„Nuo šių metų pradžios padidėję akcizai degalams sumažino Lietuvos degalinių konkurencingumą lyginant su kaimyninėse šalyse veikiančiomis degalinėmis. Šiuo metu degalų kaina pasiekė tokią ribą, kai tranzitinių krovinių gabenimu užsiimančioms įmonėms naudingiau piltis degalus kaimyninėse šalyse, kadangi tenai jie kainuoja žymiai pigiau“, – teigia Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojęs akcizas dyzelinui Lietuvoje siekia 1140 Lt už 1000 litrų. Tai yra gerokai daugiau nei Lenkijoje, kur akcizas dyzelinui yra 904 Lt už 1000 litrų, ir Latvijoje, kur atitinkamas akcizas siekia 946 Lt už 1000 litrų.

„Dėl pakilusių akcizų tarifų išaugusi degalų kaina nulėmė mažėjančius naftos produktų pardavimus, o tai reiškia ir mažesnes valstybės biudžeto pajamas. Remiantis paskutinėmis degalų pardavimų apimčių tendencijomis galima prognozuoti, kad planuotos gauti didesnės pajamos už degalų akcizą nebus surinktos“, – teigia M. Palijanskas.

Asociacijos atlikti preliminarūs skaičiavimai rodo, kad Lietuvos pasienyje su Latvija ir Lenkija, kur parduodama iki 25 proc. viso Lietuvoje suvartojamo dyzelino, bus jaučiamas didžiausias degalų pardavimų kritimas dėl kainų skirtumo su Lenkija. „Nuo vasario mėnesio dyzelino akcizai tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje turėtų susilyginti. Tačiau Lietuvoje, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis, išliks didžiausi akcizų tarifai benzinui ir suskystintoms dujoms. Tai irgi lems atitinkamai mažesnį šių produktų suvartojimą“, – sako Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas.

Taip pat, remiantis šių metų trijų savaičių duomenimis, galima daryti prielaidą, kad šiemet Lietuvoje benzino ir dujų suvartojimas kris apie 6 proc., o dyzelino – net 36 proc. Pasak M. Palijansko, tikėtina, kad Lietuvoje degalų pardavimų apimtys gali dar labiau sumažėti. Šiuo metu Lietuvos mažmeninės prekybos degalais rinkoje veikia keli šimtai įmonių, kurios valdo apie 850 degalinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją