Pataisų projektą,kurį pernai gruodį pasirašė buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila, dar svarstys Seimas. Tačiau jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža sako sieksiąs,kad jis būtų peržiūrėtas.

„Čia nonsensas. Kadangi Lietuva yra ratifikavusi Tarptautinės darbo organizacijos 108 konvenciją dėl jūrininkų asmens pažymėjimų, kuriuo nurodyta,kad jūrininkams galioja laisvas bevizis išėjimas į krantą miesto,uosto ribose“, – teigė P. Bekėža

Pataisos, anot pirmininko, prieštarauja ir kitai konvencijai,kurią ratifikuoti siūlo Europos Sąjunga. Ji numato, kad nei jūrininkai, nei laivo savininkas neturi turėti išlaidų susijusių su jūrininkų išėjimu į krantą. P. Bekėžos teigimu,įsigaliojus pataisoms bus suvaržytos jūrininkų teisės, jie neturės galimybės normaliai pailsėti krante.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, leidimas palengvins darbą tarnyboms,o patys jūrininkai bus saugesni.

„Jeigu nereikia vizų, tai ir klausimo nėra. Jokių problemų. Čia kalbama apie tuos jūreivius, kurie be vizų negalėdavo išeiti į Lietuvos teritoriją. Jiems daroma išimtis ir leidžiama be visų patekti į Lietuvos teritoriją, bet ne daugiau kaip 3 mėnesiam pusės metų laikotarpyje“, – sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Sienos apsaugos tarnybos teigimu, leidimai palengvins darbą kitoms tarnyboms, o ir patys jūrininkai bus saugesni,nes dabar be jūrininkų knygelės jokio kito dokumento, liudijančio jo teisėtą buvimą šalyje,jūrininkai iš trečiųjų šalių neturi.

„Įvedus šituos leidimus kiekvieno trečiosios šalies piliečio teisinis buvimas Lietuvos respublikoje bus matomas be jokių papildomų pasitikslinimų informaciniuose šaltiniuose“, - teigė Pakrančių apsaugos rinktinės Sienos apsaugos skyriaus viršininkas Žydrūnas Nesteckis.

Vidaus reikalų ministras pripažįsta,kad už specialų jūrininkų leidimą teks mokėti,tačiau tai esą greičiau mokestis už leidimų gamybą.Kas už jį mokės dar neapsispręsta.