Nuo pirmadienio per dieną po du reidus vykdantys pareigūnai kaskart pričiumpa dešimtis pažeidėjų, kurie sulaukia įspėjimo arba baudos. Susidūrę su tokiais reikalavimais panevėžiečiai piktinasi, kad, užuot ieškoję visiems tinkamos išeities, pareigūnai puola bausti.

Pasak reido organizatorių, automobilių laikymo problema yra aktuali ir skaudi ne tik dėl to, kad pasitraukus šalčiams pavasarį atželti turinčios vejos liko išmaurotos ir buvo padaryta akivaizdi žala gamtai.

Blogiausia, kad gyventojai savo transporto priemonių tiesiog nebeturi kur statyti: mieste esančiose mokamose aikštelėse jau trūksta vietų, gatvėse paliktos mašinos trukdo eismui, į kiemus suvarytos kelia pavojų, nes užtveria įvažiavimus greitajai medicinos pagalbai ar gaisrininkams, o užvarytos ant pievutės darko aplinką.

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Indrė Dulevičiūtė „Sekundę“ informavo, kad per pirmąsias reido dienas kasdien įkliūna nuo 15 iki 30 pažeidėjų. Daugiausia jų pričiumpama per rytinį patikrinimą – apie 7 val. Vakariniai reidai nėra tokie sėkmingi, nes dauguma gyventojų dar nebūna sugrįžę.

Pažeidėjų – dešimtys

Reido dalyviai pažeidėjų automobilius nufotografuoja, užrašo duomenis ir informaciją nusiunčia policijai. Jeigu savininkas užtinkamas prie mašinos, tuomet administracinių teisės pažeidimų protokolas surašomas iškart.

Anot I.Dulevičiūtės, savininkui parankesnis Savivaldybės atstovų išrašytas protokolas, nes tada pažeidėjas dažniausiai atsiperka įspėjimu, nors pagal Panevėžio miesto tvarkymo ir švaros taisykles gali būti skirta iki 2000 litų bauda.

Policijos pareigūnai reikalavimų nesilaikančius panevėžiečius už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus baudžia piniginėmis baudomis.

Baudą nustato ir Gamtos apsaugos departamento atstovai – netinkamoje vietoje palikusiam mašiną vairuotojui tenka ne tik sumokėti už vejų ar gėlynų žalojimą arba naikinimą, bet ir atlyginti atitinkamai apskaičiuojamą gamtai padarytą žalą.

Pasak I.Dulevičiūtės, daugiausia automobiliais apstatytų kiemų vejų yra Kosmonautų, Statybininkų, Nemuno, Kniaudiškių gatvėse, tačiau ne ką atsilieka ir kitos. Ir nors Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus atstovai gyventojus ragina prie akcijos prisijungti – nufotografuoti ir apie pažeidėjus pranešti patiems, tokių aktyvistų kol kas nedaug.

„Mes suprantame gyventojų problemą ir pyktį, juk iš tiesų nėra kur automobilių statyti. Todėl labiausiai dėmesį kreipiame į tuos, kurie elgiasi piktybiškai. Jeigu vairuotojas bent dviem ratais automobilį paliko ant šaligatvio ar gatvės, nepuolame bausti“, – sakė Vyriausioji specialistė.

Baus piktybiškus

Trečiadienį reide dalyvavęs Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Panevėžio miesto agentūros vedėjo pavaduotojas vyriausiasis valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Alfredas Breivė teigė, kad jam svarbiausia nustatyti tuos pažeidėjus, kurie padaro žalą aplinkai.

„Deja, laikas jau ne itin tinkamas – reidą reikėjo pradėti anksti pavasarį, kai traukėsi įšalas. Dabar itin sunku įrodyti, kad būtent tas ant vejos pastatytas automobilis ją išmaurojo – juk prieš tai toje vietoje galėjo stovėti dar trisdešimt mašinų. Žinau, kad rasti tinkamą vietą pasistatyti automobiliui nelengva, girdėjau, kad ir mokamos aikštelės perpildytos, tačiau piktybiškai gamtą žalojančius gyventojus nubausti vis dėlto reikia“, – kalbėjo A.Breivė.

Susidūrę su tokiais neapibrėžtais reikalavimais panevėžiečiai piktinasi, kad, užuot ieškoję visiems tinkamos išeities, pareigūnai puola bausti.

Anot Statybininkų g. 30 gyvenančio Romučio Karpavičiaus, mašinos ant kiemo vejos paliekamos ištisus metus. Tačiau kol kas kitos išeities nėra.

„Ir pats automobilį panašiai statau, nes garažo neturiu. Jei kur toliau palikčiau, dėl sveikatos problemų būtų sunku į namus pareiti. Laukiu, kol bus įrengta aikštelė, gyventojai jau sutiko dalį išlaidų apmokėti“, – teigė panevėžietis.