Mat degalinės, gavusios Energetikos ministerijos pritarimą, pasiryžo įvesti savitarną ir dujomis varomų automobilių vairuotojams. Įrangą dujų pripildyti pačiam? Daugelio manymu, tai nesaugu. Tačiau prie naujovės pamažu pratinamasi.

„Europos Sąjungoje tai įprasta“, – naujovę komentavo bendrovės „Lukoil Baltija“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos vadovas Romas Turlinskas.

Tad degalinės ėmėsi pratinti taupiuosius prie europietiško aptarnavimo. Panevėžyje vairuotojai daugelyje degalinių dar randa jiems padėti pasirengusius darbuotojus, bet traukiantieji pajūrio link patiria šoką, kai prie dujų kolonėlės nesulaukia operatoriaus.

„Užsukau į degalinę užsipilti dujų. Prie vienos kolonėlės – savitarna, bet kitą aptarnauja operatorius. Prie pirmosios – nė vieno automobilio, prie antrosios – eilė. Aš irgi prisijungiu prie laukiančiųjų“, – pasakojo prieš porą dienų iš Palangos grįžęs panevėžietis Saulius Kaminskas.

Prie savitarnos ypač sunkiai pratinasi vairuotojos, nes bijo ne tik susižaloti, bet ir susitepti.

Degalinės darbuotojai teigia išmokysiantys vairuotojus saugiai įsipilti dujų. Kai kuriose degalinėse tai daro operatorės. Tačiau vairuotojai vyrai ambicingi – jie neprastesni nei išmokyti pasiryžusios moterys.

Nepatiklieji turi teisę reikalauti, kad juos aptarnautų operatorius. Energetikos ministerijos patvirtintose naujose degalinių eksploatavimo taisyklėse numatyta, kad vairuotojai, nemokantys ar nenorintys patys įsipilti dujų, gali prašyti, kad juos aptarnautų degalinės darbuotojas.

Operatorių atsisakyti neskuba

Panevėžyje vairuotojai savitarnos uoliausiai mokomi didžiųjų prekybos naftos produktais tinklų degalinėse. Mažesnių tinklų degalinės dar neverčia vairuotojų mokytis apsitarnauti patiems.
Klaipėdos gatvėje esančioje UAB „Kovaras“ degalinėje visus automobilius su dujų įranga aptarnauja operatorius. Vairuotojams net nesiūloma mokytis, bet pageidaujantiesiems išmokti parodoma, kaip užpildyti dujų įrangą.

Tokia pat tvarka galioja ir bendrovės PNP degalinėje Kosmonautų gatvėje. Šios degalinės vadovė Rima Juškienė sakė, kad artimiausiu metu neketinama naikinti dujų operatorių etatų. Naktimis automobilių dujų įrangą pripildys degalinės darbuotojai.

R.Juškienė svarstė, kad naujoji tvarka, suteikianti galimybę degalinėms atsisakyti dujų operatorių etatų, leis sutaupyti.

„Bet čia jau kiekvienos degalinės reikalas, kaip jai elgtis“, – kalbėjo vadovė.

„Lukoil Baltija“ degalinių tinklas informavo, kad dujų operatoriai liks, bet bus sutrumpintas jų darbo laikas, o vairuotojams padės degalinių darbuotojai. Tačiau vairuotojai bus skatinami dujas piltis savarankiškai. Nebijantiesiems savitarnos dujų litras kainuos 5 centais pigiau.
Be to, „Lukoil Baltija“ degalinėse bus pakeisti dujų pildymo pistoletai, tad palengvės naudojimasis kolonėlėmis.

„Lietuva Statoil“ tikina, kad jos degalinėse darbuotojai vis dar padeda klientams įsipilti dujų. Teigiama, kad prie dujų kolonėlių yra įrengti mygtukai, juos paspaudus ateina operatorius.
Šios bendrovės degalinėse niekada nebuvo suskystintų dujų operatoriaus pareigybės, tad tvirtinama, kad darbuotojų, jeigu ir bus įvesta savitarna, liks tiek pat.

Naujovė – taupumo tikslais

Degalinių eksploatavimo taisyklių pataisas dar prieš trejus metus inicijavo suskystintomis dujomis prekiaujantys verslininkai. Jie motyvavo noru sutaupyti lėšų, atsisakydami specialių dujų operatorių etatų. Verslininkai argumentavo, kad naujoji tvarka bus patogesnė ir vairuotojams, nes dujų jie galės įsipilti visą parą.

Trejus metus vyko ginčai. Kai kurie specialistai įžvelgė įvairių pavojų. Esą neatsargiai naudojantis duju pildymo pistoletu, jos gali būti pradėtos leisti į orą. Tokiu atveju vairuotojui gresia stiprus odos nušalimas.

Kaip viena iš kliūčių buvo nurodoma tai, kad Lietuvoje, kitaip nei Europos Sąjungos senbuvėse, naudojama nestandartizuota dujų įranga. Olandiškos, rusiškos ir kitokios dujų įrangos pripildymo antgaliai yra skirtingi.

Skeptikai nuogąstavo, kad gali kilti ir labai rimtų incidentų, pavyzdžiui, sprogimų. Tačiau kai kurie specialistai su tokia nuomone nesutiko. Pasak jų, vairuotojams, išmokusiems tinkamai naudotis pildymo pistoletu, piltis dujas taip pat saugu, kaip ir benziną. Esą degalinių naudojama dujų pripildymo įranga neleidžia dujoms tekėti tol, kol pistoletas nėra tinkamai sujungtas su dujų baku.
Galiausiai po trejų metų, šiemet balandį, Energetikos ministerija degalinėms leido diegti savitarną dujų terminaluose.