Kiek sutaupys, neskaičiuoja


Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos atstovai net nebando teisintis ar slėpti, kodėl pradėta tokia politika. Gerokai sumažinus finansavimą kelių priežiūrai, neabejojama, jog tai vienas realių būdų sutaupyti. Kadangi dienos tampa vis ilgesnės, manoma, jog vienas kitas neapšviestas kelio ruožas didelės įtakos eismo saugumui nepadarys.

Planuojama, jog išjungtas apšvietimas bus ne visuose, o įvairiuose valstybinės reikšmės kelių ruožuose. Ir toliau bus apšviestos nedidelės atkarpos ties pėsčiųjų perėjomis ir kitomis, ypač pavojingomis eismo saugumo požiūriu, vietomis.

„Visi taupo ir mes taupom, kas čia tokio. Iš viso Lietuvoje yra apie 200 km apšviesto kelių ruožo. Kadangi Vilnius ir Kaunas yra labiausiai apšviesti miestai – juose yra 42 km apšviesto ruožo, tad šiuose miestuose labiausiai gal ir pasijus apšvietimo mažinimas“, – sakė LAKD Kelių priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Raimundas Indrulėnas. Kiek konkrečiai sumažės apšvietimas, pašnekovas negalėjo pasakyti.

„Ar skaičiuojate, kiek elektros sutaupysite išjungdami vieną lemputę kambaryje ar pakeisdami ją ekonomiškesne? Visais būdais stengiamės sutaupyti, o kiek gausis, tiek gausis. Savaime suprantama, jog dienos ilgėja, tad mažiau ir apšvietimo reikia“, – aiškino R. Indrulėnas.

Diodus pakeitė laikrodžiai

Daugelyje Lietuvos rajonų, taip pat ir Aukštaitijos regione, kas antra šviestuvo lemputė pradėta išsukinėti jau nuo vasario mėnesio. Taip siekiama kuo daugiau sutaupyti. Pasak Kelių priežiūros skyriaus atstovų, anksčiau šviestuvuose buvo davikliai, kurie išsijungdavo nuo šviesos. Tačiau jau kuris laikas šiuos šviesos diodus pakeitė laikrodiniai mechanizmai, kuriuos galima valdyti rankiniu būdu. Kada nori, tada išjungi – tokiomis ūkiškomis priemonėmis, anot R. Indrulėno, ir siekiama taupyti. Šiemet finansavimas kelių priežiūrai sumažintas 30 proc. Niekas negarantuoja, jog nebus „nubraukta“ dar daugiau.

Kaip tai atsilieps eismo saugumui avaringiausiose rajonų gatvėse? „Bet kuri priemonė ar būdas, kurio imamasi, daro įtaką. Žinoma, ties perėjomis ar gyvenvietėse, kur yra ypač pavojingi ruožai, bei sankryžose apšvietimą paliksime. Tačiau supraskite ir mus, ką mums daryti?“ – svarstė LAKD atstovas.

Paklaustas, ar tai vienintelis būdas taupyti, R. Indrulėnas patikino, jog planuojama tai daryti ir kituose kelių priežiūros darbuose. Pavyzdžiui, po žiemos žvyrkeliai dar bus sugreideriuoti (suprofiliuoti), tačiau jei finansavimas ir toliau bus mažinamas, anot pašnekovo, vasarą šie darbai jau nebebus atliekami: „Jau dabar žmonės skundžiasi, kad žvyrkeliai nesugreideriuoti kai kur, bet ką mes galime padaryti.“

Vienur šviesiau, kitur tamsiau

Kol kas Aukštaitijoje mažinti biudžetą taupant gatvių apšvietimo sąskaita bandoma stichiškai.
Kaip informavo naujienų agnetūra BNS, premjeras Andrius Kubilius antradienį paragino savivaldybes taupyti mažinant biurokratinį aparatą, o ne atsisakant gatvių apšvietimo.

„Jeigu centrinėse valstybės institucijose taupome radikaliai, ir spaudoje skelbiama, kad vienos ar kitos ministerijos tarnautojai patys priima sprendimus išeiti savanoriškų nemokamų atostogų (...), tai aš negirdėjau nė vienos savivaldybės, kuri rinktųsi panašų kelią“, – sakė premjeras.
Panevėžio, Švenčionių, Ignalinos merai kol kas planuoja biudžeto skyles kamšyti išleisdami darbuotojus nemokamų atostogų arba mažindami atlyginimus.

Utenoje gatvėse – šviesos tiek pat kaip ir anksčiau. Pasak Utenos miesto seniūno Valentino Vaitonio, mieste gatvių apšvietimas dar nemažinamas. „Rengiami planai iš dalies apšvietimą išjungti šalutinėse miesto gatvėse vasaros laikotarpiu. Galutiniai sprendimai dar nepriimti“, – sakė jis.

Rokiškyje gatvių apšvietimas sumažintas prieš savaitę – miestas apšviečiamas iki 24 valandos. Nuo ryto 4 val. jis vėl apšviečiamas. Planuojama, kad dienoms pradėjus ilgėti, gatvės paryčiais nebebus apšviečiamos.

Biržuose iki 24 val. būna apšviesta 10 proc. gatvių.

„Apribojus miesto apšvietimą bus sutaupyta apie 150 tūks. litų – tai viena iš taupymo priemonių, kuri bus taikoma biudžeto mažinimui“, –  sakė Biržų savivaldybės administracijos vyr. ryšių su visuomene specialistė Deimantė Prunskienė. Rajono keliai nėra apšviesti, o kaimuose apšvietimas įjungiamas žiemą – laikotarpį nustato seniūnas, atsižvelgdamas į turimas lėšas.

Anot D. Prunskienės, kiek apšvietimas lemia avaringumą rajone, tyrimų nėra atlikta.

„Rajone avaringiausia kelio atkarpa Biržai–Pabiržė. Mieste tokia gatvė nėra nustatyta“, – sakė ji.

Taupymas po rekordinės sąskaitos

Ukmergėje sprendimas taupyti biužeto lėšas mažinant apšvietimą buvo priimtas jau sausį. Tokį sprendimą lėmė rekordinė už gruodį gauta sąskaita iš elektros tinklų – beveik 47 tūkst. litų. Pasak Ukmergės miesto seniūno Stasio Jackūno, sukantis iš bėdos teko ieškoti išeičių, todėl dabar pagrindinėse gatvėse šviečia kas antra lempa, šalutinės užtemsta vidurnaktį, o 5 valandą ryto vėl apšviečiamos.

„Mačiau, kad bus blogai – jei tokia situacija bus toliau, tai jau nuo vasaros pristigsiu pinigų – bus tragedija, –- pasakojo seniūnas. – O elektros tinklai – nors vieną dieną pavėluoji, ir jau rašo įspėjimą. Ne iš gero gyvenimo taip nusprendėme.“

Kad šis sprendimas naudingas, rodo skaičiai – sausio mėnesį už apšvietimą sumokėta 44 tūkst. litų (apšvietimas buvo sumažintas sausio pabaigoje, tad skirtumas dar nėra didelis), vasarį – 28 tūkst. litų. Pernai vasarį šios išlaidos siekė 40 tūkst., o elektros kainos tuomet buvo žemesnės nei dabar. Kovo mėnesį už apšvietimą sumokėta 20 tūkst. litų (2008 m. kovą sąskaita siekė 31 tūkst. litų). Nuo sprendimo priėmimo pradžios sutaupyta 18,4 tūkst. lito.

Pasak Ukmergės savivaldybės atstovo Algimanto Šulinsko, apšvietimas sumažintas pačiu tamsiausiu paros metu, kai mažesnis ir judėjimas. Jis nemano, kad tai turėtų įtakos avaringumo ar nusikalstamumo augimui. „Kraupiausi nusikaltimai Ukmergėje įvyko šviesiuoju paros metu, kraupiausios autoavarijos – kelyje Vilnius–Ryga, ne mieste, ir jos nesusijusios su apšvietimu, – kalbėjo A. Šulinskas. – Automobiliai turi žibintus. Tai vairuotojo atidumo klausimas. Pėstiesiems turi įtakos, tačiau aktyviu miestu apšvietimas veikia.“

Savivaldybės ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Jurkevičius nusikundimų dėl mažesnio apšvietimo dar nėra girdėjęs. Jis prisiminė, kad apie 2001-uosius, kai dėl tuometinio sunkmečio buvo taupoma gatvių apšvietimo sąskaita, būdavo skundų iš gamyklų, kuriose darbas vykdavo pamainomis. „O kai dabar tos gamyklos merdi ar restruktūrizuojamos, nėra pamaininio darbo, masiškai atleidžiami žmonės – to nebegirdėti“, – kalbėjo K. Jurkevičius.