo ir tradicinio tarptautinio ralio Lietuvos Respublikos Prezidento taurei laimėti „Aplink Lietuvą - 2009“, vyksiančio rugsėjo 5-6 dienomis, organizacinius klausimus Kauno rajono savivaldybėje aptarė rajono meras Valerijus Makūnas, LAK vykdomasis viceprezidentas Aleksandras Remiševskis ir viešosios įstaigos „Nemuno žiedas“ direktorius Eduardas Jakas.

Klubo direktorius priminė, jog automobilių ir motociklų sporto tradicijos Lietuvoje siekia tarpukarį. 1926 m. buvo įsteigtas LAK ir jau po trejų metų šis klubas priimtas į Tarptautinę automobilių federaciją. Pirmasis ralis „Aplink Lietuvą“ įvyko 1931 m. Tarpukariu LAK surengė tris Prezidento taurės ralius. Tęsiant tradiciją, šios varžybos sėkmingai atgaivintos 1996 m.

Jau kelerius metus ralio lenktynininkų gretas papildyti kviečiami ir sporto veteranų ekipažai. O šiemet gimė idėja sukurti alėją ir įamžinti šio sporto Lietuvoje istoriją, aukščiausius pasiekimus, žymiausius lenktynininkus. Lietuvos automobilių ir motociklų sporto meistrų alėjoje bus pastatyta stendų su lenktynininkų nuotraukomis ir aprašais, greta pasodinta ąžuoliukų.

Tradiciškai ralio „Aplink Lietuvą“ globėjas ir taurių nugalėtojams steigėjas yra Lietuvos Prezidentas. Tad ir šiais metais absoliučiam varžybų nugalėtojui bus įteikta Prezidentės taurė. Nugalėtojams klasėse (sporto meistrų-veteranų, mėgėjų, visureigių vairuotojų ir neįgaliųjų sportininkų) atiteks Susisiekimo, Krašto apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministrų, Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus taurės bei LAK prizai.

Kauno rajono savivaldybės meras V. Makūnas įsteigė Mero taurę šešiems sportininkams, kurie pasižymės varžybose.

„Vienas svarbiausių tarptautinio ralio etapų vyks Kauno rajone, Kačerginėje, esančioje "Nemuno žiedo" trasoje. Ši trasa taip pat turi savo ilgametę istoriją, skaičiuojamą nuo 1961 metų. Čia išaugo ne viena lenktynininkų karta ir susiformavo pačios gražiausios šios techniško sporto šakos tradicijos. Todėl visada smagu paremti prasmingas, automobilių sporto istorijos įamžinimui skirtas idėjas, padėkoti šios sporto šakos veteranams ir Lietuvos automobilių klubo nariams, taip pat paskatinti jaunuosius sportininkus, - sakė V.Makūnas. - Savivaldybė taip pat remia iniciatyvą kurti Lietuvos automobilių ir motociklų sporto meistrų alėją.“

Ralio aplink Lietuva varžybos yra išskirtinės Europoje - drauge su patyrusiais automobilių sporto meistrais jose dalyvauja ir negalią turintys sportininkai. Tai aukštai įvertino Tarptautinė automobilių federacija ir įtraukė ralį į federacijos tarptautinių varžybų kalendorių. Renginys taip pat yra ir Lietuvos autoralio čempionato etapas.

Šiais metais sudėtingose varžybų trasose lenktyniaus per 30 ekipažų iš 9 valstybių - Estijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Vokietijos, Australijos, Rusijos Federacijos, Graikijos ir, žinoma, Lietuvos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją