"Sutinkame, kad vairuotojo civilinės atsakomybės draudimas yra privalomas, bet įmokų dydžiai turi būti reguliuojami rinkos. Kai įsikiša valstybė, atsiranda nesutarimų - nustatomos per didelės arba per mažos įmokos. Pati rinka jas nusistatytų geriausiai ir vartotojui būtų geriau", - pritarė LPK ekonomikos ir finansų departamento direktorius Andrius Nikitinas. Jo teigimu, tai padaryti reikėtų kuo greičiau, dar prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą.

Nederėtų

Kalbas apie dabartinių privalomojo civilinės atsakomybės draudimo įmokų tikslingumą paskatino pačių draudikų ir vartotojų gynėjų ginčai. Pasak Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos nario Artūro Mackevičiaus, nuo praėjusių metų pradžios pradėjus taikyti privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą, draudimo bendrovių pajamos šioje srityje milžiniškai išaugo, o išlaidos buvo menkos.

"Gegužės mėnesį skirtumas tarp įmokų ir išmokų buvo 152 milijonai, gruodį - 155 milijonai, o šį vasarį - 168 milijonai. Šis skirtumas nelabai mažėja ir kalbėti apie lėšų trūkumą turbūt nederėtų", - sakė Mackevičius.

Jo teigimu, nuo 2002 metų iki šių metų vasario pabaigos transporto priemonių savininkų ir vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo įmokos siekė 223 milijonus litų, o išmokos sudarė 49,1 milijono litų - 18 procentų visų įmokų. Kitose valstybėse išlaidos paprastai siekia iki 80 procentų įmokų.

Pritrūks

Draudikų atstovai teigia, kad Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare ir ženkliai išaugus transporto draudimo išmokoms, jau ateinančiais metais draudimo bendrovės pritrūks lėšų techniniams atidėjimams.

"Yra galinga išmokų augimo tendencija - išlaidos šiemet bus nepalyginamai didesnės nei pernai. Kaimynų latvių ir estų pavyzdžiu antraisiais draudimo metais išmokos išaugo penkis kartus", - tvirtino Transporto priemonių savininkų ir vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo biuro direktorius Algimantas Križinauskas.

Jo teigimu, 2004 metais techninių atidėjimų pritrūks ir dėl to, kad draudimo limitas nuo 30 tūkstančių litų turtui ir 30 tūkstančių litų asmeniui išaugs iki 100 tūkstančių eurų turtui ir 500 tūkstančių eurų asmeniui.