Sekmadienį apie 21.30 val. VSAT Lazdijų rinktinės Kybartų kontrolės punkte ant tilto per Lieponos upelį lengvųjų automobilių tranzitinias numeriais vairuotojai užblokavo kelią.

Septyni vairuotojai Rusijos pusėje skersai kelio pastatė savo automobilius. Šiuo tiltu važiuoja iš Lietuvos į Rusiją vykstantis įvairių rūšių transportas. Minėtų vairuotojų, kurie išvykimo į Kaliningrado sritį jau buvo pralaukę apie 10 parų, nepasitenkinimą esą sukėlė sekmadienio vakarą iš Rusijos pareigūnų gauta žinia, kad per naktį į Rusiją nebus įleidžiami automobiliai su tranzitiniais numeriais.

Rusams pradėjus blokuoti išvykimo iš Lietuvos tiltą, Kybartų užkardos pasieniečiai nedelsiant susisiekė su Černyševskojės punkte dirbančiais pareigūnais. Lietuvos pasieniečiai pasiūlė visą eismą nukreipti kitu tiltu per Lieponą, kuriuo paprastai vyksta atvykimas į Lietuvą. Rusijos pareigūnams sutikus, visą naktį ir atvykstantis, ir išvykstantis transportas buvo nukreiptas per šį tiltą, kol kitą vis tebeblokavo nepatenkinti automobilių gabentojai.

Pirmadienį ryte jie tokius veiksmus nutraukė, todėl eismas per Kybartų – Černyševskojės punktą vyksta įprasta tvarka abiem tiltais.

Šiuo metu Kybartuose, laukimo terminale, yra susikaupę apie 400 automobilių tranzitiniais numeriais, kuriuos Rusijos piliečiai įsigijo Lietuvoje ir nori pergabenti į Kaliningrado sritį. Tokie automobiliai vyksta atskira eile ir jų vykimas priklauso nuo to, kiek tokių transporto priemonių į savo teritoriją įleidžia Rusijos Federacijos pasienio tarnybos.

Šių automobilių laukimo laikas yra sunkiai prognozuojamas, nes Rusijos pareigūnai per parą į savo šalį per Kybartus teįleidžia vos apie 20 tokių automobilių.

Automobilių gabentojai nepasitenkinimą Rusijos pareigūnų darbu blokadomis išreiškia jau ne pirmą kartą. Pažymėtina, kad visais atvejais eismą jie blokavo Rusijos pusėje.

Praėjusį trečiadienį vairuotojai iš Rusijos dviem valandoms buvo blokavę išvykimą iš Lietuvos per Nidos kontrolės punktą.

Prieš tai kantrybės netekę automobilių gabentojai kelis kartus buvo visiškai užblokavę eismą ties įvažiavimu į Rusijos teritorijoje esantį Sovetsko kontrolės punktą. Tuomet nepatogumų patyrė per priešais Sovetsko punktą Lietuvos pusėje esantį Panemunės punktą vykstantys asmenys.

Po šių įvykių VSAT Pagėgių rinktinės vadas pulkininkas Zenonas Žymančius kreipėsi į Rusijos Federalinės saugumo tarnybos Kaliningrado srities pasienio valdybos Černiachovsko tarnybos viršininką pulkininką Aleksandrą Begliką, prašydamas imtis visų priemonių, kad kuo skubiau būtų išpręstos problemos dėl pasienyje laukiančių automobilių su tranzitiniais numeriais gabenimo. Šios pastangos davė rezultatų – pavyzdžiui, pirmadienį Panemunės punkte į Rusiją vykstančių automobilių su tranzitiniais numeriais eilių nebebuvo.

Nidos punkte pirmadienį ryte laukė apie 20 tokių automobilių tranzitiniais numeriais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją