"Virtuvėje kepu kepsnį, o prie mano langų pirmyn ir atgal zuja dviratininkai", - toks argumentas, kodėl Ukmergei nereikia dviračių tako, labiausiai įstrigo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Rolandui Janickui. Jis ukmergiškiams pristatė dviračių tako prie Šventosios upės tiesimo projektą, kuris turėtų būti finansuojamas Europos Sąjungos (ES) fondų pinigais. Aktyviausias tako priešininkas - Ukmergės bendruomenės pirmininku prisistatantis Julius Kazėnas tvirtina, kad valdininkas tiesiog ginasi nuo kaltinimų aferizmu.

Sukėlė priešpriešą

Ūkio ministerijos pritarimą gavusiai Ukmergės valdžiai atsirado galimybė už europinius pinigus per miesto centrą tekančios Šventosios dešiniajame krante nusitiesti 800 metrų ilgio taką. Tam reikalingiems dokumentams parengti jau panaudota 120 tūkst. litų iš savivaldybės biudžeto, iš ES fondų takui tiesti numatyta gauti 2,5 mln. litų.

Anot už projektą atsakingo R.Janicko, dviračių takas turėtų į Ukmergę pritraukti daugiau turistų, jį nutiesus būtų sutvarkyta šiuo metu krūmynais apžėlusi, neįžengiama tapusi pakrantė. Kiek tolėliau nuo tako įsikurtų ir modernus kempingas. Administracijos direktoriaus pavaduotojas tikino, kad dviračių taku suinteresuoti ir verslininkai, įsigiję Šventosios pakrantėje stovintį apleistą buvusį Ukmergės avalynės fabriką. Jame planuojama įrengti viešbutį.

"Atrodytų, puikūs norai, kai gerai ir miestui, ir verslininkams. Tačiau pristatę projektą miesto bendruomenei susidūrėme su didžiule priešprieša. Netoli upės gyvenantys asmenys nerimauja prarasiantys ramybę ir priėjimą prie upės. Dar viena grupė žmonių, kuriai vadovauja J.Kazėnas, piktinasi, kad takas sugadins natūralų gamtos grožį, pakenks pakrantėje trykštantiems šaltiniams. Jie įžvelgia ir tariamą Ukmergės valdžios tarnavimą privatiems interesams. Man labai apmaudu, kad J.Kazėnas, kuris save vadina santarvės šaukliu, bet kokia kaina siekia dėmesio ir Ukmergėje kursto nesantaiką", - sakė R.Janickas.

Takas į niekur?

"Tiesti taką per užpelkėjusią, nuolat užliejamą Šventosios pakrantę - neįsivaizduojama kvailystė", - neabejoja J.Kazėnas. Anot jo, dar didesnė kvailystė yra tai, kad 800 metrų dviračių takas vestų... į niekur. "Tada dviratininkai tikrai tą ne visą kilometrą turėtų važinėti pirmyn-atgal po gretimų namų šeimininkių langais", -ironizavo J.Kazėnas.

Bet ir pelkę nusausinti, ir niekur nevedantį dviračių taką tiesti, anot J.Kazėno, dar nėra taip blogai, kaip tai, kad rajono valdžia ima pataikauti verslininkų interesams. "Niekam ne paslaptis, kad kultūros vertybe pripažintą Ukmergės avalynės fabriką privatininkai nori paversti viešbučiu. Neabejoju, kad jau sutarta su vietos valdžia ir ši, pritraukusi ES lėšų, šalia viešbučio sutvarkys pakrantę, tarnausiančią ne Ukmergės bendruomenės, o viešbučio interesams", - įsitikinęs J.Kazėnas. Jis siūlo dviračių taką už 2,5 mln. litų tiesti kitoje pakrantės dalyje, vingiuojančioje prie turistų lankomų vietų.