Šiai akcijai ruošiasi ir policijos pareigūnai. Jie žada skirti daugiau dėmesio gatvėms, kuriose planuojama protestuoti, o taisyklių nesilaikančius vairuotojus bausti ar net nutempti jų automobilius.

Lėto važiavimo akcija – ne pirma

„Sausio 5 d. nuo 8 val. pradedame statyti automobilius prie Seimo gatvėse, pradedant nuo Seimą supančių aplinkelių. Kituose miestuose galima statyti šalia savivaldybių.“ Toks raginimas šiomis dienomis pradėjo keliauti elektroniniais laiškais.

Protesto akcijos organizatoriai – besikurianti asociacija „Netylėk“, kol kas aktyviau veikianti interneto erdvėje ir savo idėjas reiškianti tinkalapyje netylek.visiems.lt.

„Visi Lietuvos žmonės mato, kokia situacija, - DELFI sakė judėjimo iniciatorius Tomas Sarnačinskas. – Valdžia, prisidengdama krizės įveikimo planu, spaudžia tuos sluoksnius, kurie skaudžiausiai tai pajus. Politikai turėtų pagalvoti ir pamąstyti, ar tai neprives prie visos šalies krizės. Kiek metų jau tylime? Kuo ilgiau tai trunka, tuo labiau mus spaudžia“.

Pašnekovas priminė valdančiųjų planus įvesti automobilių mokestį: „Neaišku, kam jis skirtas. Mes ir taip mokame akcizą už kurą. Iš jo surenkamos didžiulės lėšos. O mūsų keliai – nesutvarkyti.“

T. Sarnačinskas taip pat piktinosi bankų veiksmais: skirtumas tarp VILIBOR ir EURIBOR esą tėra „grynas pelnas“, tačiau jis traktuojamas kaip rizika ir už tai nemokami mokesčiai valstybei.

Akcijos iniciatoriai sausio 5-osios rytą ketina susirinkti prie Seimo rūmų ir kurį laiką stovėti, vėliau lėtai judėti aplinkinėmis gatvėmis, nuvažiuoti iki Vyriausybės.

„Viskas priklausys nuo to, kiek automobilių bus, ar mums leis stovėti, ar ne. Mūsų siekis yra trumpam užkimšti gatves, sukelti spūstį. Jei važiuotume normaliu greičiu, niekas į mus nekreiptų dėmesio. Kiti vairuotojai tikriausiai reikš nepasitenkinimą, bet tikimės, kad jie mus supras“, - kalbėjo T. Sarnačinskas.

Panašių akcijų praeityje jau buvo. Pavyzdžiui, liepą maždaug 140 vilkikų ir autobusų, Vilniaus gatvėmis riedėdami 20 km/val. greičiu, protestavo prieš kylančias kuro kainas.

Policija žada nebūti atlaidi

Sostinės Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai girdėjo apie planuojamą akciją ir jai rengiasi. Kaip DELFI sakė tarnybos viršininkas Vytautas Černevičius, gatvėms, kuriose bus protestuojama, žadama skirti daugiau dėmesio. Pareigūnams turėtų padėti ir viešose vietose įrengtos kameros.

Anot jo, jei vairuotojai nesilaikys Kelių eismo taisyklių, sulauks nuobaudų. Teisės aktai draudžia piktybiškai blokuoti eismą, judėti itin mažu greičiu, nepraleidžiant kitų vairuotojų, ir pan.

Tiesa, jei automobilyje, kuris trukdo eismui, yra vairuotojas, policininkai gali tiesiog paprašyti jo pasitraukti. Tačiau kelią užblokavęs automobilis gali būti ir nuvežtas.

„Imsimės visų priemonių“, - pažadėjo V. Černevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją