Paskutiniais duomenimis, Neringoje gyvenamąją vietą deklaravo jau apie 4 tūkst. gyventojų. Tačiau nuolatinių gyventojų yra daug mažiau. Neringos pirminės sveikatos priežiūros centro duomenimis, čia prisiregistravusiųjų yra tik 2300.

Tad, galima sakyti, tai ir yra tikrasis Neringos gyventojų skaičius. Likusieji gyvena kitose Lietuvos vietose, o šiame kurorte turi nekilnojamojo turto. Neringiške save laiko buvusi aktorė ir politikė Nijolė Oželytė, dabartinė Seimo narė Aurelija Stancikienė, olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis, buvęs Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, daug kitų žinomų politikų ir verslininkų, kurie tikrai išgali sumokėti 40 litų už keltą bei 10 litų poste ties Alksnyne.

Neringos gyventojo statusas suteikia teisę neatlygintinai keltis per Kuršių marias Smiltynės perkėlos keltais bei nemokant rinkliavos įvažiuoti į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją. Be to, tai galima daryti be eilės. Tokia privilegija verčia vis daugiau žmonių čia deklaruoti savo gyvenamąją vietą.

Mokėsime neišlipdami iš automobilio

Nuo šiandien, sausio 5-osios, norint sumokėti vietinę rinkliavą už leidimą įvažiuoti mechaninėmis transporto priemonėmis į valstybės saugomą Kuršių nerijos nacionalinio parko Neringos savivaldybės administruojamą teritoriją nebereikės lipti iš automobilio. Nei poilsiautojams, nei neringiškiams. Prie trijų kelio juostų įrengtos automatinės bilietų pardavimo kasos bei automatinės kelio užkardos, kurios bus pakeliamos tik sumokėjus vietinės rinkliavos mokestį. Trys kelio juostos suskirstytos pagal motorinių transporto priemonių klases.

Ši automatinė sistema padės tiksliau suskaičiuoti visus į Neringą atvykstančius poilsiautojus bei vietos gyventojų ar tik Neringoje gyvenamąją vietą deklaravusiųjų keliones.

Neringiškiams poste mokėti nereikės, nes visi turės magnetines korteles, kurias aparatas tiesiog nuskaitys.

Nauji mokesčiai

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo ir nauji rinkliavų dydžiai. Lengviesiems automobiliams ne sezono metu įvažiuoti į Neringą kainuos tiek pat kaip ir anksčiau - 10 litų. Tik vasarą teks mokėti 30 litų (buvo 20 litų).

Autobusams žiemą rinkliava sieks 100 litų, vasarą - 150 litų. Vietinė rinkliava padidėjo nameliams su ratais, vadinamiesiems kemperiams. Žiemą atvažiuojantiesiems šiomis transporto priemonėmis teks mokėti 50 litų, vasarą - 90 litų. Vasaros kainos galios nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 dienos.

Nuo vietinės rinkliavos atleistų subjektų įvažiavimas bus kontroliuojamas nuotolinio nuskaitymo kortelių skaitytuvu.

Sausio mėnuo bus pereinamasis laikotarpis, kai veiks tik dvi kasos. Nuo vietinės rinkliavos atleisti subjektai, kurie nespėjo įsigyti magnetinių kortelių, galės važiuoti pirmąja kelio juosta. Senųjų leidimų galiojimas pratęstas iki sausio 31 dienos.